Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2016 07:49 - Защо ни е религията?
Автор: kuschel Категория: Други   
Прочетен: 6788 Коментари: 18 Гласове:
7

Последна промяна: 26.12.2016 17:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Фейса ми припомня над какво съм размишлявал точно преди година. Вярвайте ми, аз наистина мисля точно така. Ако не съм прав, ще ме настанят в най-горещото място на Ада, но аз съм готов за това отдавна, защото имам един непоклатим принцип: "Опитът е единственото валидно основание за дадено твърдение". Ние от зодия Дева сме мнителни и не приемаме нищо на доверие.
26.12.2015 година
Винаги, когато дойде време за поредния "най-светъл християнски празник" си задавам един въпрос -"Защо толкова хора имат нужда от религия и какво ги кара да повтарят като дрогирани безсмислени фрази от рода на "Христос воскресе!" или "Честито рождество Христово!". Традиционното обяснение е, че хората намират в религията опора и надежда срещу трудностите в живота, при това отлично знаейки, че "Лозето не ще молитва..." и реална помощ няма да получат. Въпреки това обаче, тълпи от хора с блуждаещи погледи се тъпчат по църкви и манастири, слушат небивалици и правят смешни движения. Какво е обяснението за подобно държание? Защо човек доброволно се поставя в такова зависимо положение? За мен е непонятно. Ако религията (обобщаващо) беше квинтесенция на хилядолетния човешки опит, ако беше изчистена от мистицизъм и се развиваше успоредно с обществото, ДА, и аз бих я приел и практикувал, но в сегашният и вид, тя е нещо изключително изостанало, консервативно, безполезно и ако трябва да обобщя с един медицински термин - представлява "рудиментарен орган на човешкото съзнание, подобно на апендикса". Помислете малко, ако религията беше "самата истина", защо има хиляди разновидности. Защо има хиляди богове и защо всяка религия се стреми да наложи своите. Отговорът е ясен. Религията е просто един инструмент за упражняване на влияние върху огромни човешки маси. Религиозният човек е зависим. Той е способен в името на своя бог да извършва чудовищни престъпления. По различни изчисления в религиозни войни за две хилядолетия са загинали близо един милиард души. Да не говорим за гоненията на еретици, вещици и учени.  А какво се върши в момента и колко още ще загинат в настъпващата вече религиозна истерия. За такива неща си мисля по време на всеки следващ "най-светъл" религиозен празник. Здравият, уверен в себе си човек, както и здравият мозък, нямат нужда от духовни патерици, докато недъгавият търси опора в религии, мистерии, съобщества и какви ли не глупости за да живурка някак. Оставям финалът на есето отворен, защото темата е неизчерпаема, а аз исках да отбележа само най-важното.
Куш, 26.12.2015
П.п. Вярвайте само в себе си и на някой проверен приятел! Единственият автентичен Господ сте самите вие. Друг няма. Спокойна Нова година!!!?
П.п. 2016 Нека "вярващите" ме разберат правилно. Казвам тежки думи, не за да ги обидя. Аз просто им показвам, че може да се живее без религия, с бистро и ясно съзнание, без страх от задгробно наказание, с вяра в собствените сили и с упование в добрите хора и здравия разум. Ако не можете да живеете без религия, то тогава вярвайте в религията на социалната справедливост - социализма и се борете за нея.
Весела Нова година! Тя ще е съдбоносна за света.

Кушел





Тагове:   религия,   социализъм,


Гласувай:
12



1. deleted-4udovi6teto - ! :-)))
26.12.2016 07:59
Не съм съгласен с някои от тезите, но пък ми харесва ненатрапчивостта, с която ги поднасяш - и това, че предлагаш възможност за размисъл и дискусия.
Честито Рождество Христово!
Чу
цитирай
2. kuschel - Изчакай до Нова година с честитк...
26.12.2016 08:03
Изчакай до Нова година с честитките. Аз празнувам тогава и тогава правя баница с късмети. :)
цитирай
3. apostapostoloff - Ти си дълбоко религиозен човек, но като
26.12.2016 08:28
много прост човек, не можеш да го проумееш.

Това, което пишеш: "Вярвайте само в себе си... Единственият автентичен Господ сте самите вие. " е основният постулат на Зен- будизма, завещан ни от първия Патриарх на Зен Бодхидарма.

Ти си отявлен Зен- Будист, ама откъде у теб толкова акъл, че да го проумееш?!
цитирай
4. kuschel - много прост човек, не можеш да го ...
26.12.2016 08:40
apostapostoloff написа:
много прост човек, не можеш да го проумееш.

