Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2013 13:34 - НЕЗНАЙНАТА БЪЛГАРИЯ - ПИРАМИДИТЕ_1
Автор: pandor Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1665 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.09.2013 16:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Акад. Владимир Цонев: Древните българи са строили пирамидите не само в Египет, но и в Кавказ, Китай, Мексико... www.blitz.bg/article/32518

Предците ни са познати и като магове – носели са специални мантии, изпъстрени с петолъчни звезди Публикувано: 6 дек. 2012, 12:25 image image image image прочитания: 9622 | коментари: 16     image Снимки: 2 image Владимир Цонев е роден в София. По майчина линия родът му е пряко свързан с известния писател Чудомир. Филолог по образование, повече от 30 години той проучва историята на древните българи. Автор е на 32 книги, в които убедително доказва, че древните ни предци са коренното население на Балканския полуостров. През 2005 г. е удостоен от Международната академия по българознание, иновации и култура със званието “академик”.

Той е единственият писател – изследовател на българската древност, включен в енциклопедиите “Научната слава на България” (2009 г.) и “Бележити българи на съвременна България” (2012 г.).

- Академик Цонев, в книгите си вие се занимавате с издирване и популяризиране на древното минало на българите. Открихте ли нещо непознато и неизследвано досега поради давността на отминалото време?
- Когато говорим за древното минало на българите, не бива да изхождаме от съвременна гледна точка, защото всяко време има своите особености и в повечето случаи налице е предистория, която трябва да бъде проследена и анализирана. А това е трудно, много трудно и понякога не стига и цял човешки живот. Оказва се, че владетелите на Атлантида са същите онези фриги (познати у нас като бриги), които ще бъдат известни като българи (брг преминава в блг).

Неслучайно “бащата на историята” Херодот смята това балканско племе за най-стария народ в света

През 2002 г. написах книгата “Древните българи и пирамидите”, в която доказах, че написаното в “Джагфар тарихы” е вярно – древните българи са строили не само пирамидите в Египет, но и в други райони, като Кавказ (на дъното на Черно море), Китай, Мексико и др. Всъщност многобройни своеобразни пирамиди (могили от пръст) има в България. Те бележат пътя (миграцията) на българите по света. Преди година излезе книгата ми “Древните българи – жреци на сътворението”. В нея, на прага на езотеричното познание, защитих ясно и категорично тезата си, че древните българи са били водачи не само на своя народ и през видимия (земен), и през невидимия (небесен) свят на живота.

- Има и други събития и факти, които не могат да бъдат споменати, защото обществото още не е готово да ги приеме.
Кога се появява името "Българи" и откъде идва етимологията му?
- Името “българи” води своето начало на Балканите още от XVIII хилядолетие пр.н.е. (по “Болгар тарихы”). Седем племена създават народа “булгар” или “балкар” (превежда се като “Божият”, “Мъдрият народ”). Названието има религиозен смисъл. Но, разбира се, става дума за онова съдържание, което е равнозначно на уникално, космическо познание и светоглед. Етимологията на името “българи” следва да свържем, естествено, с кръг от понятия като “блестящ”, “светъл”, “блажен”, “праведен”, “благороден” и др. В Дунавска България по време на така нареченото Първо българско царство се появяват много местности и селища, в основата на които стои етнонимът “българи”. Такива са Белград (Сърбия), Берат (Албания), Белгород (Украйна). Не трябва да забравяме и поредицата от названия на градове в съвременна България – Бяла (Русенско и Варненско), Белоградчик (Видинско), Белене (Плевенско), Белово (Пазарджишко), Бяла Слатина (Врачанско), Бяла черква (Ловешко) и др. Очевидно тези топоними са свързани с преселенията на древните българи в различни краища на света. Думата “българи” се използва главно с един смисъл – духовни, високо издигнати, носители на уникална култура, на цивилизация.

- Вие наричате древните българи жреци на сътворението! Откъде произхождат гените на българите и нашата цивилизация и имаме ли достатъчно поводи за гордост?
- Наричат българите през античността скити. Охридският архиепископ Теофилакт отбелязва, че до кръщението си българите “не знаели името на Христос, но бидейки в скитско заблуждение, служели на месеца, слънцето и на други звезди”. “Скитско заблуждение” се казва всъщност старата българска вяра в седемте основни небесни светила (Слънце, Луна, Юпитер, Меркурий, Марс, Сатурн, Венера). Графично може да се изобрази с ипсилон с две странични черти. Това е знакът на четирите краища (основни посоки на света), както и други три важни ориентира – горе, долу и център. Наричат тази вяра (като че ли по-точно е светоглед) тенгризъм или българиянство. Постепенно този знак се превръща в инвентарен надпис по камъни, тухли, керемиди, различни предмети от бита в места, където живеят българи.

Когато споменаваме религията на седемте, трябва да се има предвид и устройството на държавната власт преди налагането на християнството.

Най-горе е стоял самият кхан (кан и хан са по-късни варианти на тази дума), който се явява владетел и първосвещеник

Под него е имало шест велики боили. Заедно с кхана те стават седем. Нека напомним, че българите са нещо, съставено от седем части (племена) още в дълбока древност. И така земното устройство е еднакво с небесното.

Този култ към числото седем откриваме като символ и на човека светец. Думата седмочисленик се превръща в синоним на светец. Той може да се характеризира като: “земен ангел”, “небесен човек”, т. е. своеобразна сплав между земното и небесното.

Стремежът към ред, хармония и симетрия, който е в основата на религията на седемте, по-късно ще даде началото на богомилството (учението, което завладява през Средновековието цяла Европа). То въплъщава душевността и знанието на отхвърлената (след покръстването) хилядолетна звездна религия на българите, зад която се крие огромен интелектуален потенциал, водещ своето начало от зората на цивилизацията.

Проведеното научно изследване от Националната генетична лаборатория с ръководител проф. Иво Кременски доказа, че преди 7800 г. (5800 г. пр. н. е.) по нашите земи е живеело местно население. Според него поне 21 процента от днешните български мъже носят генни характеристики на древното балканско население. Резултатът дава основание на проф. Кременски да заяви, че “всъщност ние сме дали цивилизацията на Европа”. Данните за българката сочат още по-категорични резултати. Българките със сигурност са европейки и по-голямата част от тях – близо 80 процента, са коренячки, защото са с палеолитен произход.

- Според вас важно е да се знае приносът на древните българи в развитието на световната история, култура и цивилизация. С какво това знание би допринесло за самочувствието ни в съвременния почти изцяло материален свят?
- От нашите земи на Балканите винаги са тръгвали различни цивилизационни импулси към Европа и други части на света. И тук не става дума само за делото на Орфей, учението на богомилите, както и за уникалния древнобългарски календар. Трябва да се гордеем, че нашето злато е най-старото в света (V хил. пр. н. е.). В Пловдивско (край с. Биково) е намерен макет на най-старото глинено колело, предхождащо с 1000 години шумерското. Самият Пловдив е смятан (заедно с Дамаск) за най-древен град в света с несекваща 8-9-хилядолетна история и развитие. Проучване преди няколко години в близост до с. Ябълково (Хасковско) доведе до разкриването на медна шлака от VI хил. пр. н. е. Тази датировка на металургичната дейност я прави най-ранната в Европа, а вероятно и в света. Важно е да напомним и за символа на живота в Древен Египет – анкха. Негово изображение е открито у нас в пещерата “Магурата” и е датирано далеч преди създаването на цивилизацията на фараоните.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pandor
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1032635
Постинги: 329
Коментари: 149
Гласове: 281
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930