Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2018 15:21 - Уточнение за произхода на саракачаните/каракачаните/.
Автор: techno1 Категория: История   
Прочетен: 5755 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 27.11.2018 16:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

imageimageПиша във връзка с тълкованието за етническия произход на каракачаните, залегнал в учебниците за четвърти клас.
Защо, все още се робува на пропагандата от онези тоталитарни времена, когато по абсурден начин се доказваше единният произход на всички граждани в България. Какво се постигна с това –НИЩО! Hапротив, нагнети се недоверие и затваряне на цели общности и групи.
Това е поредната манипулация и опит за изопачаване на истината.
Този въпрос е изяснен преди много години, след обстойни изследвания на редица европейски, американски, японски учени и изследователи. Te недвусмисленно доказват, че каракачаните сме неделима част от гръцкия етнос и като такива нямаме нищо общо с другите етнически групи.
Сред изследователите са датският езиковед Карстен Хьог, преподавател в университета в Копенхаген, който в свой труд от 1925 г. достига до извода, че каракачаните са чиста гръцка общност. До същия извод достига и английският антрополог Дж. Кембъл през 1955 г., след като прекарва няколко години сред каракачаните, населявали Епир.
Подобни изследвания са правени и от Густав Вайганд, Г. Кавадиас, както и от университета "Аристотел" в Солун и Newcastle Upon Tyne и др. Немалка роля има и мнението на самите каракачани, чийто брой надхвърля 500 000 души в България и Гърция, които предават историята си от поколение на поколение чрез своите песни, предания, легенди.
Има няколко необходими условия за доказване на принадлежност към една или друга етническа група .
Първото условие е езика.
Те винаги са говорили на един език –гръцкия, с някои характерни идиоми от преди Омировото време.
Второто условие са антропологическите характеристики.
Много са изследванията на тази тема, а и ние по-възрастните сме били обект на изследването. Поддържаме тезата на Арис Полянос, че каракачаните са първите обитатели не само на Гърция, но и на Европа.
Трето условие са историческите и археологически документи, предания, легенди, духовни науки и др.
Има достатъчно изследвания по тези теми.
Четвърто условие-традиции, нрави и обичаи.
Това е неизчерпаем източник за националната принадлежност , идентичност, произход.
И последно условие-поминък,религия , общественно устройство, вътрешна нагласа,политически предпочитания.
И както казва един наш сънародник, евреите викат бог, индийците търсят същността в прераждането, китайците в днешния ден, египтяните търсят безсмъртието, а ние търсим СВОБОДАТА в таз земя . КАРАКАЧАНИНЪТ , не преклонил глава пред никой тиранин, КАРАКАЧАНИНЪТ е казал своето НЕ, векове назад и е поел пътя на изгнанието за да я съхрани нея СВОБОДАТА.
“Турците ги нарекли кара-качани, ще рече черни – непокорни, защото носят на главите си черни кърпи в знак на дълбока скръб за падналото царство /Византия и столицата Константинопол/ и поруганата Света София“, така казват старците. В Пинд, където остават през всичките тези години, уединени, те съхраняват своята древна гръцка идентичност, език, нрави, обичаи и народно изкуство.

Ние сме граждани на България и се гордеем с това. Но c векове сме съхранявали нашата идентичност и не желаем тя да се променя.

 




Гласувай:
2



1. nikikm - Такова нещо,
27.11.2018 18:11
като гръцки етнос ня-ма! Българите са етнос,циганите са етнос,гърците,макар и ахрикански цигани,не са етнос. Данайците дошли тук при траките,откраднали им историята и "лапнали" малко бяло от тях не могат да имат претенции,нито за история,нито за земя нито за благороден ген.Техният и днес сочи произход-Африка! Да си ходят,там претенциите им може би имат основание. С каракачаните не съм се занимавал,ако сте бели - белгари сте, българи.Ако сте кафяви имате право да си бъдете каквито щете,лошо няма.
цитирай
2. techno1 - За етносите!
30.11.2018 09:01
Това за Еврейско-Африканският произход е един голям буламач ,който се лансира тук и там и се търси сензация или омаловажаване на историческите заслуги на древна Гърция. Да, в древен Египет и то в долен Египет дълги векове са властвали народи от пред елинистични и пред тракийски корени. А и там населението е било един огромен конгломерат от народности. Вярно е и това ,че един род ,рода Данай се заселва и поставя началото на Аргоското царство, но и те са също гръко говорящи и нямат нищо общо с дорийците , не смесвайте нещата. Кой може да отрече Индо европейският произход на гръцките племена-елойци,ахейци,йонийци, македони,дорийци,акарнинци/там е и нашето-саракачанско изначалие/,връзката и общият им езиков и етнологичен признак!А това което оставят като историческо наследство, е безспорно доказателство за мисията им.

А що се отнася до коренното население от преди експанзията на Гръцките племена в днешните земи, за техният общ произход ,ето вижте диалозите "Тимей" и "Критон" на Платон, а Платон е бил две години на посвещение в Делфийския храм,а преди него и Солун. В диспутите се дебатира върху славата на Гърците, още докато са били по днешните си земи.Жрицата казва на Солун:”Помниш ли когато Вие разбихте и отблъснахте онези /антлантидите, условно наречени/.”Значи преди големия катаклизъм още коренното Гръцко население е имало не по-малко развита цивилизация.Тя само се е доразвила след като хората се оттеглили на Изток.



И може би най-достоверното доказателство е откритието на двама любители-археолози.



Това става достояние до нас едва през 1952 г., когато се разчитат линиар А /писмеността на Критяните и линиар Б-писмеността на Микена / .Това е било революция за 20 век.Оказало се ,че Гръцките племена нахлули през 2000 до 1500 г. преди н.е.,са говорили на езика на Критяните ,които са били тук още преди 10 000 г. ,преди н.е. по тези земи.Огромна разлика в хиляди години откъснати едни от други.Изумително и революционно откритие.



Генетичната памет е накарала древните Гръцки племена да се върнат в прародината си.В далечен Памир пространството става тясно, там е стълпотворение от народи от всякакъв цвят и вид,създадени през хилядите години на съществуванието на човечеството.Гръцките племена прииждат на етапи,воюват помежду си и търсят нови територии.Те заварват тук местно население говорещо техния език естествено диалектен, но с еднакви корени
цитирай
3. nikikm - techno1 - За етносите!
04.12.2018 21:46
Бла-бла! Виж филма Черна Атина приятел и тогаз приказвай измишльотини. Ма то да е само това! Ами генетиката дето сочи АХРИКА???
цитирай
4. fenor - И двамата сте относително прави...
07.12.2018 12:24
Каракачаните има още много да учат за себе си, и да оценяват историческото място и роля на своята народностна група между балканските народи, макар че techno1 e близо до истината. А "Черната Атина" е само една културологична спекулация, каквато спекулация е и "Черният Орфей". Впрочем автора на "Черната Атина" Мартин Бернал въобще не говори за генетика, а генетичните изследвания на които се позовава nikikm са по скоро отбрана екзотика за определени области и не може да бъдат основа за универсални изводи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: techno1
Категория: История
Прочетен: 48833
Постинги: 29
Коментари: 17
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031