Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2020 21:01 - НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО Е РАБОТОДАТЕЛЯТ ДА ВКЛЮЧВА ВАУЧЕРИ ЗА ХРАНА В БРУТНОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 900 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Иван Върбанов
София, 29 юни 2020 г.

Може ли работодателят да включва ваучери за храна в брутното възнаграждение?
Този въпрос зададохме на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда".
Отговорът: Категорично - не! Това е абсолютно незаконосъобразно.
Ако има такива констатирани случаи, от инспекцията препоръчват да бъдат сезирани, за да извършат незабавна проверка и да наложат санкции на съответния работодател.

От Главна инспекция по труда коментираха за Нюз БГ Репортер, че за съжаление такива незаконосъобразни практики не са рядкост. Особена днес, когато, заради пандемията много хора са на борсата по труда, а работодателите се възползват от трудните обстоятелства.

Да, ваучерите могат да бъдат инструмент за стимулиране на работниците, но те са вид социална придобивка. На стойност до 60 лева са необлагаеми. Именно затова този инструмент е привлекателен за работодатели, които искат да спестя някой лев.

От Инспекцията уточняват, че при заявено привеждане на трудово възнаграждение по банков път, то работодателят не трябва да практикува изплащане на пари на ръка, по ведомости и т.н., което е белег за нерегламентирани практики, двойно счетоводство или укриване на финансови потоци пред институцията и държавата.

Счита се, че ваучерите за храна са част от социалните придобивки и са инструмент, съвместим с изплащане на допълнително материално стимулиране /ДМС/.

Таня Павлова - Главен счетоводител от правна кантора "Русков и колеги" обяснява казуса така:
"Социалните разходи за компанията представляват различни социални придобивки, които се дават на работниците и служителите извън тяхното възнаграждение по трудово правоотношение или договор за управление. Те не представляват възнаграждение за положен труд и нямат връзка с размера на възнаграждението. За да се третират като социални разходи, тези придобивки трябва да бъдат на разположение на всички работници и служители, а не само на определена част от тях. Най-общо социалните разходи се разделят на такива, предоставени в натура и съответно такива, които по своя характер не са в натура. Също така те могат да бъдат дадени пряко (ползата от тях е индивидуална за конкретно лице, например карта за спорт , допълнително здравно осигуряване) и такива, които не се дават пряко, а от тях се възползват всички служители и ползата е обща, например поддържане на фирмена база за почивка и отдих."

И така: възнагражденията за положен труд се изплащат само в парични средства.
Ваучерите представляват социална придобивка, която се дава на работниците извън тяхното възнаграждение по трудово възнаграждение.

При констатиране на незаконосъобразни дейности и практики от страна на работодател - законовият път е сезиране на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

Споровете подлежат на съдебен контрол. 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2554261
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930