Това, което пишеш: "Вярвайте само в себе си... Единственият автентичен Господ сте самите вие. " е основният постулат на Зен- будизма, завещан ни от първия Патриарх на Зен Бодхидарма.

Ти си отявлен Зен- Будист, ама откъде у теб толкова акъл, че да го проумееш?!


Абе, шарли, ти ли ще ме учиш на религии. Аз цял живот се занимавам с това. Да вярваш в себе си не е религия, а здрав разум.
цитирай
5. kuschel - Винаги съм твърдял, че най-глуп...
26.12.2016 09:13
Винаги съм твърдял, че най-глупавата религия е християнството, защото забранява на хората да мислят със собствените си глави.
Дзен будизма на принц БОДХИДХАРМА почива на съвсем друг принцип, а именно: "Самовглъби се и мисли, трупай опит от грешките си и разчитай на придобитите умения". Очевидно това е далеч по - прогресивно от християнските затъпяващи догми.
Нещо забележително казва принца: "Не си мъчи мозъка да търсиш богове (Буди), защото за да намериш боговете, трябва да осъзнаеш себе си. Ти си Буда."
Ако бях религиозен, бих избрал това. Но аз не съм, просто здравия разум е много по-близо до Дзен, отколкото до християнството.
Зороастризмът също е много по-прогресивен от християнството. Сложен е за кратко обяснение, но в него е поставено началото на социализма. Основните му внушения са, че колективните добри дела на човечеството постепенно ще превърнат несъвършения свят в идеално място за живеене. И, че дори адът не е вечен, а лошите са там временно, докато се поправят.
Толкова за религиите.
цитирай
6. kuschel - Има и други много по-готини рели...
26.12.2016 10:12
Има и други много по-готини религии, за които с право може да се съжалява. Такава е Култът към Венера (Ищар за шумерите, Астарта за финикийците, Изида за египняните, Митра за персийците, Алита за арабите, Саламбо за вавилонците и т.н.т. Та тя е почитана като Земята майка, покровителка на любовта и плодовитостта. Най-интересното в тоя култ е, че е тясно свързан с храмова проституция. Всички девствени момичета са били задължени в определен ден да се явят в храма и да правят любов с всеки, който ги поиска. Задължително, иначе жестоки наказания. Постепенно култа губи първоначалния си облик на закрилящ продължението на рода и както всяко нещо се превръща в повод за открита проституция под формата на религиозни обреди. Така, че религии много и всяка в края на краищата стига до едно нещо...
цитирай
7. pando - Абсолютно съм съгласен,Но
26.12.2016 10:35
Как ще обясниш,че всички изобретения променили нашата цивилизация в 95% са направени от християни./Тесла,Атанасоф,Менделеев,Дизел и т.н./Подчертавам-променили,а не подобрили. Китайците са открили порцелана,барута и медицината...Да не говорим за култура-композитори,писатели,художници и скулптури в световен мащаб. Както казва Христос-плодното дърво се познава по плодовете. И това са безспорните факти.
Даже ,ако се консултираш в зарегистрираните международни патенти днес ще забележиш същата тенденция.
Вземи също системата СИ.Имената на мерните единици в чест на техните откриватели.
цитирай
8. kuschel - В жестока грешка си. До 17 век Европа ...
26.12.2016 11:06
В жестока грешка си. До 17 век Европа е била духовна и научна пустиня и единствено арабите в Испания са допринесли за възраждането и. Те са донесли науката, медицината и най-важното хигиената. До тогава европейците не са се къпели и са воняли ужасно. Проучи въпроса. Интересен е. Инквизицията за малко да унищожи Европа.
цитирай
9. dartanjan - На нас не ни трябва религия, а хри...
26.12.2016 17:29
На нас не ни трябва религия, а християнска вяра в живият Бог на любовта, истината и справедливостта и Неговият възлюбен Син, Който сам без грях стана изкупителна жертва за нашите грехове, безше разпнат заради тях на кръста, и на третият ден възкръсна от мъртвите, възнесе се на небето и сега ходотайства за нас в небесният храм. Той е нашият едиствен Спасител.
Но иначе има много желаещи от отбора на жреците на златният телец да земат мястото на Бога и папата на който му правят активен пиар напоследък медиите за масова дезинформация и го представят като контратеза на джихадистите, които на практика работят за папството, постилайки килимчето на икуменизма, е челният фаворит. Не че му отива този пост и му е по мярка, но такива са времената.

