Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2017 13:03 - Придобиване на някои здравословни навици (правилно хранене, спорт, поддържане теглото по формула:Височината минус 100 за мъжете или минус 110 за жените
Автор: zdravkozdrav Категория: Рецепти   
Прочетен: 668 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 30.10.2017 03:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Поддържането на високи метаболични нива може да стане чрез разумния подбор на продукти и придобиване на някои здравословни навици (правилно хранене, спорт).  
 
Зелен чай. Тази напитка съдържа
антиоксиданти, наречени флавоноиди, които предпазват организма от сърдечни и ракови болести. Изследване, проведено в Университета в Женева, откри, че зеленият чай съдържа специфични полифеноли (растителни вещества), които могат да повишат метаболизма ви с до 4 %.
  Бадеми. Тези ядки съдържат есенциални мастни киселини и фибри, които не просто повишават обмяната на веществата. Консумацията на бадеми задоволява за дълго апетита ви, вследствие на което се топят мазнини и се губи тегло.
  Яйца. Всички протеинови храни помагат за повишаване на метаболичните стойности. Яйцата са едни от най-добрите храни, съдържащи белтъчини, които помагат за повишаване на обмяната на веществата. Все пак трябва да се отбележи, че жълтъците са богати на мазнини, ето защо е препоръчително да се консумира само яйчения белтък.
  Лимон. Този цитрус, богат на
витамин С, действа като антиоксидант за организма. Доказано е, че лимонът е мощен пречиствател на черния дроб. Този орган е отговорен за преработването на мазнини. Черният дроб е от особено значение за правилното усвояване на веществата, съдържащи се в приемните продукти.
  Риба и други леки меса. Рибата, съдържаща Омега-3 мастни киселини, не просто помага за загубата на тегло, но и има доказано добри резултати при преодоляването на редица неблагоприятни състояния. Белите меса съдържат креатин монохидрат, който помага за по-доброто използване на креатин фосфат. Вследствие на това мускулната маса в тялото става по-добра. А колкото по-голяма е мускулната маса, толкова по-високи са метаболичните нива.
------
Формула 100-110: поддържане теглото по формула:Височината минус 100 за мъжете или минус 110 за жените
    При мъжете изваждаме 100, а при жените изваждаме 110 от  личната височина и получаваме числата на нормалното тегло в кг за всеки човешки организъм, способен да поддържа лесно всички ежедневни натоварвания. 
    Това е една от основните формули, съответстващи на понятието Здравословен начин на живеене.
 Има няколко елементарни и лесни за следване изисквания, които се свързват с поддържане здравословния начин на живот:
 1. Гълтай корема. Най-доброто упражнение за корем е да държиш мускулите му стегнати колкото е възможно по-често.
  2. Яж ябълки. Благодарение на тях червата работят по-бързо и по-ефикасно.
  3. Избягвай преяждане с банани. Съдържат много скорбяла, която бързо образува мастни депа в организма.
  4. Не пий вода по време на хранене. Течностите разреждат стомашните сокове и излишно удължават храносмилателния процес.
  5. Не яж преди лягане. Не забравяй, че нощем организмът изгаря калориите няколко пъти по-бавно, отколкото денем.
--------------
   
Purpura Bacca, екстракт от южноамерикански плодове. Липсата на един основен компонент в хранителния режим блокира отслабването при толкова много хора!
   Липсващият
компонент в съвременната преработена храна - Purpura Bacca, може да направи чудеса при отслабването.
   Обогатяването на хранителния режим с този компонент позволява да се свалят от 10 до 14 кг за 4 седмици.
----------------
      
