Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2016 07:41 - На днешния ден преди 75 години се отвори ада на земята за стотици милиони хора.
Автор: kuschel Категория: Други   
Прочетен: 4662 Коментари: 13 Гласове:
17

Последна промяна: 22.06.2016 08:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Рибентроп: „Предайте в Москва, аз бях против!”      ОТ РЕКА БУГ ДО „ГОВОРИТ МОСКВА” -ПЪРВИЯТ ДЕН НА ВОЙНАТА
22 юни 1941 година, неделя, преди обяд. Милиони граждани на Съветския съюз се наслаждават на почивния ден – готвят се за излет, за плаж, среща с роднини и приятели, разходка с децата сред природата и в зоопарка,   за релаксиращо мързелуване на сянка с вестник в ръка и с новините от 21 юни.

image

22-юни-1941
Москва тръпне от нетърпение  да се потопи без остатък в топлия ден. След необичайно студената зима, топлото лято е като небесна милувка. В парк „Горки” атракционите работят на пълни обороти,  на стадион „Динамо“ върви футболен мач.
Валентина Серова „Мосфилм“ се готви за премиерата на лиричната комедия „Четири сърца”, в която играе любимата актриса на руските зрители – Валентина Серова.
Никой не подозира, че този ден е подготвил различна съдба за всеки от тях. Едни ща станат герои, други ще бъдат убити, трети ще останат сираци или инвалиди за цял живот, четвърти ще попаднат в плен или в концлагер, докато близките им умират от глад и студ. Душите на хиляди деца ще се възнесат към небето  преди да са разбрали дали Дядо Мраз  съществува; преди да стъпят в юношеството,  да  се влюбят и да създадат свои деца.
Други хиляди ще целунат за последен път любимите си хора, ще си направят последната семейна снимка за спомен, преди пътищата им да се разделят завинаги. Никой още не знае, че след войната много от обраслите в юнска трева и изпъстрени с полски цветя райски кътчета ще се превърнат в гробища, и върху тях ще „цъфнат” хиляди надгробни  плочи.  Войната вече се е настанила в юнския ден на Украйна, Беларус и Прибалтика, но тътенът й още не е докоснал  покоя на Москва, водите на реките в Подмосковието все още са бистри…

image

преди-войната
21 юни в 21:00 часа, Украйна: В участъка на Сокалската комендатура е арестуван немски войник, ефрейтор Алфред Лискоф, при опит да преплува река Буг.
От показанията на началника на 90-ти граничен отряд, майор Бичковски:   “Поради факта, че преводачите в звеното са слаби, повиках учител по немски език … и Лискоф повтори същото, което вече беше казал, че германците се готвят да нападнат СССР в зората на 22 юни… Още не беше свършил разпита на войника, когато от посока на Устилуг се чу силен артилерийски тътен. Разбрах, че германците са открили огън по наша територия, което потвърди думите на войника. Веднага започнах да правя опити да се свържа с коменданта, но връзката беше прекъсната”.

image

  21:30 часа: В Москва се провежда разговор между комисаря на външните работи Молотов с германския посланик Шуленбург. Молотов протестира във връзка с многобройни нарушения на съветската граница от германски самолети. Шуленбург шикалкави, отбягва отговорите.
От мемоарите на ефрейтор Ханс Toйхлер: „В 22 часа ни построиха и зачакахме заповедта на фюрера. И накрая ни казаха защо сме тук. Не за да ни прехвърлят в Персия, за да накажем англичаните с разрешението на руснаците. И не за да приспим британците, а след това бързо да се прехвърлим  към Ламанша и да влезем в Англия. Не. Ние,  войниците на Великия райх, бяхме в очакване на война със самия Съветски съюз. И няма сила, която може да спре движението на нашите войски. За руснаците това ще бъде истинска война, а  за нас – победа. Ние ще се молим за нея“.
22 юни 00:30 часа: До съветските военни окръзи е изпратена директива №1, съдържаща заповед за заемане на позиции по границите, войниците да бъдат в бойна готовност, но да не се поддават на провокации. 
Из спомените на германския генерал Хайнц Гудериан:

