Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
06.11.2009 00:25 - Как Хелоуин унижощи българската традиция
Автор: beasta Категория: Забавление   
Прочетен: 51499 Коментари: 66 Гласове:
14

Последна промяна: 06.11.2009 00:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 image

Наскоро отмина един типично български празник - Хелоуин.Празникът всъщност е толкова стар, колкото е и тъп. Измислен е от древните келти в миналото, а сега се чества от податливи българи и други западни държави. Същността му е хората да се маскират на различни страховити създания, а децата да просят бонбони по къщите. Ние обаче за разлика от „нормалните“ страни, нямаме нужда от специална нощ, на която да се правим на страшни, защото стъмни ли се, улицините ни се изпълват с достатъчно изроди, извратеняци и ненормалници, които също търсят облаги, досущ като децата с тяхното „трик или бонбони“.

Дори често се срещат тези, които търсят или продават бонбонки, но от по-специалните, дето изменят представата за време и пространство. Ако пък въпросните лица не търсят облаги или вие не им ги предоставите, минават на алтернативата - трик, след която най-често ви е разбит носа или сте останали без портфейл. 

Разбирам единствено децата. Те искат да ядат сладко. Това, което те не разбират е, че нашите бонбони са в пъти по-вредни от тези на Запад и много често ги получават от хора, които искат да се отърват от същите тези деца догодина. Затова, скъпи деца, ако някой ви се стори прекалено щедър, си имайте едно наум. 

Много глупава идея, свързана с Хелоуин, е да се правят тиквени фенери. Тиквите не са създадени за осветителни тела, а за ядене. Ядат ги предимно прасетата. Хората също ги ядем, но и ние сме един вид прасета, така че се вписваме. 

Празникът у нас е известен и като Вси светии, само дето не става ясно кои са тия вси светии. Аз знам за Свети Георги, Свети Валентин, Свети Никола, Свети Бойко ... Свети Влас и други светии. Но съм сигурен, че никой от изброените не би искал да има общо с Хелоуин.   

Българският аналог на Хелоуин (деца ходят по къщите и  събират блага) е Лазаровден. На Лазаровден обаче ходят само лазарки, лазари няма. Истинско вътрешно удоволствие носи малкото момиче, облечено в народна носия със сплетени цветя в косите. Пък ти изпее песен, а ти доволен му дадеш някое яйце. От няколко години обаче Лазарки няма. Вместо това има Хелоуин, а с него и деца, които не носят народни носии, а носят скъсани чаршафи и грозни маски. Не пеят български песни, а ръмжат и викат като банда пияници. Плюс това не искат яйца, освен ако не са шоколадови, разбира се, и то не за друго, ами защото са пуснали новата серия играчки в тях. 

Ефективен начин за справянето с дразнещите групи от деца и гаранция, че те няма да се върнат догодина е следният метод. Когато на вратата ви се позвъни и чуете "Трик или Бонбони?", отваряте и със светкавични действия забивате шамар на най-близкото до вас дете, след което задължително му вземате всичко, което е събрало до тук.

Незнайно защо празникът започна да се празнува у нас, без дори да е християнски. Не искаме новини на турски, обаче нямаме нищо против да муфтим хората за бонбони посред нощ. Идеята идва от Америка, Англия и други държави без нормални празници като нашите, на които единствената цел, е да се напиеш до припадък. Неясно остава защо чужденците не вземат някой от нашите празници. Да речем Гергьовден би могъл да се интегрира успешно във Великобритания. Джорджовдей звучи идеално. Там отглеждат достатъчно овце, следователно могат да жертват някое друго агне в името на доброто здраве, докато не е плъзнал агнешкият грип. А агнешкият грип е един от най-коварните, активизира се предимно около 6 май и е изключително смъртоносен, най-вече за самите агнета.

В Америка пък биха могли да хвърлят кръст в ледено студена вода, точно като на Богоявление. Американците са ненормален народ, така че никой не би търсел логично обяснение на гмуркането в отвратително студена вода посред зима. Нещо, което в България се обяснява с простото „за здраве". Да си мислят американците, нашето здравеопазнаване работи на 6 и вместо с "бронхопневмония", често се прибираме с "просто настинка". Няма пари за по-сериозни болести, кризата ги е ударила и тях.

Като видя маскираните деца в нощта на Хелоуин, които всячески се опитват да бъдат страшни и зловещи, много често наистина се плаша. Плаша се, защото виждам как изглежда бъдещето на страната, а то изглежда така: грозна маска, тежка неграмотност и найлоново пликче с бонбони.