Хронични болести като Диабет, Сърдечно-съдови заболявания, Метаболитен синдром и някои Злокачествени заболявания.
  Преди дни Световната здравна организация обяви, че България е на пето място в Европа по детско затлъстяване от изследвани общо 32 държави.
  Затлъстялото дете най-вероятно ще се превърне в затлъстял възрастен, което води до по-голям риск от по-рано възникване и по-тежко протичащи хронични болести като диабет, сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром и някои злокачествени заболявания.
================
Ябълката е била известна още на доисторическия човек. Останки от ябълкови плодове са намерени при разкопки на наколни жилища, съществували преди около 5000 години. За нейна родина се смята районът в Северозападните Хималаи. Култивирането на ябълката води началото си от Мала Азия. Оттук тя е попаднала в Кавказ, Египет и Палестина. Преди повече от 600 г. пр.Хр. ябълковата култура е била отглеждана в древна Гърция, откъдето е била пренесена в Рим и оттам в цяла Европа. За тази култура се споменава в древните писмени паметници на Китай, Персия, Индия и Рим. Въпреки че е била известна от древността, голямо стопанско значение ябълката придобива през XX век, когато са били оценени хранителните и лечебните качества на плодовете

   Ябълките – това са най-отглежданите, най-продаваните и най-разпространените плодове у нас. Ябълкови дръвчета, които раждат плодове има дори пред блоковете във всички български градове. Ябълките обаче са и най-подценявания плод у нас или поне ние имаме такива наблюдения. Винаги предпочитаме да купуваме и ядем по-екзотични плодове, като банани, ананаси, мандарини и други подобни. Но трябва да знаем, че е много добре с тях да комбинираме и по някоя ябълка, защото те са изключително полезни. За техните полезни свойства може да бъде написана цяла книга. Но сега накратко, за да не ви отегчаваме с толкова полезни неща наведнъж, ще ви кажем разкажем за най-големите ползи от яденето на ябълки.

   90 процента от теглото на ябълката е вода, както знаем, водата, във всякаква форма е много необходима за човека. Освен това в ябълката се съдържат и следните вещества:

Витамините A, С, В1, В2, В6, Р, Е. Всеки един от тях е много важен за човека и отговаря за развитието и поддържането на определена част от тялото ни:

  • витамин A е важен за зрението и кожата;
  • витамин C укрепва имунната ни система, а също така обезврежда токсичните вещества попаднали в организма ни;
  • витамин В1 участва активно в обмяната на веществата;
  • витамин В2 участва в храносмилането, а витамин В6 участва в обмяната на мазнините;
  • витамин Р има болкоуспокояващо действие и укрепва цялото ни тяло, а витамин Е представляващ важен антиоксидант и действа благоприятно и отпускащо върху човешкия организъм.

   В ябълките има 50 процента повече полезни вещества, отколкото в цитрусовите плодове и 80 процента повече витамин В2, който е наричан и "витаминът на апетита". Той е необходим за нормалното преработване на храната и растежа.
В ябълките също така се съдържат и калий, натрий, желязо, калции, магнезий, цинк, хром и още много други.

   Но ще попитате вие какво от това, какво ли ни интересува всичко това. Сега ще ви обобщим всичко, с нашите топ 10 полезни свойства на ябълките.

1. Ябълките понижават нивото на холестарола и възпрепятстват развитието на много болести, от които възрастните страдат.
Това става благодарение на съдържащите се в тези плодове пектин и растителни фибри. Представете си, само кората на една ябълка съдържа 3,5 г фибри, което е повече от 10 процента от препоръчителния дневен прием за тези вещества. А в самата ябълка, когато е без кора също се съдържа не малко количество от тези вещества – цели 2, 7 г.
Яденето само на 1 ябълка на ден може да ви предпази от много болести, когато пораснете, а също и от настинки.

2. Ябълките помагат много на храносмилането.
Фибрите, за които говорехме до сега, са много полезни за много неща – те помагат много на тялото ни да смеля храната, която консумираме правилно. Затова ако ядем по една ябълка на ден, няма да ни боли корема или да ни се случват още по-неприятни неща, свързани с храната, за които се досещате и които ние не искаме да споменаваме.

