Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2017 17:36 - Моралната същност на религията.
Автор: kuschel Категория: Други   
Прочетен: 1957 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 30.12.2017 05:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Хайде да си зададем въпроса колко е лошо да прекараш вечноста в ада? Като начало, казват, че там било прекалено горещо. Сигурно е така.
Рай или Ад. Християнството не предлага никакъв алтернативен подход към морала. Същността на християнството, както повечето хора я разбират, е в това да обезпечи вечното благополучие на човешката душа след смъртта. В случай, че влизаш в числото на праведниците, разбира се. Е, за щастие освен произволни утвърждавания няма никакви достоверни данни за съществуването на мястото наречено „Ада”. Поне аз не съм открил сведения кой е ходил там и се е върнал да разправя. Но си струва да помислим какви последствия върху материалния свят има мисленето в рамките на теизма – вярата в персонифициран, личностен бог, и какви са моралните основи в такъв свят.

Девет милиона деца на възраст до 5 години умират ежегодно. Което прави 24000 деца на ден, хиляда деца на всеки час, и 17 в минута. Това означава, че преди да довършите четенето на този текст близо 100 деца ще умрат в страх и мъки. Представете си родителите на тези деца. Бъдете сигурни, че голямата част от тези хора вярват в Бога и го молят, точно сега, да спаси децата им… И никой няма да чуе молитвите им. Тези деца ще умрат без никаква алтернатива. Ето сега. Но съгласно свещенните книги всичко това е част от Божествения замисъл.
Всяко божество, което позволява милиони деца да страдат и умират по подобен начин, и техните родители да изпитват такава мъка, или не може да направи нищо за да им помогне, или не иска да го прави. Следователно то е или безсилно или злонамерено. И още по-зле: съгласно християнските догми, мнозинството от тези хора ще се отправят в ада. Защото са се молили на неправиния бог. Хайде замислете се, те не са направили нищо лошо, родили са се в „неправилната” култура, където са попили неправилната религия не познавайки Откровението на Библията.

В Индия в настоящият момент живеят над 1 милиард души, голяма част от които изповядват индуизъм или някакъв вид политеистична религия. В Китай – милиард будисти и даоисти. И като следствие от това, независимо колко морално живеят тези хора, те са обречени на вечни мъки. Ако се молите на всяко друго божество освен Исус вие сте обречени. И ще врите в катрана… Има ли някакви свидетелства за това – не. Това просто се декларира в евангелието на Марко, глава 9 и евангелия от Матей, глава 13, или в Откровението на Йоан, глава 14. По някакъв начин Бог е създал в културна изолация милиарди индуисти и китайци, планирал е обстоятелствата на тяхната смърт в неведение, а след това е отредил наказание за тяхното невежество – вечни мъки и огън.
От друга страна, съгласно доктрината за покаянието, който и да е масов убиец или изнасилвач на деца, че дори и терорист мюсюлманин, може да приеме Исус в последния миг от живота си заедно с порция пиле и да се отправи в Рая директно след екзекуцията си. Ето какво трябва да се знае: такава представа за живота няма абсолютно никакво отношение към морала, за който се твърди, че църквата е допринесла. Това е морална безотговорност или нещо по-лошо.

И обърнете, ако обичате внимание на двойния стандарт до който християнските теолози прибягват за да освободят бог от отговорност за извършените злини. Нас ни разказват, че бог е справедлив, мъдър, любещ и по своята природа безкрайно добър. Но когато някой изтъква убедителни факти показващи, че бог е жесток и несправедлив, защото допуска върху невинни хора да се стовари зло в такива мащаби, които не би си представил и най-амбициозния психопат, нас ни отговарят, че: „Неведоми са пътищата Божии. Бог е тайнство” или нещо такова”. Кой може да проумее божията воля? – казват.
Но именно човешкото разбиране за божията воля се използва от вярващите за да доказват добродетелноста на бога. Нещо положително се случва в живота на християнина и той веднага заявява, че го дължи на добрият бог, защото му се е молил или го е славил. Но когато хиляди деца са изтръгвани от ръцете на родителите си и заличени от живота той казва, че бог е неведом. Това е пример до каква низост може да доведе човек лицемерието. Не, разгадаем е – ако го има той е масов убиец. И искам да ви кажа, че когато интелигентни хора разсъждават в такъв дух, това е не само глупаво, но и аморално.
Вяра от подобен род е предел на себичноста и нарцисизма. „Бог ме обича! Той ме излекува от екзема. Чувствам се толкова прекрасно, когато ходя на църква и пея”. Вие какво, в час ли сте? Като вземете предвид всичко, което вашият бог НЕ Е направил в живота на другите хора, като обърнете внимание на огромната мъка, която някое невинно дете и родителите му изпитват в тази конкретна секунда, такава вяра е просто непристойна. Абсурдно е. Хората които посетени от подобни мисли или не са в състояние да разсъждават или не са способни изобщо да изпитват състрадание към никой.

Ако бог наистина е добър, любящ и справедлив и е искал да ни насочи по верния път с помощта на книга, защо е било нужно да ни дава книга в която се одобрява робовладелството? Защо му е било да ни дава книга в която се призовава към унищожение на човешки същества за „престъпления” от рода на вещерство или неуважение към родителите си? Знаете ли какво е наказанието препоръчано в Библията за тези и ред други провинения от подобен род – смърт чрез пребиване с камъни. Защо му е било на Исус да казва, че който не се отрече от родителите си заради него, няма да има място в царството небесно?