Тагове:   Лазаровден,


Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stealth - Трифон Зарезан
06.11.2009 00:37
Още един изключителен български празник намери място при нас-свети Валентин,ден влюбените и т.н.На 14 февруари.
А свети Трифон Зарезан отиде окончателно в историята.
цитирай
2. анонимен - Коледарите - също!
06.11.2009 02:15
И кукерите - доста по-страшни са и костюмите им са изкуство!:)
Ама, нали пусто сега - традициите не са това, което бяха!:(
цитирай
3. boyanov - Всеки празник, който успее да за...
06.11.2009 09:39
Всеки празник, който успее да задвижи пари има шанс да стане международен :)

Добрата новина е, че имаме шанс да наложим мартениците по тази линия. Доста ... индустрии ще се зарадват да припечелят някое евро, долар и т.н. и на драго сърце ще ни станат "рекламни агенти".
цитирай
4. анонимен - Hubava statia
06.11.2009 09:41
naistina ima takuv moment. problemu obache e v loshia marketing. Na zapad krasivi momicheta i momcheta reklamirat razlichni dobrodeteli. Izglejda "cool" da si poriaduchen. U nas folk kiflite, razgoleni, namazani i prosti do bezkrainost reklamirat preostashtinata i muskulite. Da ne govorim za teksta koi kolko patrona kude iskal da my zavrat. Narodut e skapan, za sujalenie. Inache kato edinici - prekrasni hora.
цитирай
5. krotalka - Празника си е празник!
06.11.2009 09:56
Защо трябва да отнемаме на децата, а и на възръстните, желанието за празнуване?
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Това е една доста крайна позиция,
06.11.2009 09:58
доста черногледа, която аз не споделям. Иначе ми харесва чувството ти за хумор и начина по който си описал негативните страни на нашето ежадневие. Мисля си, че ако отдаваме значимото на българските празници, то няма лошо да се повеселим и на чуждите. Този празник е дошъл от келтите, но до там са го пренесли траките, които са се заселили при миграция по техните земи, това вече е доказано.По-късно празникът става католически и сега се празнува от целия католически свят. В България освен християни има и католици, не го забравяй. Във всички цивилизовани страни има търпимост към различните вероизповедания. Не виждам причина да кажем, че този празник не е български, както някои твърдят, правилно си написал че не е християнски, но какво от това? Който иска да го празнува и няма нужда да бъдат упреквани такива хора. Аз лично не го празнувам по този начин, защото съм родена на този ден и обикновено си посрещам приятелите в къщи, без тикви :)))
Махни черните очила и се усмихни, остави купона да тече, хората имат нужда да избият някъде стреса на който ежедневно са изложени.
цитирай
7. nalik - Казал си ВАЖНИ неща по ТЪП начин и с много талаш
06.11.2009 10:21
Просто си изакал там нещо си. Което не е точно лайно, но има много лайна около бисерите ти. Бисери го казвам без да иронизирам статията ти, наистина си казал няколко ВАЖНИ и СЪЩЕСТВЕНИ неща за тоа "празник".

Успех следващия път. Аз все искам качествените ми статии да влязат в препоръчани, а там са отишли едни от най-непретенциозните и скромни мои творения, които съм направил по време на дефекация... :)))
цитирай
8. анонимен - тъпаци
06.11.2009 10:25
Хелоуин е езически келтски празник и не виждам нищо лошо в това да се празнува. Празнувайте Васильовден. Той е типично "български" празник или може би Св. Валентин. А доколкото до американците те просто са си присвоили празника. По принцип всички католици го празнуват. Ей такива нерабиращи тъпаци много ме дразнят. А междругото ходи ли на гей-парада. Той е български празник. Трябва 99 % от овцете в България да го празнуват, защото всеки ден светиите в президента ни е*ат отзад.
цитирай
9. анонимен - бай Ганьовци
06.11.2009 10:31
Нашите празници са свързани само с пиене и кльопачка - Гергьовден - колят агне и пиячка, на Никулден риба и пиячка, на Зарезан само пиячка.

Виж колко сме зле и колко сме назад във всичко. Българи, стига избвайте комплекси, стига сте живяли в тъпия си ограничен свят, огледайте се малко, после хулете Англия, Америка и др. Избършете ла*ната и се огледайте. Хелоуин им пречел...
цитирай
10. анонимен - Ами като искате да празнуваме
06.11.2009 10:35
всякакви празници, защо да не празнуваме и курбан-байрям? Ами знаете ли арабите колко празници имат - празник на овена, празник на свещите и т.н. Ами китайците? Да не задълбаваме и в хиндуизма, че техните май са малко страшнички. Ами то , от празници няма да останат делници. Не искате, нали? Защото ние приемаме само това, което идва от братска Америка, и то - най-големите простотии.Много им се иска на някои да станат американци - ама то не става само с тикви и скъсани чаршафи. За да си американец, първо трябва да се научиш да бачкаш като луд. Аз лично предпочитам да си остана българка!
цитирай
11. nalik - Аааа, анонимните, много сте арни нещо
06.11.2009 10:36
Нито сте прави, нито сте криви...

И вие като пича, дето е писал статията се ИЗХВЪРЛЯТЕ нещо...