3. Ябълките са полезни при недостига на витамини.
Съществува нещо като болест наречена анемия. Тя се получава, когато на човек на му достигат един или повече витамина или минерала. Затова на такива хора се препоръчва да ядат ябълки или да пият сок от тях. Лекарите препоръчват същото и на децата, които са напълно здрави – да изяждат по една ябълка на няколко дни или всеки ден да изпиват по една чаша ябълков сок, защото така си осигуряват необходимите витамини, които няма как да дойдат от шоколада, сладоледа и другите вкусни лакомства.

4. Ябълките имат тонизиращ ефект.
Ябълките имат ободряващ ефект и повишават устойчивостта на тялото и мозъка от настинки или претоварвания. Ябълков сок например е най-често употребяваната напитка от спортистите. Високото съдържание на фруктоза, в ябълковия сок, помага за нормализиране на метаболизма и възстановяването на организма след тренировка.
От опит ще ви кажем, че една чаша ябълков сок много помага и за научаването на труден урок или писането на домашно по математика.

5. Ябълките помагат на зъбите.
Дори и след като вече сме си измили зъбите, можем да хапнем една ябълка. Защо ли? Ами защото плодовите киселини - например салициловата - имат избелващо въздействие, затова е полезно да се ядат ябълки, дори и след като зъбите са били почистени с паста. Освен това ябълките масажират венците и ги укрепват, за да не ни се налага да ходим често на зъболекар.

6. Ябълките нормализират обмяната на веществата в организма.
Ябълките са много полезни, когато имаме проблеми със стомаха.

7. Ябълките оказват добро действие за работата на мозъка.
Доста от веществата съдържащи се в ябълките, стимулират работата на мозъка и укрепват нервната система. Затова силно се препоръчват на хора, които страдат от безсъние или пък трудно заспиват. Препоръчва се при такива ситуации за изядем една ябълка или да изпием една чаша ябълков сок. А както вече споменахме, ако направим това и когато имаме нещо много трудно свързано с училище, то веднага ще ни стане по-лесно. ;-)

8. Ябълките удължават живота.
Всички изследвания доказват, че редовната консумация на ябълки може да окаже голямо влияние върху здравето ни и да увеличи нашите шансове за дълъг живот в добро здраве. Една ябълка на ден увеличава продължителността на живота ни с три години - това са установили учени от университета в Кеймбридж.

9. Ябълките са вкусни.
Ябълките са наистина сладки и вкусни. Разбира се има и кисели сортове, най-често тези със зелен цвят, но пък жълтите и червените са наистина много сладки – почти колкото шоколада.

10. Яжте ябълки – това ще очарова родители ви.
Може да не ви струва така, но родителите ви ще бъдат очаровани и много горди от вас, ако ви видят с ябълка в ръка или по-точно в уста. ;-)

Полезно е да знаете също, че най-голямата си полезна сила ябълките ще ви покажат ако ги ядете пресни и свежи. Разбира се и в топлинно обработените ябълки, например печените, се съдържат полезни вещества, но те са в много по-малко количество. Както разбрахте също така, е много по-добре да не белите кората на ябълката, а да я ядате с нея. След като я измиете хубаво обаче. Също така помнете, че не е особено хубаво да ядете ябълки, които са започнали да изгниват. Дори и да им махнете тази част, пак не е особено хубаво.

И ако ви се е сторило много дълго и скучно, ще обобщим съвсем накратко – яжте ябълки, те са вкусни, полезни и помагат на цялото ни тяло. И запомнете, че една много стара мъдрост гласи: "Една ябълка на ден държи лекаря далеч от мен!".

image
........
http://az-deteto.bg/yabalkite-nay-poleznite-sred-plodovete-i-nay-drevnite/11007/view.html






Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zdravkozdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 60635
Постинги: 27
Коментари: 16
Гласове: 110
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031