Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2018 13:37 - След бала
Автор: yuliya2006 Категория: Поезия   
Прочетен: 1598 Коментари: 2 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
       Да, беше два часа след полунощ. Тя опиянена, уморена от танци, цигарен дим, говореше тихо на съпругът си.. За това, колко прекрасна е била тази вечер и че емоцията ще я държи година, до следващия новогодишен бал.      
       Чудеше се  как други празнуват, гуляят по цели нощи. Нима не им дотяга, нима не им писва - мислено се питаше тя -Тоалети, и да ходят като дрогирани по магазините за тях, гласенето по салоните за красота с часове.. А само веднъж в годината, просто е прекрасно!          
     Тази вечер, тя танцуваше до полуда. Омаяна от мъжките погледи, които я желаяеха, мечтаеха...Но, тя не бе нито тяхна, нито на съпруга, онемял от красотата, финеса, който  пръскаше като скъп парфюм.        
      Тя танцуваше, флиртуваше, спазвайки дистанция. И бе в свят - свободен, истински! Това бе нейната душа, освободена, волно плуваща в свои води.        
       Да, точно в този късен час на зимната декемврийска нощ те чакаха такси. Валеше сняг - бял ,пухкав и всичко бе покрито като завивка и красиво, свежо, приказно! Внезапно спря скъпа  кола и някой им извика да се качат.  В шофьора тя позна техен съсед - скромен, тих, мил човече, който винаги вежливо я поздравяваше, когато се разминаваха на улицата, в супермаркета      
       -Моля Ви! Ще ви закарам, качете се! И ви каня на гости у дома. Не ми отказвайте, моля ви! Жена ми ще се зарадва, повярвайте ми! Вярно че е много късно, но просто по едно кафе - настоичиво ги молеше той.          
        Тя го гледаше и недоумяваше. Как за Бога в този късен нощен час ще ги кани в домът си. Та жена му вероятно спи дълбок сън. Как така! Не разбра и как те се съгласиха и тръгнаха с него. Боже, ако само у тях мъжът и си бе позволил да докара гости по това време, Вирджиния Улф от онази пиеса - класика, просто бледнееше пред нея.           
      Съседа вече звънеше упорито на вратата пред домът си.  Тя погледна лицето му. И израза на усмихнато скрито злорадство я порази. Зора -съпругата му отвори вратата. По облеклото, по лицето Даря прецени, че  не е лягала. Тя го е чакала и явно тук ще става нещо страшно. Вероятно тя и мъжът и,  са  просто спасители, попаднали в клопка. Против волята си, против всичко хубаво, което им се бе случило тази нощ.          
        Тя гледаше настръхналото, свирепо лице на Зара и си мислеше: " Ето  как стават трагедиите в живота. Някой, някого убил, пострадали невинно неподозиращи хора и ..." Чу гласът  на Радо, така се казваше съседа, който нареждаше на жена си:        
       - Иди да извадиш трушия от бидона в мазето. Имаш гости, посрещай!          
    И тогава се започна една канонада. Зора грабна един дървен стол от трапезарията и го трясна  с ярост в  пода. Краката му полетяха един  наляво, другия надясно. Закрещя истерично, обезумяла към мъжът  си:          
        - Буклук, гадняр! Ти ли ще ми кажеш какво да правя? -после се обърна към Даря - Не се страхувай мила, не обръщай внимание. У нас всяка вечер е така. И вас довел,за да му се размине. Този мерзавец, развратник, да върви при онази, където е бил досега. Да се маха, че главата му като на пиле ще отскубна, перушина ще хвърчи... Ще работя, като последния идиот за да го измъкна от този краен квартал, да строя кооперация; да треперя да не ме вкарат в затвора. За този паразит, за този проидоха, да се трепя!        
      На сутринта Даря нищо не помнеше. Как се измъкнаха от този ад, как се прибраха. Събуди се със страшно главоболие. И с мъка започна да сглобява пъзела. Че е неделен ден, че тази нощ бе на бал, че после... Да, после се случи нещо ужасно... После погледна мъжа си, който се усмихваше на сън и си каза:  " Но сме живи и здрави за  Бога!"    
27.06.2014
ДЖУЛИЯ БЕЛ


Тагове:   бал,


Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. veninski - Поздрави от Родопите, приятелко!
18.12.2018 13:56
Поздрави от Родопите, приятелко!
цитирай
2. yuliya2006 - Поздрави от Родопите, приятелк...
18.12.2018 14:08
veninski написа:
Поздрави от Родопите, приятелко!


Благодаря приятелю!
Джу
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: yuliya2006
Категория: Поезия
Прочетен: 7360792
Постинги: 1506
Коментари: 12079
Гласове: 61493
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031