image

„В съдбовния 22 юни в 2 часа 10 минути през нощта отидох в командния пункт на групата…В 3 часа 15 минути започна нашата артилерийска подготовка.  В 3 часа 40 минути  започна първия набег на нашите пикиращи бомбардировачи. В 4 часа 15 минути започнахме десанта на река Буг”.
03:07 часа: Командващият Черноморския флот адмирал Oктябърски звъни  по телефона на началника на Генералния щаб на Червената армия Георгий Жуков и казва, че откъм морето прииждат голям брой неизвестни самолети. Адмиралът предлага ПВО да открие огън по тях. Получава следната заповед:”Действайте и доложете на своя комисар“.
 03:30 часа, Беларус, Украйна, Литва: Началник-щаба на Западния окръг, генерал-майор Владимир Климовских докладва за  въздушни нападения на немската авиация по градове в Беларус. Три минути по-късно началник-щаба на Киевски окръг, ген. Пуркаев, докладва за нальот и над украински градове.
В 03:40 часа  командващият Прибалтийски окръг  съобщава за немски самолети над Каунас и други градове.
Спомени на И. Гейбо, заместник полк командир на 46-ти„… в гърдите ми премина хлад. Пред мен – четири двумоторни бомбардировачи с черни кръстове по крилата.  Това бяха „Junkers“! Германските бомбардировачи Ju-88! Какво да направя? Днес е неделя, а в неделя немците не правят учебни полети. Започва война ? Да, война! “
03:40 часа: Народният комисар на отбраната Тимошенко моли Жуков да доложи на Сталин за началото на военните действия. Сталин нарежда да се съберат всички членове на Политбюро в Кремъл. В този момент вече са бомбардирани  Брест, Гродно, Лида, Кобрин, Слоним, Барановичи,   Бобруйск, Волковиск, Киев, Житомир, Севастопол, Рига, Виндава, Либава, Шяуляй, Каунас, Вилнюс и много други градове.
В същото време започва и беларуската операция, главните сили на Съветския западен фронт са обкръжени и разгромени. Германските войски завземат значителна част от Белорусия и навлизат на 300 км навътре в   страната. В котела Бялисток /Полша/ и край Минск съветските въоръжени сили  губят 11 стрелкови, 2 кавалерийски, 6 танкови и 4 моторизирани дивизии. Загиват петима военни командири, попадат в плен 8, а трима изчезват безследно.