Затова те съветват да изоставиш реклигията атеизъм, която освен че не може да разчита на научни факти, прави хората агресивни и консуматорски настроени живееши със страста за самоунищожение.
цитирай
10. flymore - :)Ще те поздравя на Нова година!
26.12.2016 20:24
Харесвам искреността ти! Никога, до този миг, не съм усетила фалшиви нотки в изказа ти на различни тематики. И няма да усетя. При теб няма панделки, целофани, суети, при теб е директно!
За мен Рождество е обичта към хората, мирът, всеотдайността, грижата и непримиримостта към злото, борбата с него, а не примиренческата позиция.
Весели празници, Куш!:)
цитирай
11. alchemist - Където се намърда масовата идео...
26.12.2016 20:28
Където се намърда масовата идеология(комунизъм, "демокрация", националсоциализъм), там място за религия няма. Обикновената религия става излишна, защото масовата идеология е вид религия.
цитирай
12. kuschel - Харесвам искреността ти! Никога, ...
26.12.2016 20:39
flymore написа:
Харесвам искреността ти! Никога, до този миг, не съм усетила фалшиви нотки в изказа ти на различни тематики. И няма да усетя. При теб няма панделки, целофани, суети, при теб е директно!
За мен Рождество е обичта към хората, мирът, всеотдайността, грижата и непримиримостта към злото, борбата с него, а не примиренческата позиция.
Весели празници, Куш!:)

Приятелко, Флеймор, моите искрени благодарности и пожелания. Познаваш ме и знаеш, че аз бих се самоубил ако изневеря на идеите си. Никога не съм го правил и никога няма да го направя.
цитирай
13. kuschel - Където се намърда масовата идео...
26.12.2016 20:41
alchemist написа:
Където се намърда масовата идеология(комунизъм, "демокрация", националсоциализъм), там място за религия няма. Обикновената религия става излишна, защото масовата идеология е вид религия.

За мен религията е излишна още от 19 век. Каква роля играе днес, освен да подклажда вражди.
цитирай
14. dartanjan - Какво обединение може да има между ...
26.12.2016 21:15
Какво обединение може да има между истина и лъжа? Какво обещение може да ма между светлинаат и мрака?
Сатана и компания искат да обединят света в сататнинските заблуди затава създават предварително необходимият им хаос чрез тероризъм, за да предложат тяхното решение. И от сега като те слушам ще се хванеш на тяхната въдица. И за съжаление повечето хора ще бъдат измамени и погубени. Фактите са пред тебе и е тъжно че не искат или не могат да ги видят. те искат слдки приказки за ушите си. Ноп шиоки са пътищата които водят към гибел и мнозина вървят по тях, а тясна е пътеката която води към живот и малцина я преминават.

Аз избирам Божието защото е истинско направено с любов, с благост и великодушие. Човешкото е изпълнено с лукавство, сметкаджийство и опаковано в лъскави опаковки без съдържание. Хуманизма като сатаниска религия не предлага нищо повече от това.
цитирай
15. kuschel - Дартаняне, запознат съм много д...
26.12.2016 21:31
Дартаняне, запознат съм много добре с манихейството, което проповядваш и за това че духовното е божествено, а материалното е от дявала, но това за мен са мухлясали истории и не ми действат. Преситен съм с религиозни знания, чак ми се порвъща.
цитирай
16. apostapostoloff - Лъжеш като влашки циганин-
29.12.2016 08:52
ти си прост човек, който не знае нито един чужд език, а това означава, че нямаш възможността да се занимаваш сериозно с теология.

Като си толкова печен, кажи коя е свещената книга на Зен и кой е нейният съставител. А да те видя сега! И не питай бай Гугъл, той няма БЪЛГАРСКИ отговор на този въпрос.

Замисли се малко, опитай се да се видиш отстрани и може би ще проумееш донякъде какъв необразован, простоват и долнопробен маниак си.
цитирай
17. alchemist - Където се намърда масовата идео...
30.12.2016 22:57
kuschel написа:
alchemist написа:
Където се намърда масовата идеология(комунизъм, "демокрация", националсоциализъм), там място за религия няма. Обикновената религия става излишна, защото масовата идеология е вид религия.

За мен религията е излишна още от 19 век. Каква роля играе днес, освен да подклажда вражди.

А, политиката?
цитирай
18. bojil - Религията ни пази от ...
22.09.2018 10:29
Религията ни пази от тъмната поквара на еретици и дяволски слуги като теб!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kuschel
Категория: Други
Прочетен: 2378948
Постинги: 505
Коментари: 4339
Гласове: 3212
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031