Не требе така...
цитирай
12. анонимен - anakin
06.11.2009 10:41
Много добре написано. А всички любители на американските празници ще попитам дали случайно преди 20 години не се впечатлявахте също толкова много от съветските празници? Май да! Много ви е къса паметта. Но пък това е едно голяма предимство. Спите спокойно.
цитирай
13. pnp5q - До всички нещастници,
06.11.2009 10:44
които не виждат нищо лошо в празнуването на Хелоуин, защото не познават собствените си родови традиции: Периода след приключване на кърската работа и `затваряне` на природата за зимата е отбелязван с обреди по цял свят. В предимно православна България те са съсредоточени на големия празник Архангеловд ен - 8 ноември - и предшестващата го Задушница, а според езическото наследство много села правят сбор по това време.
Колко от `феновете` на католическия празник ще поздравят именници с български имена? Колко ще почетат - поне с 1 курабийка раздадена - починалите си предци? Колко ще уважат местния празник - събора - на селото на дядовците и бабите си?
цитирай
14. анонимен - Какво празнуваме
06.11.2009 10:45
Как децата да празнуват Лазаровден, като родителите им не знаят какво е това? Връзката между старите традиции и новото поколение е скъсана. И всички ние помагаме това да продължава. Колко телевизии показват празнуването на традиционните празници, колко списания, колко радиа. Или всички пишат кой се е изакал в Биг Брадър, кой си сложил силикон и кой са утрепали на улицата?
цитирай
15. анонимен - Лазарка
06.11.2009 10:46
Обичаят "лазаруване" продължава да се СЛУЧВА, но не според предназначението му!Сега лазарумат момичевца, а не девойки на който обичая "разрешава" вече да се момеят и задомяват.
цитирай
16. rpatel - Добре де, какво му е лошото на Хел...
06.11.2009 10:48
Добре де, какво му е лошото на Хелоуин? Според мен няма нищо лошо в това веднъж годишно да си доставиш удоволствието да се маскираш и да се натъпчеш с бонбони, без да мислиш за диетата, това за по-порасналите момиченца, или да слушаш лекциите на майка ти, че от толкова сладко ще си развалиш зъбите (това за всечки). А и замисли се, колко от традиционите ни празници носят радост на децата? Май само Коледата и то заради подаръците. Другите... ядене и пиене и разни скучни традиции, които вече никой дори не може да ти обясни. Защото бабите все още помнят, че се прави еди си какво, но защо се прави... е тогава какво да му е интересно на детето? Че цялата рода ще се събере на някаква трапеза, че всички ще преядат и някои ще се напият? Е...ти празника! Къде къде по-забавно е да обикаляш из квартала със смешен костюм и да изнудваш съседите за бонбони! Та постави се на мястото на децата. Ако трябва да избираш между бонбоните и някакви традициони песни на които дори не знаеш думите както трябва, кое ще избереш? Така, че никой не е искал насила да унищожава българските традиции, но те сами са си отмрели и са били заменени с по-весели и по-шарени празници. Защо карналавъл в Рио никога няма да отмре? Ами защото хората истински се забавляват там! Ако и нашите празници предлагаха истинска радост и те щяха да са популярни. И не ми казвай, че не знам нищо за традиционите български празници, завършила съм история и знам достатъчно. 90 % от празниците ни са ако не тъжни, то безлични. Вълчи празници, вадене на кръстове от ледени води и т.н. и т.н. Какво му е забавното на това да правиш заклинания, които да предпазят стадата от нападения на вълци? И как да впечатлиш с подобно нещо едно дете, което в живота си не е виждало нито овце, нито вълци, освен може би в зоопарка! Това е. Традиционите ни празници са морално остарели и не отговарят на съвременното общество.
цитирай
17. анонимен - Точно така си е!
06.11.2009 10:52
Човека е прав. Имаме си празници и то страшно хубави. Само дето българската православна църква , начело с червения боклук-максим си гледа долния интерес- нещо да заграби, да направи некоя друга заменка и да удари нещо кьораво, да си спретне някоя друга оргия! Жалки типове. Вместо да помислят за децата- да им запазят крехката душа, те издеватестват! А празници си имаме! И то какви!
цитирай
18. анонимен - Явно не знаете точно ......
06.11.2009 11:09
Статийката е написана горе долу добре - но има много пропуски и това се дължи на това че автора не е бил на запад за да знае кое как е --- в БГ всичко се обръща малко накриво----- чета че децата изнудвали за бонбони , може и да е така в БГ но в другите страни не е !!! А и който не иска да идват да му чукат на вратата - просто не поставя тиква пред нея..... а колкото до това че не се полсвали за фенери ..... явно е манго млад човека и не помни че преди си правехме фенери от дини и даже се състезавахме на кое е по хубава и с най добре изрязани фигури.... Оставете всеки да се весели както му харесва , а и вие можете да направите същото. Поздрави и усмивки!!!!!
цитирай
19. duralex - мисля, че
06.11.2009 11:18
мисля, че има няколко добри предложения в статията ... ама май ще чакаме обяснителна записка от автора, за по недосетливите любители на българските традиции...
цитирай
20. анонимен - Мнение
06.11.2009 11:20
Един народ, ако сам не си пази традициите, няма кой да му ги опази.
За това продажният български такъв е обречен на заличаване като идентичност.
А от родители които нямат представа какво значи да си българин( освен да прецакваш комшията), може да се очакват и деца които също си нямат представа за това.
цитирай
21. анонимен - Статията не е лоша. Българският ...
06.11.2009 11:22
Статията не е лоша. Българският празник аналог на Хелуин е Заговезни, тогава се маскирахме като деца и обикаляхме съседите. Сега хората са толкова бедни и уплашени като им се звънне на вратата, че нито ми се иска да правя костюм на сина си, нито ми е удобно да го изпратя. А и подозирам, че повечето ще го изпъдят.
цитирай
22. анонимен - Забавление
06.11.2009 11:41
Етикетът на статията е "Забавление". За тези, които са реагирали по-остро, явно наистина Ви трябват повечко празници, защото май стреса Ви идва в повече. Сериозно ли сте приели статията за супер черногледа?
Аз също намирам маскения бал за забавен и в подобен род мероприятия няма нищо лошо, но е факт, че се поддаваме страшно много на чуждо влияние. Точно това според мен е искал да каже и автора.
цитирай
23. анонимен - i az sum protiv
06.11.2009 11:46
neka tam v "onia" dujavi da si paznuvat tia tupotii - ne mi prechat daje mnogo im se zabavliavam da gi gledam ama samo po televiziata kato negrite - na jivo da ne i se miarkat
цитирай
24. анонимен - какво толкова
06.11.2009 11:48
защо толкова остро срещу празника? забавно е :)не виждам нищо лошо в това, все пак не е признат от църквата все още, ако е заради това, че е католически...а за традициите - те се спазват, вярно - повечето хора не знаят защо се прави едно или друго за някой празник, но все пак както вече някой спмена на Никулден и Гергьовден все ще се наплйускаме и ще се напием.....а защо да не се създаде нова традиция, в това няма нищо лошо, защо все някакви древни и неразбираеми...и сега ми хрумна за религиозните празници - един мой приятел евреин веднъж ми спомена, че е много щастлив откак живее в Европа, защото нашите празници са весели....
усмивки за всички, празнувайте си каквото си искате
цитирай
25. анонимен - мрън-мрън
06.11.2009 11:51
stealth написа:
Още един изключителен български празник намери място при нас-свети Валентин,ден влюбените и т.н.На 14 февруари.
А свети Трифон Зарезан отиде окончателно в историята.