image

първите-бомбардирани-градове
Спомени на Aливетина Котик, родена 1925 (Литва): „Събудих се, защото си ударих главата в рамката на леглото. Земята се тресеше от падащите бомби. Изтичах при родителите ми. Татко каза: „Войната  започна. Трябва да се махаме оттук! Ние не знаехме с кого е започнала война, не мислехме за това, беше ни страшно. Татко е военен, затова успя да издейства кола, която ни закара до железопътната гара. Взехме само дрехи. Всички мебели и посуда останаха. Първо пътувахме с товарен влак. Помня как майка ми прикриваше мен и брат ми с тялото си, след това се качихме на пътнически влак. Че сме във война с Германия научих някъде  след 12 часа. В град Шяуляй  видяхме голям брой ранени, носилки, медици“.
04:12 часа, Севастопол. Немски бомбардировачи политат към града. Вражеският нальот е спрян, но не напълно. От немските въздушни машини към земята политат стотици   парашути. Небето изглежда карнавалено празнично. Севастопол не е виждал до този момент такава удивителна картина. Хората се събуждат от тътена на противовъздушните оръдия, прехласват се по парашутите.
Из спомените на Анатолий Мaрсанов: „Тогава бях само на пет години … Единственото, което е останало в паметта ми: нощта на 22 юни, парашути в небето. Стана светло, целият град беше осветен. Хората тичат и радостно крещят: „Парашутисти! Парашутисти! “ Не знаеха, че това са мини. И тогава те започнаха да избухват…Едни паднаха в залива, а други на улицата пред нас…толкова хора бяха убити”.
04:15 часа, започва отбраната на Брестката крепост /Беларус/Още при първата си атака немските части завземат половината крепост.
Из спомените на защитника на крепостта Пьотр Котелников: „На сутринта бяхме събудени от силен удар. Оглушах. Покривът беше пробит. Видях мъртви и ранени и осъзнах, че това не е тренировка, а война. Повечето от войниците в нашите казарми бяха убити още в първите няколко секунди. Също като възрастните се хвърлих за оръжие, но не ми беше дадена винтовка. Тогава с още един от войници се втурнахме да гасим склада. След това с войниците стигнахме по тунелите до 333-ти пехотен полк. Помагахме на ранените, пренасяхме боеприпаси, вода и храна. През нощта допълзявахме до реката, за да налеем вода, и се връщахме обратно”.
 5:00 часа, Берлин:Райхминистърът на външните работи Йоахим фон Рибентроп извиква в кабинета си съветски дипломати, уведомява ги за началото на войната. Последното нещо, което казва, е: „Предайте в Москва, аз бях против нападението“.  След това телефоните на съветското посолство са прекъснати, а сградата е обкръжена от войници на SS.
05:30 часа, Москва: Шуленбург официално връчва на Молотов нота за началото на войната между  Германия и СССР: „Болшевишка Москва е готова да нанесе удар в гърба на национал-социалистическа  Германия, която води борба за своето съществуване. Правителството на Германия  не може да стои безучастно към заплахата на източната граница. Затова фюрерът издаде заповед на германските въоръжени сили с всички сили и средства да премахнат тази заплаха”.
От спомените на Молотов: „Когато съветникът на посланика, Хилгер, ми връчи нотата, очите му се насълзиха”.
От спомените на Хилгер: „…Той даде воля на своето негодувание, заявявайки, че Германия напада страна, с която има сключен пакт за ненападение. И няма друг такъв прецедент в историята. Своята гневна реч Молотов приключи така:” Ние не сме давали никакъв повод за това”.
7:15 часа, Кремъл: Издадена е Директива №2 с предписания към съветските военни части за унищожение на вражеските сили, които са преминали съветските граници, да се унищожи немската авиация и да се бомбардират Кьонинсберг и Мемел /след войната влизат в състава на СССР с имената Калининград и Клайпеда. Съветското правителство предоставя Клайпеда на Литва/. На военно-въздушните сили на СССР е разрешено да навлязат на 150 км в Германия.   В същото време започва и първата съветска контраатка на завзетия от германците литовски град Алитус.
 7:00 часа, Берлин: Министърът на пропагандата Йозеф Гьобелс прочита по радиото прокламацията на Адолф Хитлер, че германският народ започва война срещу Съветския съюз.
09:30 часа, Москва: Председателят на президиума на Върховния съвет на СССР   Михаил Калинин подписва редица укази, включително постановления за въвеждането на военно положение  и обща мобилизация на родените  от 1905 до 1918 г.
10:00 часа, Украйна. Германски бомбардировачи атакуват Киев и неговите предградия. Бомбардирани са железопътната гара, авиационния завод, електроцентрала, военни летища, жилищни сгради. Според официални данни, при това нападение  са убити 25 души, според неофициални – жертвите са много повече. Предвиденият за този ден футболен мач между Динамо (Киев) – ЦСКА е отменен.
12:15 часа: Молотов обявява  по радиото началото на войната. Тогава той изрича фразата, която се превръща в лозунг: „Правото е на наша страна. Врагът ще бъде победен. Победата ще бъде наша“.  
От спомените на диктора Юрий Левитан, най-известният тембър в света, чийто глас мобилизира руснаците за мощен отпор на нашественика:

