Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2020 15:12 - Вулгарно за Русия
Автор: ramone Категория: Изкуство   
Прочетен: 2408 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 28.05.2020 15:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Не че съм некакъв ултра патриотин, ама тая история с „църковно-славянската азбука” ми дойде малко в повече, та тия дни се позамислих малко кой кой е в световната история – как стои там, с какво стои и те такива неща.

          Аз, да речем приемам, че създаването на славянската азбука не е някаква безкористна цивилизационна инициатива на шепа ентусиасти (каквито инфантилни теории нашите учебници по история толкова обичат), а внимателно обмислен (гео) политически и дипломатически акт в опеделен политически контекст.

          Няма и да влизам в подробности, кога и къде за пръв път е използвана азбуката, както и разликите между глаголицата и кирилицата и техните създатели. Първо защото и без това тези неща май не са много ясни и второ – и на мен самия не са ми много ясни.

          Има обаче едно нещо, дето смятам, че може да бъде безспорно установено - кога приблизително и къде, създадената все едно от кой и коя точно азбука е използвана като официален език.  Тук отговорът изглежда ясен и няма нужда да ровим.

          По-интересно обаче е друго – нека погледнем на какво ниво са се намирали, новите претенденти за „създаването и разпространението на азбуката”. Къде е била Русията по това време – политически, религиозно, културно... Нали за да разпространяваш писменост се изисква определено ниво на държавно развитие - защото разпространението на писмеността, както казахме вече е политически акт, предпоставен от обстоятелството, че „разпространителят” трябва да е осмислил и осъзнал нуждата от него, а след това и културно ниво - да е в състояние да произведе културен продукт, изискващ наличието на центрове, където широк кръг образовани люде, способни да създават или поне да превеждат литература.

          И така,  пренасяме се на изток и североизток от Дунав, някъде в началото на 10 век (нека бъдем великодушни) в търсене на държавно-политически и културни традиции и откриваме...

          ...откриваме племенни вождове, племенни съюзи, вождови междуособици, междуплеменни войни и никакви дори и зачатъци (и на зачатъци, щяхме да сме доволни, но уви – дори и такива няма) на някаква култура (освен може би, че на някой хълм се е издигал езически зикурат). Тези племена непрекъснато мигрират от едно място на друго (е, там поне територия, дал Господ), прокудени от войни (най-често между самите тях) консолидирайки се на една обща територия чак векове по-късно.

          Тези държавоподобни образувания са били на такова ниво на развитие, че в сравнение с тях империята на Версенжеторикс (по времето на Юлий Цезар, ако някой не знае) е била като Римската империя.

          Ще отбележа дебело, че тук говоря за днешните руски земи, а не за Русия (предполагам разбирате защо), която възниква като държавен субект чак по времето на Иван Грозни.

          Дайте сега да се върнем обратно и да видим, какво е съществувало по това време в земите на „некви си там българи, дето лакомо грабят от руската история”...

          ...а, там заварваме държавата на Симеон Велики! Оставете колко е голяма – това не е важно. Столицата на тая държава е правена по образец на Константинопол – с каменни църкви, дворци и жилища за големците. Съществуват няколко книжовни центъра, където се създава не само преводна, но и собствена литература. В консолидираната държава, съществуват закони (реципирани от Византия), администрация, данъчна система...

          ...а, сега се връщаме при Иван Грозни...

          Иван Грозни, простете за сравнението, но на мен много ми напомня по политически подходи и темперамент на нашия хан Крум. Ние си тачим Крума Страшния, но, пак простете, той е бил по-близо до варварството, отколкото до цивилизацията. Все пак, за темперамента на този решителен мъж има някакво обяснение – той е управлявал през 9-ти век, когато... ммм как да кажа... изисканите обноски не са били особено на мода. Крум е бил етап от развитието на българската държава – след него (с известни прекъсвания) българската държава (подчертавам „държава”, а не хлабави племенни съюзи) е вървяла само нагоре (тук дори включвам и неособено удачните западноевропейски държавни практики – като феодалната секуларизация например). Въобще, до идването на турците, българската държава, дори понякога с малки колебания, стои успешно и успява кога с дипломация, кога с военна сила да се противопостави:

-         на Византия

-         на Латинската империя

-         на генуезци и венецианци

-         на татари, печенеги и всякакви номадска паплач (тези които не са били изгонени със сила са били асимилирани впоследствие. Но то същото важи и за по-горе споменатите мераклии.)

Нека да генерализирам, и с това да завърша за България – българите успешно отбраняват и пазят територията си, а когато военните или дипломатическите умения не достигат – опазват всичко което им е останало – традиции, религия и език.

Ма защо сравняваш могъщата Русия с някаква си България, ще кажете. И правилно. Де е Стамбул, де е Ямбол!

Ми сравнявам я, щото ако взема да я сравня с Европа по това време, то няма как да измисля по-смешно сравнение.

Нека се посмеем, все пак!

Та, както казахме по-нагоре, Русия съществува като държавен субект (от типа на България при хан Крум, да повторя) чак при Иван Грозни. Това е през... дръжте се сега да не паднете... през 16 век!

Не е печатна грешка!

16 век в Западна Европа, вече е високия Ренесанс! Леонардо, Микеланджело, Дюрер отдавна са мъртви (то и само Джото беше достатъчно да спомена). В Британия вече от четири века съществува Магна харта (първообраза на модерната държава, където отношенията между аристокрацията и краля са уредени с договор), Лутер е заковал тезисите, испанците вече са стъпили в Америка, републиките Генуа и Венеция са в зенита си (скоро ще отстъпят първенството си на протестантския север), в Холандия се появяват зачатъци на капитализъм, в цяла Европа е изградена система от търговски маршрути, а по тези маршрути са изникнали гигантски катедрали (Готикът дори вече е в историята), във всеки голям европейски град има университет, театър „Глобус” в Лондон (Шекспир!), Еразъм вече е написал „Възхвала на глупостта”, а след някоя друга година Сервантес ще напише „Дон Кихот”...