хех...Трифон Зарезан си е основен празник за всяка вечер, пием си-стандарт на живот. За хляб пари може да няма, ама за некоя ракийка винаги ще се намерят.
Лично на мен статията много ми харесва. Странна нацийка сме си....Чуждото винаги е по-добро. Старите ни традиции се заличиха в небитието!!!
цитирай
26. анонимен - ...и в добавка
06.11.2009 11:59
анонимен написа:
Един народ, ако сам не си пази традициите, няма кой да му ги опази.
За това продажният български такъв е обречен на заличаване като идентичност.
А от родители които нямат представа какво значи да си българин( освен да прецакваш комшията), може да се очакват и деца които също си нямат представа за това.

И в добавка: Не само в България се приема американизацията на празници, облекла, поведение и какво ли още не. Заплесът по великата и всеуспяваща западна американска нация пълзи на всякъде. Всяко нещо, което те правят е прието винаги първосигнално, като правилно, най-забавно, най-любопитно. За американците Европа е екзотика и то представете си-ЗАРАДИ НАШАТА СВОБОДА, която на тях им липсва. За европейците Америка е екзотика, поради същата причина. Някой е грешно-възприемчив в случеят...
цитирай
27. анонимен - ;)
06.11.2009 12:18
eee, do kakvo ni dokara demokraciata, a? da praznuvame na horata praznicite! c-c-c, kolko po6lo, 4e decata iskat dase maskirat, vikat i iadat bonboni... drugo si e vka6ti pred sofrata da vzimat primer ot mama kak se gotvi, a ot tate kak se pie! i mejdu drugoto vaprosnia Vsi svetii e vsi4ko drugo none i katoli4eski praznik! praznuva se v NEkatoli4eski stani kato Germania, USA i t.n.
цитирай
28. duralex - За да сме по-експедитивни,
06.11.2009 12:48
предлагам Хелоуин официално да бъде забранен. като напълно излишен и вреден. и заради пълната липса на повод за тотално поркане.... а и детски, егати порнографията.
цитирай
29. emeraldeyes - ...
06.11.2009 12:50
Добре де, защо толкова устремено се нахвърляш върху празника. Нито вреди на някого, нито нищо. В крайна сметка си е нещо забавно и нещо разнообразно. Не съм дете, обаче не ни пречи да се събираме с приятели, да се маскираме и да си направим купона. Харесвам си българските празници, обаче най-малкото не ми е толкова интересно да се съберем с половината рода, да ги гледам как пият и ядат и да слушам истории за това, как преди 15 години чичото на стринката на шурея на леля ми взел на заем не-знам-си-какво от брата на сина на чичото на третия братовчед на вуйчото на стринка ми.
При положение, че старите традиции са се превърнали в това, наистина ли можеш да обвиняваш хората, че се ориентират към новото?
цитирай
30. beasta - От Автора
06.11.2009 13:10
Благодаря ви за коментарите! Страхувам се обаче, че не всички са подходили със същото чувство за хумор и ирония, с която аз подходих, докато писах.

Съгласен съм, че има много български празници, които са направо абсурдни и няма никакъв шанс да се харесат на децата, но лошото е, че българските традиции стават все по-забравени. А ние сме длъжни да ги запазим и ако не в оригиналния им вид, то поне в нещо подобно, иначе рискуваме да изчезнат завинаги.

