Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2017 08:42 - Отмъщение
Автор: kuschel Категория: Други   
Прочетен: 10269 Коментари: 13 Гласове:
-1

Последна промяна: 02.02.2017 08:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Съществително нарицателно име, среден род
  1. Отмъщение значи въздаяние за злина, наказание за сторено зло - особено право на Бога, в което се намесваха отмъстителите; макар и мнозина да предполагат, че с думата отмъщение, островитяните са означавали богинята на правосъдието Дихе, която гърците и римляните, са считали за дъщеря на Юпитер, и от която се страхували, като от едно независимо, справедливо и неукротимо божество.
 


ОТМЪЩЕНИЕ

Ние сме благороден народ. Никога в нашата история не са били забелязани общонародни прояви на алчност по чужди земи, на завист към чуждото, на политическо тесногръдие и шовинизъм.

Думата ни е за народа – като цяло. И реч не може да става, разбира се, за ония антинародни прояви на самозвани властници като Филов, Цанков и тем подобните, които нито представляват народа, нито пък са се допитвали до него, когато са провеждали своята продажна, вредна за народа политика. Напротив, с всички средства на мракобесието и на класовата омраза към демоса, тия сатрапи са се мъчили да убият у нашия народ всяко благородно чувство, всяко проявление на справедлив гняв и негодувание. Стремежът за разбирателство със съседите, те наричаха предателство. И обратно: стремежът да си напълнят джобовете с чуждо злато, като продадат интересите на страната – дори с цената на хиляди скъпи народни жертви – те наричаха любов и вярност към Родината.

Тази тяхна подла и антинародна политика днес е окончателно демаскирана. И няма да се намери честен българин под небето, който би пожелал да види отново юздите на управлението в ръцете на тия хищници.

Това е така.

Но, заедно с това, няма да се намери сила, която да попречи днес на онова благородно чувство на мъст, което е изпълнило гърдите на всички българи. Мъст по ония, които продадоха земята ни, както и по ония, които най-варварски я нагазиха и опустошиха. Мъст към своите и чужди фашисти; към гробокопателите на България.

Като е реч за отмъщение, обаче, трябва да бъдем наясно. Нашата народна власт, както и целият наш честен и трудолюбив народ са против всяко своеволно отмъщение, лична разправа. Ние, между другото, по това се отличаваме от фашистките орди, че нито сме садисти, нито дребнави отмъстители. У нас са невъзможни шпицкомандите, убийствата, опожаряванията, уличните ексцесии. Ние сме благородни дори в своето отмъщение. Щом властта е в наши ръце – съд за виновниците! Народен съд. Ние знаем, че нашето справедливо чувство за мъст ще намери пълно удовлетворение. Властта е наша, народна. Ние я знаем. Ние й вярваме. Ние сме повече от убедени в нейната справедливост. Тя ще направи всичко, което е нужно, за да удовлетвори това справедливо народно чувство.

От нашата всенародна мъст местните фашисти няма да убягнат. Но не трябва да убягнат отмъщението ни и тия, които повече от три години своеволничиха най-брутално в нашата земя и ни оголиха до такава степен, че сами не можем да узнаем себе си. Тук народният съд е безпощаден – оръжието и личната храброст имат думата. Има думата накипялата ярост у всеки боец поотделно като израз на колективното онова чувство за отмъщение, от което е обхванат днес целият български народ.

И затова, ние днес се обръщаме към тия витязи, които отиват да сразят врага в самото му леговище. Ние се обръщаме към българските войници:

– Дръжте здраво пушките в ръцете си. Крачете смело срещу врага. Унищожавайте го най-безпощадно. Той не заслужава никаква милост – дори и оная към едно пребито куче.

Когато летите срещу него с натъкнат нож или с бомба в ръцете, спомнете си за безкрайните ужаси на село, които сте преживявали от агентите на Гестапо. Спомнете си своите боси деца, ограбените продукти, ниските цени на вашето производство, гаврите, хулите, произволите, и забийте още по-дълбоко своя нож в сърцето на звяра. Когато се срещнете гърди с гърди с фашистките чудовища, спомнете си за загиналите по тяхна вина в градовете скъпи народни синове и дъщери. Спомнете си бомбардировките, станали по тяхна вина, спомнете си изтезанията в Дирекцията на полицията, където агентите на Гестапо работеха рамо до рамо с агентите на Габровски; спомнете си, че тия хуни разляха в страната ни опасни венерически болести и че 70 на сто от жените, с които те са се гаврили, са заразени от сифилис. Спомнете си, най-после, позорния факт, който ни бе внушен от тях, да влезем във война с великите световни демокрации – включително и с нашата освободителка Съветска Русия. Спомнете си всичко това и отмъщавайте, отмъщавайте, отмъщавайте!

Стреляйте вярно, забивайте ножа по-дълбоко. Бийте се мъжествено. Цялата страна ви следи със затаен дъх!

Вие снемате легналия несправедлив позор от челото на българския народ! Вие спасявате България и я извеждате на лазурния бряг на светлото и прекрасно бъдеще!