image

„Когато в ранното утро извикаха дикторите в радиото, вече започваха да звънят. От Минск: „Вражески самолети над града,“ обаждане от Каунас: „Градът гори,  защо нищо не казват по радиото?”  “Над Киев вражески самолети.“? Женски плач:” Наистина ли има война!“… Помня, че включих микрофона. И когато казах: „Говорит Москва”, усетих, че не мога да продължа, буца бе заседнала в гърлото ми. От апаратната ми дават знаци: „Защо мълчите? Продължавайте!“ Свих юмруци и продължих: Граждани на Съветския съюз … “
12:30 часа: Немските войски влизат в Гродно, възобновяват се бомбардировките на Минск, Киев, Севастопол и други градове.
Спомени на Дина Белих, родена през 1936 (гр. Кушва Свердловска област): „Започнаха да привикват всички мъже, в това число и моя баща.   Татко прегърна мама, плакаха, целуваха се…Помня как се вкопчих в ботушите му и изкрещях: „Татенце, не заминавай! Там могат да те убият!”  Когато се качи на влака, мама ме вдигна на ръце и двете заплакахме, а тя през сълзи ме напътстваше: „Помахай на татко…” А аз така плачех, че не можех да повдигна ръка.  Повече не го видяхме…”
14:30 часа: Министърът на външните работи на Италия съобщава на съветския посланик в Рим, че Италия е обявила война на СССР „от момента на навлизането на германски войски на съветска територия”.
 15:00 часа: Пилотите на немските бомбардировачи докладват, че са унищожили всички летища, казарми и военна техника в нападнатите територии. Големи групи немски бомбардировачи атакуват 66 летища, в резултат на което са унищожени 1200 съветски самолета.
 18:30 часа: Командващият Четвърта немска армия Людвиг Кюблер издава заповед за оттегляне на собствените сили от битката за Брестката крепост.
 19:00 часа: Командирът на Група армии „Център“ генерал фон Бок издава  заповед за спиране на екзекуциите на съветски военнопленници. След това те са  държани в набързо ограден с бодлива тел участък. Така се появява първият лагер за военнопленници.
23:00 часа: Министър-председателят на Великобритания Уинстън Чърчил  излиза с радиообръщение, в което заявява, че Англия „ще окаже на Русия и руския народ цялата помощ, която е възможна”.
24:00 часа: Бойните действия продължават.
От бележките на бригадефюрера от SS H. Кеплер: „Ние не споделяме безразсъдния оптимизъм на мнозина, които се надяват да посрещнат Рождество през 1941 г. отново у дома. За нас Червената армия е „мистериозен непознат“, който трябва да се разглежда сериозно, и който не бива да се подценява. Крайната цел на тази борба се крие в невидимото бъдеще”.
Деца от Сталинград
Неделният 22 юни се просмуква с кръвта на първите убити…Следват още дни на страдания, героизъм, загуби и победи. Краят на войната е далеч.
 mejdu-redovete.com/%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1
%80%D0%BE%D0%BF-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%B1%D1%8F%D1%85-%D0%BF/


Как будет воевать Россия в ядерной войне — чешские СМИ ya-russ.ru/kak-budet-voevat-rossiya-v-yadernoj-vojne-cheshskie-smi/



Ако знаете руски, в никакъв случай не пропускайте тая статия!!!







Гласувай:
18



1. kuschel - http://ya-russ.ru/kak-budet-voevat-rossiya-v-yadernoj-vojne-cheshskie-smi/
22.06.2016 07:51
Как будет воевать Россия в ядерной войне — чешские СМИ

Не удержался и копировал статью чешского журналиста Винцента Прибулы. Слишком мрачные перспективы рисует перед народом данный журналист. Кто не читал, советую прочесть.

