Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2020 21:06 - Собствената версия на култ към „Широко затворени очи“ на Рим: Вакханалия управлява Амок
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 981 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.09.2020 21:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Собствената версия на култ към „Широко затворени очи“ на Рим: Вакханалия управлява Амок

22 септември 2020 г. Рус Зима Статии от Russ Winter , Култура , Скрита история , Международни новини , Статии за Winter Watch 

imageimage

Факт или измислица: GIF от последния филм на Стенли Кубрик „Широко затворени очи“ (1999)

МОдерната стипендия, под контрола на обичайните заподозрени, приема скептичен подход към онова, което се нарича уничижително „морална паника“. Въпреки историческите доказателства, че мистериозните култове от типа „Широко затворени очи“, дейностите на Sabbatean Frankist и Hellfire Club продължават в различни форми в продължение на хилядолетия, хората от пижама се хранят с BS линия, че заплахи като Pedogate и човешки жертви са до голяма степен продукт на религиозни фанатици, теоретици на конспирацията и прекалено параноични консерватори. По типичен начин Lugenpresse просто декларира такива сили като „развенчани“.

Разказът е, че такива почитащи култ хора всъщност не съществуват. Бихме нарекли това „морална паника на релативизма“, а не морална паника. Докато четете нашата поредица от зловещи типове, преминаващи към тъмната страна през цялата история, ще забележите, че те призовават духове и странни богове чрез ритуали отново и отново.

„Зимна стража“ се опитва да разгледа няколко от тези социални явления през вековете, включително магьосничество, Рим и Картаген. Едно такова мислене се нарича вакханалия Това обикновено означава всякакво невъздържано, пияно или оргиастично веселие. В изкуството субектът беше популярен от Ренесанса нататък и обикновено включваше голяма степен на голота сред изобразените фигури.

Например, Никълъс Пусен  Вакхана пред статуя на Пан“ (1631) илюстрира статуята на рогатото поклонение на Пан. Чрез чист coinkydink присъстват малки деца. На второто изображение по-долу виждаме римски вакхански саркофаг.

image

 

Малко може да се предположи, че римляните са били строги предпазливци и вероятно са гледали по друг начин за определен период. И така, какво ги накара да предприемат мерки срещу вакханалиите или вакхическите култове?

image

Тит Ливий Патавин, често представян като Тит Ливий или просто Ливий (59 г. пр. Н. Е. - 17 г. сл. Н. Е.)

Римският историк Ливий дава разширен разказ за вакханалиите. Той изпитвал дълбоко недоверие към мистериозните религии и го виждал като крайна римска дегенерация и заплаха за обществения ред. Това беше и тайно общество. В действителност, през няколкото години на най-голяма развратеност, от 188 до 186 г. пр. Н. Е., Беше запазена пълна неприкосновеност на личния живот и нито един магистрат не се намеси.

Обичайните заподозрени смятат, че Ливи преувеличава, но има многобройни пиеси и комедии от онази епоха, които потвърждават основните му разкази. Ливий по други теми от римската история беше доста трезво и честно в своите изображения, брадавици и всичко останало. Малко учени поставят под съмнение другите му сметки, така че защо не и тази неудобна истина?

Бакханалия включва римски празници на Бакхус, гръко-римския бог на виното, свободата, опиянението, блудството и екстаза. Те се основават на гръцката Дионисия  и  Дионисиевите мистерии и вероятно пристигат в Рим c. 200 г. пр. Н. Е. През гръцките колонии в Южна Италия и Етрурия, северната съседка на Рим. Подобно на всички  мистериозни култове , вакханалията е държана в строга неприкосновеност и посветените са били обвързани с тайна.

Ливи заявява, че „грък от скромен произход, познат в жертвоприношения и гадания“ е създал нощна версия, добавил е вино и пиршества към сместа и по този начин е придобил ентусиазирани последователи на жени и мъже. Жените превъзхождаха мъжете и водеха шоуто. Жени, облечени като вакханки, тичаха по улиците през нощта с факли.

Ливи казва, че свещеницата на Кампания Пакула Ания е развратила неофициалния, но морално приемлив култ към Бакхус, въвеждайки етруската версия, с пет, винаги нощни култови срещи на месец, отворени за всички социални класи, възрасти и полове - като се започне от собствените й синове.

Новите тържества и посвещения включват насилие, подхранвано от вино и насилствена сексуална развратност, при което писъците на малтретираните се заглушават от шума на барабаните и чинелите. Инициацията включваше брутално изнасилване и содомизиране на млади мъже и жени. Според сметките има повече злоупотреби с момчета, отколкото с момичета. Per Livy,

Имаше повече похотливи практики сред мъжете помежду си, отколкото сред жените.
Ако някой от тях не е бил склонен да търпи злоупотреби или не е искал да извърши престъпление, той е
бил жертван като жертва.

Тези, които се съпротивлявали или предавали култа, често били хвърляни в тъмни пещери и изпращани, докато извършителите заявявали, че са били отнесени от боговете.

image

Под прикритието на религията свещениците и служителите нарушават безнаказано граждански, морални и религиозни закони. Ливи също така твърди, че макар култът да привлича особено хора с необразован и непостоянен ум ( levitas animi ) - като младите, плебеите, жените и „мъжете, които най-много харесват жените“ - голяма част от населението на града е било замесено и дори най-високо клас не беше имунизиран. Коментаторите смятат, че мъжете, които са участвали, се държат „като жени“ и следователно са негодни да служат в армията или правителството.

Младите момичета и младежи бяха прелъстени и всяка скромност беше оставена настрана. Всеки вид порок намери своето пълно удовлетворение. Но престъпленията не останаха ограничени до тези срещи. Фалшивите свидетели, фалшификатите, фалшивите завещания и доноси са изхождали от този фокус на престъплението. Отравянето и убийството се извършват под прикритието на обществото.

Репресии: Само „лов на вещици“?

През   186 г. пр. Н. Е. Консулите Спурий Постумий Албин и В. Марций Филип проведоха разследване на култа и докладваха на Сената. Едно от притесненията беше, че нейните собствени членове бяха компрометирани в яростта си. Докладът предполага, че Bacchics скоро ще бъде в състояние да поеме контрола над правителството. На тези страници показахме, че такива зловещи хора могат и наистина влизат във властта и упражняват контрол. 

image

Шокираният римски сенат нарече страшна национална извънредна ситуация. След като разследванията приключиха, Сенатът възнагради и защити информаторите и потисна култа „в цяла Италия“ - или по-скоро принуди неговата реформа. В хода на репресиите бяха арестувани около половината участници в култа - и 7 000 души бяха екзекутирани.

Някои неща никога не се променят: Какво стана причина за моралния упадък?

Анализаторът Луций Пизо приписва новите нагласи на влиянието на развратените мистериозни религии от армията на Манилус Волсо, която води кампания в Мала Азия. Самият Ливи го приписва на нов чужд, луксозен, културен материализъм, включително жени лютисти и арфисти, върнати от изток. Сред йерархията Ливи посочва използването на „момчета роби“ (педерастия) като сериозен морален проблем. Приключилите сега пунически войни и кампании в цяла Италия също увеличиха населението на новодошлите мигранти с по-малък дял от кръвта и почвата на самия Рим. Това се нарича Етрурийско влияние.

Освен това, картагенски затворници и роби, заловени по време на пуническите войни, въвеждат в Рим Дионис или култ Бакхус. Както разкриваме в утрешния пост, развратеният Картаген имаше по-голямо влияние, отколкото е общоприето.

image




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39926233
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31038
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930