Вие и вашата свещена ярост – това е днес надеждата на нашата Родина!

image

image

Публикуваме уводната статия във в-к „Работническо дело” от 25 септември 1944 г. – „Отмъщение“. Всеки, който прочете статията, ще разбере, че авторите на филма „Народен дом на терора”, излъчен на 1 февруари 2016 г. по БНТ, използват този документ (въобще един от малкото документи, посочени във филма) по манипулативен начин, за да внушат на зрителите, че централният орган на БРП /к/ призовава към саморазправа с противниците на партията. А всъщност е точно обратното – призивът е за прекратяване на случаите на саморазправа и лично отмъщение, за възмездие на фашистките палачи от Народния съд, за вдъхване на кураж в българските войници в Отечествената война. /Движение “23 септември”/


septemvri23.com/rab_delo-25sept_1944-htm/



Тагове:   отмъщение,


Гласувай:
16



1. andrei - Кушел-не съм гледал филма ,но прочетох статията "Отмъщение",която
02.02.2017 10:38
породи в мен недоумение и много въпроси.Не разбрах от кого е написана.Ако е от Крум Кюлявков гл.Редактор на в."Работническо дело" и по-късно Председател на "Съюза на Българските писатели",ми се струва,че е изпълнена с противоречия и слагачество към новата власт.Кюлявков е от Македония и братовчед на моят дядо,който не хранеше добри чувства към него,каквито чувства изпитваха и българските писатели,които често е налагал с бастуна си.Самият Кюлявков след 9.9.1944г.се е настанил и "приватизирал"апартамент на пл."Народно Събрание"отнет насилствено от предишните им собственици-ако си спомняш от балкона на кооперацията,от който Жельо Желев призова и разгони протестиращите граждани пред "Н С"!Та да ми обясниш ако обичаш,за какво става въпрос в този филм.
Апропо...внукът на Кюлявков днес е една престъпна мутра с благозвучният прякор "Говедото".
цитирай
2. kuschel - Нямам такива подробни сведения. ...
02.02.2017 12:28
Нямам такива подробни сведения. Прочетох статията. Видя ми се разумна. Аз не бих проявил никаква милост с пълно основание, но това е друг въпрос.
цитирай
3. morskipesni - Otdavna tyrsq pogubeniq ot "demokratite" film
02.02.2017 14:00
"Dopylnenie kym ZZD" Iljustrativen za fa6istkite zvesrtva v BG. Izvinqvaj za majmunicata, ot ofisa..
цитирай
4. kuschel - Че аз съм го гледал тоя филм като с...
02.02.2017 14:27
Че аз съм го гледал тоя филм като студент. Няма ли го в Тубата?
цитирай
5. kuschel - https://youtu.be/cnl2Cw6iMs0?list=PLB5877640065B7B99
02.02.2017 14:32
Това е за Гешев.
цитирай
6. kuschel - https://www.youtube.com/watch?v=V1Sy2W8c8xE&list=PLB5877640065B7B99&index=45
02.02.2017 14:35
С пагоните на дявола.
За съжаление във видеотеката има око 20 изтрити филма.
цитирай
7. merlin68 - породи в мен недоумение и много в...
02.02.2017 17:42
andrei написа:
породи в мен недоумение и много въпроси.Не разбрах от кого е написана.Ако е от Крум Кюлявков гл.Редактор на в."Работническо дело" и по-късно Председател на "Съюза на Българските писатели",ми се струва,че е изпълнена с противоречия и слагачество към новата власт.Кюлявков е от Македония и братовчед на моят дядо,който не хранеше добри чувства към него,каквито чувства изпитваха и българските писатели,които често е налагал с бастуна си.Самият Кюлявков след 9.9.1944г.се е настанил и "приватизирал"апартамент на пл."Народно Събрание"отнет насилствено от предишните им собственици-ако си спомняш от балкона на кооперацията,от който Жельо Желев призова и разгони протестиращите граждани пред "Н С"!Та да ми обясниш ако обичаш,за какво става въпрос в този филм.
Апропо...внукът на Кюлявков днес е една престъпна мутра с благозвучният прякор "Говедото".


До колкото разбирам статията е писана от Георги Димитров, поне неговото име е под линия.
цитирай
8. apostapostoloff - Преливане от пусто в празно,
02.02.2017 18:58
кукувича прежда, лакърдии за ланския сняг. Празноглава работа...
цитирай
9. merlin68 - Преливане от пусто в празно, кук...
02.02.2017 20:10
apostapostoloff написа:
Преливане от пусто в празно, кукувича прежда, лакърдии за ланския сняг. Празноглава работа...


Честно казано мислех те за идиот, а ти си бил гении... толкова кратка и при все това така изчерпателна автобиография...Бравос!
цитирай
10. kuschel - Хахахаха, браво! Шарлино е уникат, ...
02.02.2017 21:00
Хахахаха, браво! Шарлино е уникат, като бисер сред мъниста.
цитирай
11. x2012x - Отмъщение
02.02.2017 21:14
Статията е написана емоционално и има силно разтърсващо чувство за прилагане на закона с цел възмездие и справедливост!
цитирай
12. kuschel - Нека сме наясно. Народните съди...
02.02.2017 21:25
Нека сме наясно. Народните съдилища са заповядани от съюзниците и са били под техен строг контрол. Плюс това, никой не показа и едно дело да видим, кой аджеба за какво е осъден. Сигурно не са били всички ангели небесни. Главорези преди девети е имало колкото щеш.
цитирай
13. bojil - Втори февруари:
22.09.2018 10:13
Честит имен ден Кухеле!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kuschel
Категория: Други
Прочетен: 2376800
Постинги: 505
Коментари: 4339
Гласове: 3212
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031