А что же реакция России, окруженной пактом НАТО? Тактические ядерные ракеты, приведенные в боеготовность, исполнят приказ. Цели известны — это страны-члены НАТО и США. Огромному численному преимуществу армий НАТО невозможно противостоять долго, используя традиционное оружие. России придется защищаться ядреным арсеналом.

Мы посчитаем выжженные страны за пять-десять-двадцать минут — это будет вся Европа, а через несколько минут и Англия. ПВО обезвредит максимум 30% ракет, другие же поразят цели. После первых взаимных ядерных ударов верховные главнокомандующие попытаются закончить апокалипсис.

Эмоциональный паралич лишит обе стороны возможности политически договориться. Система боя работает без человека, и на это делается расчет. Российские подлодки обрушат все ядерные ракеты на восточное побережье США. Время — пять-десять минут.

Первые взаимные удары, как всегда, будут нанесены по командованию и базам, а затем по агломератам, электростанциям, стратегическим промышленным объектам. Все, что жизненно важно для государства, будет уничтожено.

Крупные российские города, включая Москву, вероятно, примут удар водородными бомбами, которые более разрушительны, чем атомные.

Автоматическая российская система ведения ядерной войны нанесет удар самыми мощными баллистическими ракетами «Тополь» и «Сатана» по выбранным целям в ЕС и США. Как поведет себя Китай и вся Азия?

Глобальный обмен ударами составит, по современным военным расчетам, 5300 тактических ракет и 6000 ракет средней дальности одновременно. Подобное количество ракет перегрузит системы ПВО обеих сторон. В первые 60 минут на Россию обрушится 2500 тактических ракет, и этот большой фейерверк завершится только через пять часов.
Ако не преведа цялата статия, поне ще направя широко резюме. Идва война
цитирай
2. kuschel - Нещо да ви напомня днешната пропагандна мантра на НАТО за руската заплаха?
22.06.2016 08:07
05:30 часа, Москва: Шуленбург официално връчва на Молотов нота за началото на войната между Германия и СССР: „Болшевишка Москва е готова да нанесе удар в гърба на национал-социалистическа Германия, която води борба за своето съществуване. Правителството на Германия не може да стои безучастно към заплахата на източната граница. Затова фюрерът издаде заповед на германските въоръжени сили с всички сили и средства да премахнат тази заплаха”.
цитирай
3. kuschel - На майка ти п. . . ., Хараланов. Адски ...
22.06.2016 11:19
На майка ти п...., Хараланов. Адски си тъп.
цитирай
4. pando - Малко история
22.06.2016 12:42
За "историчари".
1934 год.Германия сключва договор с Полша за ненападение.Договорът е съдържал клауза за подялба на Чехословакия от Германия и Полша/но Хитлер не я приел/.Накратко Полша е желаела да увеличи територията си и прави договор с Хитлер.Така че не толкова "невинна".
След анексията на Австрия,следва Мюнхен-30.09.1938. Франция и Англия "дават" Чехословакия на Хитлер. Полша и Унгария се възползуват и вземат по едно "парче" от Чехословакия.Словакия ставо независима страна при създадената ситуация и сава съюзник на Хитлер.
Слизайки от самолета в Лондон Чембърлейн декларира: "Хитлер е човек,който държи на думата си, и може да му се доверим."
Френските вестници пишат:"Най после мир."
22.07.1939. Сталин предлага договор на Англия и Франция против Германия,но те отказват. Впоследствие той прави договор с Хитлер.
Накратко,историята не е нито черна,нито бяла ,а е многоцветна.
Договорът Рибентроп Молотов е без съмнение предателство спрямо руския народ,но би трябвало да се разглежда в по широк геополитически спектър и след оценка на поведението на Франция и Англия.
цитирай
5. pando - А сега въпрос с повишена трудност
22.06.2016 13:52
За "историчара".
Англия,Франция и Полша са имали договор за взаимопощ в случай на агресия.
Два дена по късно след 01.09.1939. Англия и Франция обявяват на хартия/без военни действия..../ на Германия.Но след като Сталин навлиза в Полша,те не му обявяват война според договора им с Полша. На практика те не са считали СССР за агресор.
Какво ще кажеш по въпроса?
цитирай
6. kuschel - Не искам дискусии с Хараланов тук. ...
22.06.2016 15:29
Не искам дискусии с Хараланов тук. Той е един прост и повърхностен човек и едва ли разбира за какво му говориш. Договори с Хитлер имат 16 държави като последния е Молотов -Рибентроп, който е бил просто отлагане на войната.
цитирай
7. pando - И още малко история за "историчари"
22.06.2016 18:44
Цитат от "Съдбоносни решения" Вестфал,Крайпе,Блюментрит,Байерлайн,Цайтцлер,Цимерман,Мантойфел-1958 г.