...по същото това време Иван Грозни заковава с пирони болярите си по стените...

...и тези ще ми говорят, че са създатели на писменост, че и на разпространение на книжнина! И на какво я писахте тая „книжнина”? На брезови кори ли?

Иде „книжовника” да ограмотява. И сваля от магарето, един вързоп  и казва :

„Ей ви, селяне един вързоп брезови кори.”

„И какво да го правим – да си напалим печките ли с него?”

„Не бе, простаци – на четмо и писмо да се научите!”

...тъй ще да е било...

Но тук, читателят, ще каже – е, може пък да не са били първи в държавността, но пък вярата, духовното... православието... нале...

Ми толко им е и православието. И до днешен, то богато е омесено с всякакви езически култове – из Руското „православие” необезпокоявано шетат всякакви юродиви, врачки, достолепни старци и старици, чудотворци и речни духове (да споменавам ли Ванга, дето май скоро и нея ще обявят за рускиня. Но тя – халал да им е – на рамо да си я носят). Ще кажете – а по-добре ли е Инквизицията? Да ама Инквизицията предполага най-малкото две неща – че преди нея е воден дебат, в който е изяснено що е Бог, що е вяра и доколко разни „чудатости” са съвместими с нея. А на второ място предполага институционалност – има орган, който отговаря за това, а той има, освен ясна концепция що е вяра, а и регламентирани съдопроизводствени правила (дали от днешна гледна точка са приемливи или не е без значение – но това вече не е произвол).

В 19 век, Достоевски все още се чуди що е Бог - въпрос дето на Запад е изяснен още от времето на Августин Блажени...

...

Мога още доста да продължа. За руския технически гений (бе какво стана с новата Лада – некой виждал ли я е освен на картинка? Ма и по-добре – китайците достатъчно боклуци правят, нема нужда от още). За руския политически гений. За руската култура...

Но да не бъдем злобни. Стига толкова.




Гласувай:
10



1. morskipesni - Малко повече чети, по-малко пиши.
28.05.2020 15:56
Преопръчвам ти за начало българската книга "Българската писменост-известна и непозната"- това е нова, съвременна РОДНА версия. После ще си вземеш тухлата "Enstehung Europas" и в съответния раздел ще прочетеш кратката ЕВРОПЕЙСКА версия. Хубавото,е, че и двете са базирани на солидна ФАКТОЛОГИЯ. Не на вулгарни раздумки.
цитирай
2. theeconomist - .
28.05.2020 18:21
Гепи Рамоне! Отдавна не си се мяркал? Да не те е напъдил нещо кириоса по корона вирус, та се сети за милата България и гнусната Русия?
А не е ли по - добре да списваш постингите на английски или на гръчки, може и на турски....мани го това славянско отживяло четмо и писмо.

п.п. като питаш за новата Лада, да ти честитя Първият Велик Самостоятелен полет на ракетата на Найлон Мъск към "международната" руска космическа станция
цитирай
3. cortana - :)
29.05.2020 11:51
Не ги слушайте първите двама коментирали, Рамоне!! :):):) Постингът ти си е супер, а двамата са малко ограничени!! :):):)))
Вторият дори не знае, че полетът беше отмемен поради лоши метеорологични условия за утре, а първият седнал с книга, базирана на литературни анализи САМО, да говори за исторически събития!! :):):)
цитирай
4. krumbelosvet - За Русия СПОКОЙНО
29.05.2020 20:15
"В 19 век, Достоевски все още се чуди що е Бог - въпрос дето на Запад е изяснен още от времето на Августин Блажени..."
Тая не особено важна забележка считам за най-съществената неточност на автора. Тя не заслужава внимание.
Фактите от Запад и Изток са добре съпоставени и верни, доколкото зная.
Това което ЛИПСВА със страшна сила, е ПРИЧИНАТА за историческото изоставане на Русия, на което НЕ МОЖЕМ да не съчувстваме, защото се случи под турско НИЕ да изостанем и СЛЕД Русия.
Коя е най-могъщата империя в историята на човечеството? Военният и държавен гениий на Чингисхан. До сами Русия. Само българите са печелили битка с тоя хан, но после са унищожени жестоко от негов подчинен. Русия едва на Куликово поле в 1380-та успява с военна сила да победи Ордата. Преди това е спирала монголите с голите гърди на руските селяни и голите крака на жените им. Това са ЖЕСТОКИ ТРАВМИ, чийто спомен ЗА ВЕКОВЕ ПАРАЛИЗИРА човешкия мозък и дух за по-високи стремежи от оцеляване. Ква култура, ако си гледал как колят баща ти и разчекват майка ти? Пази Боже, това и нас не е отминало. Но това спира културата и на победителите. Странна справедливост. Тайни и неведоми са пътищата Господни.
Професор Балевски разказа веднъж на студентите си. По времето когато Нютон пише знаменитите "Математически начала на натурфилософията", в България излиза една книжка за ТРИТЕ аритметични действия - събиране, изваждане и умножение. Книгата завършва с думите "Има още едно действие, деление, но то не е за всяка глава"...
Историческото изоставане на Изтока не е заради "лошия матриал", а заради жестокия сблъсък с чужда раса и култура на върха на нейното могъщество, която НЕ НИ ПРИЗНАВА ЗА ХОРА. Толкова е лесно - сега циганите не ни признават за хора, защото... себеси считат за такива...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ramone
Категория: Изкуство
Прочетен: 438071
Постинги: 92
Коментари: 870
Гласове: 772
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031