Разбира се, теолозите са измислили способ да се заобикалят подобни въпроси. Съгласно теорията за „божествената воля” бог не е свързан с морални задължения. Бог не е длъжен да бъде добър. Всичко, което бог желае е правилно по определение. Ако той настоява едно племе израелтяни да избие друго племе, то убийствта стават оправдани по презумпция, защото така иска бог, такава е неговата воля. Тук ни предлагат психопатичен подход към морала. Морал който изповядва пълно пренебрежение към благополучието на другите хора и с лекота оправдава смъртта на деца и геноцида над народи. Няма абсолютно никакви причини да приемаме, че ние живеем във вселена управлявана от подобно чудовище наречено Бог. Това е безумие.

Естествено (освен мен – Кузмо) никой не твърди, че всички религиозни хора са социопати и психари. Но точно в това се състои злото на религията, тя позволява на милиарди приемливо вменяеми хора, колективно да вярват в неща в които само луд би повярвал самостоятелно. Ако някоя сутрин се събудите с убеждението, че произнасяйки няколко латински фрази над чиния с банички вие можете да ги превърнете в тялото на отдавна починал човек, то значи със сигурност сте откачил. Но ако вярвате в същото по отношение на причастието, където хлябът и виното реално се преосъществяват в плътта и кръвта на Христос, значи сте просто християнин.

Няма да съм първият обърнал внимание на това, че само много странно обичащ бог прави спасението зависещо от вярата в него без наличие на доказателства. Преди две хиляди години свидетелствата са били предостатъчно, тогава бог постоянно е демонстрирал чудеса. Но очевидно после това му е дотегнало и е спрял да бъде усложлив. И сега върху нас лежи тежкият товар на неправдоподобноста на цялата църковна доктрина. И опита да я съвместим с всичко което вече знаем за космоса и земният прозиход на еванглията правят тази задача още по-трудна. Защото Библията определено е писана от хора, които са вярвали, че земята е плоска. Бог би трябвало да им е споменал, че не е точно така, нали той я е направил.

И тук не става дума за някакъв абстрактен бог. Говорим за точно определен бог Яхве и неговият син Исус. Много ми е забавно да анонсирам това, защото убеден съм не го знаете, но християнството в същноста си се явява култ към човешко жертвоприношение. Християнството не се явява религия, която отрича убиството и ритуала на жертвоприношенето познати от дивашките времена на езичеството. То възхвалява едно конкретно човешко приношение, което се е оказало толкова полезно: „Защото Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син за да има вечен живот за който вярва в него”, евангелие от Йоан, гл 3:16. Идеята се състои в това, че Исус е страдал на кръста за да не страда повече никой от нас човеците в ада. Освен милиардите имали нещастието да са родени на места където се изповядва друга религия. Тази доктрина се явява върха на една безумна компилация от научно невежество и религиозно варварство.
Ако в света съществува по-аморална система от тази, която предлага юдео-християнството и неговият клон исляма за сега аз не съм запознат с нея.

Сам Харис



Тагове:   религиозни,   шарлита,


Гласувай:
8



1. dedenze - Тук Сам Харис е писал само за Исус !
28.12.2017 18:03
Но ако прибавим Аллах, картината ще стане по-пълна ! Терористи, грандомани и престъпници обявени за богове ни съветват и задължават как да живеем !? Уж са мъже, но нямат жени и деца, сигурно са обратни !?
цитирай
2. kuschel - Обявяването на Христос за божи син ...
28.12.2017 20:22
Обявяването на Христос за божи син от християните и висше нахалство, докато Мохамед си е най-обикновен земен човек на когото Алах диктува разни правила. Но тъй като Мохамед е неграмотен, записките ги прави неговият племенник Али. При мюсюлманите пък има други простотии. Абе, губене на време и поводи за войни.
цитирай
3. kvg55 - kuschel,
29.12.2017 15:47
Адът и раят са тук на земята.
цитирай
4. dartanjan - Никъде в Библията не пише че непо...
01.01.2018 09:14
Никъде в Библията не пише че непокаялите се до краят на благодатното време грешници ще врът в казана вечно. Пише че тези хора ще бъдат изгорени и от тях ще остане пепел, а пепелта спира да гори. Всъщност езическата римокатолическа църква, която 1260 години (538 - 1798) е преследва и изтощава светиите на Бога защото искат да живят според Неговата воля и закон и да му служат вярно вместо да служат на страстите на тленният грешен човек, въвеждат много фалшиви доктрини, една от които е вечните мъки в ада, които не кореспондираят с тежестта на грехът по време накраткият човешки живот. Всъщност като се ьзамилсиш според тази докрина всички грешници ще бъдат наказани по един и същи начин заедноо ссъ подбудителят на грехът сатана, което иам за цел да изгради един много неверен образ за Божият характер.

На базата на грешна информация човек не може да прави верни заключения.

От друга страна атеизмът е религия която няма фактологичексая основа. Нейната основа е желанието на егото да бъде Бог в нашия живот. Но човек трябва да с пребори с него с мощната подкрепа на Бога, без Който не можем да направим нищо. Той е любов, иостина, смисъл и бъдеде. В действителност най свирепите врагове на човека са егоизмът и гордостта.
цитирай
5. zaw12929 - Друг път не се занимавай с тази тема! ...
09.01.2018 18:56
Друг път не се занимавай с тази тема! Гледай си атеизма!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kuschel
Категория: Други
Прочетен: 2376720
Постинги: 505
Коментари: 4339
Гласове: 3212
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031