-Сключвайки договор за ненападение с Германия,съветското правителство преследваше целта да разкъса блока на империалистическите държави,които се стремяха към открит договор с фашистите,насочен против СССР.

Съществено можеше да се измени хода на войната ,ако Франция беше предприела военни действия по западната граница на Германия,която просто не беше охранявана .Франция наброяваше 110 дивизии,против 35 дивизии на Хитлер,предимно от опълченци и запасняци. Французите не предприеха никакви военни действия ./ЗАЩО ?/ По целия западен фронт,особено по горното течение се водеше седмици наред т.н "странна война" без нито един изстрел....
На 10 май 1940 година сутринта германските армии започнаха настъпление по целия фронт от Емден до Карлсруе...по плана Манщайн.
В заключение може да се каже ,че с пасивността си Англия и Франция са били де факто съюзници на Хитлер против СССР.
цитирай
8. kuschel - Фашисткия президент, фашисткото ...
22.06.2016 19:03
Фашисткия президент, фашисткото правителство и фашистките медии на България, с изключение на тв Алфа с нито една дума не споменаха деня на вероломното нападение на Хитлеристка Германия и българските и съюзници над СССР. Позор, да ви ЕМ!!!
цитирай
9. deleted-4udovi6teto - !
22.06.2016 20:55
Преди 75 години - 22 юний 1941 година, Вячеслав Скрябин, по-известен като патрон на удивителния "коктейл Молотов", произнася великата фраза по радиото в ушите на целия свят:

- Наше дело правое, враг будет разбит, победа будет за нами!

Въпрос с понижена трудност - някой случайно да си мисли, че днес неговият колега Сергей Лавров няма да бъде още по-директен и не по-малко красноречив?
https://web.facebook/photo.php?fbid=1168990513151671&set=a.172475992803133.46343.100001222017028&type=3&theater
цитирай
10. kuschel - За пръв път Русия е в ръцете на читави ...
22.06.2016 21:40
За пръв път Русия е в ръцете на читави хора, които работят систематично, по план и нямат никакви илюзии. След 5 години Русия ще командва парада, ако до тогава не е избухнала войната. Да се молим за Тръмп.
цитирай
11. kuschel - Как не могат евроогъзените педали ...
23.06.2016 10:42
Как не могат евроогъзените педали да проумеят ведъж завинаги, че техните мнения изобщо не ме интересуват и дори и да напишат нещо, аз го изтривам само като видя ника. Нито го чета, нито му обръщам внимание. Прости хора, губят си времето.
цитирай
12. pando - И аз съм като тебе
24.06.2016 09:50
С удоволствие заобикалям блоговете на участниците от хор "Бодър фашист" и разни ибрикчии.... А иначе са нагли и арогатни,защо те четат? Че и коментарии искат да правят.
цитирай
13. kuschel - Стокхолмски синдром. Мазохисти. ...
24.06.2016 10:53
Стокхолмски синдром. Мазохисти.:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kuschel
Категория: Други
Прочетен: 2377067
Постинги: 505
Коментари: 4339
Гласове: 3212
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031