Нямам нищо против Хелоуин, стига "празнуването" му да е в рамките на допустимото и да не се натрапва. Дори в един момент ми се е налагало да обикалям по къщите на хората, но те знаеха предварително, защото цялата работа беше проект по английски :)
цитирай
31. анонимен - ива
06.11.2009 13:41
Вече съм на 41 години и съм българка ,но католичка! Всички мои роднини баби и дядовци и те са такива ,ние също сме християни,не мога да разбера защо казвате ,че католиците не са християни?Нека да не забравяме ,че първо нашите царе са приели християнството от запад и след това по ред причини са се обърнали към изтока!
цитирай
32. duralex - beasta,
06.11.2009 13:57
какво значи "празнуването" му да е в рамките на допустимото?
цитирай
33. анонимен - Добре написано. Както винаги любим ...
06.11.2009 15:19
Добре написано. Както винаги любим тачим и милеем за чуждото но не и за родното. После се възхищаваме на японците какви древни традиции имали. Паисий много точно го е казал." О неразумни юроде поради что се срамиш да се наречеш българин !!!". Това е много валидно и днес. Който не познава историята си е осъден да я повтори. Срамуваме се от нашето и зачитаме чуждото. Чалгията зае мястото на уникалната ни народна музика. Хелууин зае мястото на Вси светий, един ден някой друг ще заеме нашето място ей тъй с наша помощ. Дерзайте чуждопоклонници измикяри.
цитирай
34. beasta - duralex,
06.11.2009 15:27
Значи да не се натрапва излишно. Не на всички е приятно да им се звъни по вратите за бонбони. Особено на по-възрастните хора, които и идея си нямат за какво става въпрос :)
цитирай
35. анонимен - Знаем ли какво празнуваме?
06.11.2009 15:46
krotalka написа:
Защо трябва да отнемаме на децата, а и на възръстните, желанието за празнуване?

Ами защото тове НЕ Е БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК,плюс това е католически,а ние сме православни!Ниокй нищо никому не отнема,замислете се малко колко чужди неща ни се втълпяват и как избледняват традиоциите ни.Чужденците са със затаен дъх,когато се сблъскат с кукерите(празникът е най-колоритен в Перник!),или пък с нестинарите-това световно чудо!На какво учим децата си-да просят бонбони?Защо? Ето го магазина-отиваш и купуваш.Каква е тръпката от това обикаляне по къщите на хората за Хелоуин-ами все ще се намери някой будала и ще даде нещо на аванта,ей,какво става,хора?!?Най-често на вратите ни звънят или циганета с майките си ,за да просят и тайно да ти огледат бравата и обзавеждането(после да те издумкат),или някой пиян съсед,който иска да му отвориш с бутона автоматичната входна врата,или евентуално някой човек с плик в ръка-май някаква сметка ще се плаща,ама с лихви?Ей,какво стана с устинските празници?
Нека не забравяме корените си,защото все повече чужди нрави се опитват да ни изкоренят.А народ без корени не е народ.нека обичаме и почитаме нашето си,българското!
цитирай
36. pontis - ама верно ли някои си мисли
06.11.2009 15:53
че имаме традиции? Оставете хората да си харесват каквото си искат. Вместо да се тръшнат пияни пред телевизора. Защото хелоуин е маскарад. Без да има имен ден. Просто така. За кеф.
цитирай
37. анонимен - ?
06.11.2009 15:58
emeraldeyes написа:
Добре де, защо толкова устремено се нахвърляш върху празника. Нито вреди на някого, нито нищо. В крайна сметка си е нещо забавно и нещо разнообразно.
При положение, че старите традиции са се превърнали в това, наистина ли можеш да обвиняваш хората, че се ориентират към новото?

Toва "ново"нещо за празнуване си има доста стар произход-келтите.И плюс това тиквените фенери са се появили едва,когато празникът е започнал да се празнува в Америка.Въпросът тук е,че нашата култура е доста далече от тази на келтите и смъсъла на това,което те почитат.Имаме си предостатъчно празници,особено през зимата :),затова се стягайте още от сега!Иначе винаги може да се организира бал с маски,или парти с маски.Веселието на българина не е в това да копира чуждото,а да се наслаждава на българското.
Статията е прекрасна и аз споделям мнението на автора.Благодарности за приятния материал!
цитирай
38. анонимен - Тъжно
06.11.2009 15:58
Мисля, че единственото което авторът казва е, че е тъжен и самотен човек. Да не са Ви уволнили от работа?
цитирай
39. artanis - Добре де
06.11.2009 16:16
аз като съм католик, трябва ли да се вълнувам от разни лазарки, яйца и други примитивни езически ритуали. Предпочитам Всичките Светци (което си е католически празник).

За Свети Георги. Може да ти се стори много странно, но той се пада нещо като патрон на Англия. Само дето се казва St. George и не се е бил със змей, а с дракон.

поздрави:
цитирай
40. анонимен - Защо изобщо е написана
06.11.2009 16:30
тази статия? Ясно, някои българи харесват идеята да празнуват Хелоуин. Не виждам защо това да значи, че те задължително са "продажни", "погребват" българските традиции и т.н. Не мога да разбера по какъв начин празнуването на хеловуин би ми попречило да си празнувам именния ден например? Може би автора щеше да има право, ако 31.10. беше празник според българския църковен календар или поне да имаше някоя езическа местна традиция на този ден. Но няма. Хелоуин не измества нищшо, освен в глаите на злобни хора, които като са нещастни искат и целия останал свят да е нещастен. да не говорим, че старите български празници са били навремето на други дати - по "стария стил", и са били свързани с бита на барода от преди много време. за жалсот вместо да си останат празници и постепенно да се модерниизрат, така че д са разбираеми, полезни ивесели, те са били забравени за едни 45 години. Но Хелоуин и англичаните не са виновни за това.
цитирай
41. damnation - Иронията се усеща, ала е все тъй ч...
06.11.2009 17:01
Иронията се усеща, ала е все тъй черногледа и тесногръда.
цитирай
42. blagorodnik - Хмм!
06.11.2009 18:18
И кое е общото между Християнство и езически празници?
цитирай
43. sparhawk - твърде скръбна статия
06.11.2009 19:06
от тази статия се усеща, че всичко е отвратително, най-добре да не празнуваме нищо. Извинявайте, но това ми звучи като декретите на аятолах Хомейни, който забрани шаха, щото исляма е сериозен и хората не бива да се занимават с игрички.
цитирай
44. анонимен - Хелоуин
06.11.2009 19:18
Някой помни ли, че преди 20 год. август месец се правеха(не знам на какъв църковен празник) фенери от издълбана диня? Това типично българско детско забавление изчезна като явление. Но пък приемаме Хелоуин "без забележки". А колкото до свързването на тиквените фенери с края на селскостопанската година, отколе на Димитровден - 26.Х. - чорбаджията дава парите на сезонните работници и тази дата се приема за край на стопанската година, но не се е чествала никога с тиквени фенери и зловещи костюми.
цитирай
45. didotrix - Глупости
06.11.2009 20:14
Не си прав/а като казваш, че празника е безсмислен. Аз определено не го празнувам, защото е християнски. Аз не си падам по религията.
Накратко, Хелоуийн е католически празник, на който хората прогонват злите духове. От една страна, маскирането на деца като изроди може да се приеме като положително. Защото някак си това им помага да се преборят със страха от Торбалан и подобните там щуротии, от които всички сме се страхували като малки.
Глупаво е като казваш, че Хелоуийн е унищожил българската традиция. Защото ние също имаме съответствие на този празник - кукерите, които обикалят по къщите, уж за да гонят злите духове и искат нещо в замяна. Подобно е и сурвакането, при което на децата им се дават лакомства. И това са християнски празници.
Така, че Хелоуийн няма за какво да те притеснява. Така както се е разпространявала религията по света, днес така се разпространяват глупавите й празници.
цитирай
46. raders - хм
06.11.2009 20:38
Ама че повод за дискусии. Празникът си е празник, като не искаш не го празнувай
цитирай
47. watchtowerman - Великолепно сте "надушили"
06.11.2009 20:43
манипулацията и заместителната теология на глобалните "New Age"- тци.
Поздравления...
цитирай
48. an2 - прав е!
06.11.2009 20:47
А този маскарад е отврат.
Ние си имаме Кукери.
Никога няма да постигнат красотата на нашите празници.
цитирай
49. baletlnetpepas - е хайде сега
06.11.2009 21:59
след 100 -200 години нищо друго ще замени традицията на Вси Светии - нещата се променят. Важното е да има традиции пък нови-стари - все едно!
цитирай
50. gothic - Всеки
06.11.2009 23:24
има право на мнение. Включинелно и по повод празниците. Аз мисля че Хелоуин и кукерите, Свети Валентин и Трифон Зарезан по никакъв начин не си противоречат. Хайде да отхвърлим и Гергьовден, понеже той е възможно най-важният празник на циганите. А става ли? Знам че доста от вас не ги харесват, хайде да се откажем от него.... Впрочем, някой да си спомня да е имало негодуване срещу 7 ноември, 23 февруари и някои други подобни преди години? Аз лично не....
цитирай
51. swanlake - Много ми хареса, само да попитам ...
07.11.2009 02:33
Много ми хареса,само да попитам следното заключение от какво се налага,че "Американците са ненормален народ"? Не е ли по-добре да си спестим подобни квалификации за страни,които са много по- напред с материала от нас? Ако кажеш,че "мразим американците" мога да ти повярвам,но че са ненормален народ ми е трудно да се съглася.
Поста иначе според мен е добър и аз също не одобрявям превземките да се пренасят в България чужди празници.
цитирай
52. анонимен - Kavo e realno Helloween
07.11.2009 08:28
Kam avtorite na statiata - pishete palni gluposti.
Ne znaete nishto za praznika i za tova kak se paznuva v drugite strani.
Darja da utochnia: ne jivieia v Bulgaria.

Parvo, decata ne prosiat.
Horata kupivat predvaritelno bombonite ako reshat che iskat tiahnata kashta da se poseshtava.
Ako kashtata e osvetena i ukrasena, togava decata znaiat che mogat da otidat tam i domakinite sa se prigotnili i chakat maskirani sladurani.
Vtoro: za tikvite
Praveneto na fenerite vashnost e semeino sabitie
i e kupon. Za nego se sabirat cialoto semeistvo, poniakoga s priateli i sasedi
Vsichko e pridrujeno s mnogo smiah.
Ako horata ne jelaiat da badat obezpokoiavani i da paznuvat praznika, ne slagat nikavi tikvi i ne ukrasiavat kashtata - I NIKOI NE GI PRITESNIAVA.
цитирай
53. анонимен - дините, тиквите и празниците
07.11.2009 09:01
наистина нека всички, които настояват, че на всяка цена трябва да се прекрати празнуването на Хелоуин в България, защото не е български празник да се замислят - задължително ли е като живеем в България да празнуваме САМО и ЕДИНСТВЕНО празниците, за които сме сигурни, че вие сте сигурни че са български. Лошото е, че така ще стане голяма каша, знаете л. Повечето от хората, които викат по блогове и форуми за бълграските празници всъщност не ги познават повече от хелоуин. Например това за Димитровден (в един ост по-горе) е вярно, само че с уточнението, че когато Димитровден се е празнувал и е значел начало на зимата и т.н. той НЕ Е бил на 26.10. , а на 08.11. Изместването се отнася за всички български църковни празници, за които толкова много се приказва тук.
А пък ако човек иска да си направи весело, може да си издълбае фенер от диня или от тиква когато си поиска и да се забавлява без да обръща внимание на разни много/не/знаещи злобари.
цитирай
54. artanis - Само ще ви кажа един любопитен факт
07.11.2009 10:38
В наши дни, диктаторът на една средно азиатска страна е забранил магнетофонните записи, за да можело да се запази традиционната музика, която се изпълнява на живо с традиционни инструменти.

Винаги съм подозирал, че като възгледи, масовият българин е по-близо до средна Азия отколкото до която и да било друга цивилизация. (С други думи на повечето българи още им тропат коне в главите, това май го беше казал Карбовски преди доста години).

приятен край на седмицата:
цитирай
55. beasta - До 52
07.11.2009 12:13
Там е и разликата. Тук не е чужбина. И не се празнува и мисли, като в чужбина. Затова вашето мнение е некомпетентно :)
цитирай
56. floe - проблемът
07.11.2009 12:56
изобщо не е в Хелоуин, всъщност, нали...? :-)
Просто липсата на наша традиция или празник, който ни обединява не само около масата или сергиите, прави отхвърлянето на всичко "чуждо" изкупителната жертва на бъзливото ни самосъзнание.
цитирай
57. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
07.11.2009 15:36
Артанис- змей е българската дума за дракон. Така че...
Номер 31- Ива, браво на теб че си гордееща се българка на 41 години. Ама никак не е добре да си толкова заблудена откъде идва християнството при нас. От години е доказано, че още хан Кубрат е бил християнин, както и някои от синовете му, в това число и Аспарух. А това че християнството е било прието като официална религия в България е съвсем друга тема. И имай предвид- прието е източноправославното християнство, не католическата църква.
35 че ние от години си празнуваме празници, които не са български, а са ни натрапени. Какво ти пречи в случая точно Хелоин? И ти като малък си се радвал на руският дядо Мраз, нали? Пречило ли ти е, че не е български празник...А че се радваш на дядо Коледа, който няма нищо общо с нас...А дали да спомена...абе ти се дразни, ама аз ще кажа- дори Коледа не е нашенски, български празник, нито е продиктуван от библията- нали се води уж за християнски..А всъщност корените му са още в древен Рим и празника Сатурналии. Да не говорим, че когато честваш Рожденство, не честваш раждането на Исус, а на слънцето, което египтяните представяли чрез образа на новородено бебе. Ако не вярваш- отвори чичко гугъл и чети.
А да не говорим за Великден, който дори не е определен от библията като празник...Празникът, който Библията заповядва да се празнува през месеците март или април, се нарича Пасха. Тя се пада в март или април, но не се нарича Великден и не се пада в деня, в който чрез изчисления се определя да се пада Великден. За какви български празници и традиции говориш тогава..Освен за традицията винаги да сме прекарани без дори да знаем...
37- ми то и червеният цвят на дядо Коледа е даден от Американците, по- точно от компанията Кока Кола, но досега не съм чул някой да се оплаква от това...
45, Дидотрикс- нали по- нагоре доуточниха хората, че НЕ Е католически празник...Като овце сме понякога мама му стара...
И както някой отбеляза по- горе- почти всички "традиционно български" празници включват събиране около масата и напиване, ама както ние си знаем. Предполагам това дава страхотен пример на децата... "Моят тати снощи изпи бутилка ракия...А нищо не е, моят пие по една всяка вечер.."
цитирай
58. анонимен - Истината за Хелоуийн
07.11.2009 17:27
Самотния войн, харесва ми коментара ти. Но искам да потвърдя, че празникът в днешни дни се почита от католиците. Живея във Великобритания, една от най-уважаващите този празник страна. Дори транспорта им е безплатен в този ден.
Та, първо ето ви малко инфо за произхода на празника:
Келтите празнували на съответната дата своята Нова Година, наречена Самхейн (Samhain) – денят, в който прибирали последната си реколта. Те вярвали, че на този ден всички прегради между световете на живите и мъртвите падат и духовете и демоните могат свободно да преминават в нашия свят в търсене на жертви. За да се предпазят от злите изчадия, хората гасели огньовете в къщите си и се обличали възможно най-страшно – с различни животински кожи, за да уплашат привиденията. Освен това, оставяли храна пред праговете си, за да могат злите сили да преядат и да се откажат от идеята да влизат в домовете им.
Самхейн се сдобил с името Хелоуийн през 853 г., когато папа Бонифаций IV обявил 1 ноември за ден на Вси Светии – празник в прослава на всички християнски светци и мъченици. Така Самхейн се озовал в навечерието на въпросния празник.
Римляните приели част от келтските Самхейнски практики в честването на свой много важен октомврийски празник – денят на Помона, богинята на плодовете и дърветата. Символът на Помона бил ябълка, което обяснява и съвременната традиция на Хелоуийн да се връзва ябълка на конец от тавана.
Празникът бил пренесен на американска земя през 1840 г. от ирландските емигранти и към маскирането и паленето на огньове била добавена и идеята да се просят сладкиши по домовете. Последното не идва от келтите, а от стар християнски празник, честван на 2 ноември.
На този ден хората обикаляли из съответното селище и събирали приготвяните за празника питки със стафиди. Колкото повече питки получавали, толкова повече молитви обещавали да кажат за мъртвите роднини на дарителите. По онова време се вярвало, че душите на умрелите попадали в Чистилището за неприятно дълго време и молитвите за тях улеснявали пренасочването им към Рая.
В България православната църква отбелязва празника на Вси Светии в началото на лятото – в първата седмица след Петдесетницата (на петия ден след Великден). На българския празник Сирни Заговезни (обозначаващ началото на зимата) пък се изпълняват много от хелоуийнските езически традиции, сред които "ламкането", паленето и прескачане на огньове и обличането в зловещи костюми, за да бъдат уплашени злите сили (да, точно така – кукерите).
И второ, искам да отбележа, че Хелоуийн съществува в България от незнайно много години. Днес обаче, българите го празнуват по западен вариант с единствената цел да си правят шоуто. Всеки българин, празнуващ Хелойин не знае всъщност за какво става дума, защо въобще празнува. Всеки нов празник е добре дошъл.
И не се впрягайте толкова сериозно относно тези неща. Знаете, че мотото на българина е "Купон да става"
цитирай
59. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
07.11.2009 17:36
Аз знам много добре, че празника се празнува от католици, живея в Испания. Но това не го прави религиозен католически празник...
Източник- Уикипедия:
Тиквеният фенер се нарича Светещият Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри Дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с Дявола не можел да отиде и в Ада. На прага, Дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана ряпа, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд. Когато празникът се пренесъл в Америка, ряпата е заменена от тиквата Jack O'Lantern

В следователно си я е имало тиквата и преди американците, просто хората са ползвали репи. Кой каквото има...

А аз все си мислех, че е "И да паднем и да бием- пак че се напием.."
цитирай
60. анонимен - е това сме си ние българите
07.11.2009 22:13
караме се на и за празници,ако един се кефи-трима го гледат сърдито.Който не иска да празнува,да не пречи на другите.P.S. И НЕ ВЗИМАЙТЕ БОНБОНИТЕ НА ДЕЦАТА-ВЪВ ВСЯКАКЪВ СМИСЪЛ
цитирай
61. анонимен - mmmmmmmmdam
09.11.2009 13:58
Истинско вътрешно удоволствие носи малкото момиче, облечено в народна носия със сплетени цветя в косите. :)))))))))))))PPPPPPPPPPPPPPPDDDDDD
цитирай
62. sexsi - Когато американците започнат да ...
10.11.2009 11:31
Когато американците започнат да празнуват моя имен ден, който е един от най-хубавите християнски празници, тагава и аз ще си ПОМИСЛЯ, дали да зачета туй нещо наречено Хелуин!!!!
цитирай
63. sexsi - Ааааааа пък достатъчно мангали ми ...
10.11.2009 11:32
Ааааааа пък достатъчно мангали ми звънят на врата непрекъснато и ми искат каво ли не, че и да търпя да ми искат и бонбони!! То май само туй не съм раздавала!!!
цитирай
64. didotrix - Изтрий си коментарите, защото се излагаш
10.11.2009 12:32
sexsi, изтрий си коментарите, защото са пълна глупост. Нека ако обсъждаме нещо, поне да бъде сериозно.
Мерси.
цитирай
65. sexsi - въпросче????
11.11.2009 08:11
И в какво се излагам- бихте ли бил така любезен да ми обясните?! Нито един католик не празнува mравославен празник, нито един американец или така наречените западняци - не празнува български празник, а ако на твоята врата не звъни никой- си щастливец, защото аз си ,,отглеждам" бая народ. Ако на това му казваш ГЛУПОСТИ, е не се притеснявам да се излагам по твоите критерии! И съм твърде сериозна!!!
цитирай
66. didotrix - И в какво се излагам- бихте ли бил ...
11.11.2009 13:14
sexsi написа:
И в какво се излагам- бихте ли бил така любезен да ми обясните?!

Сравнявате някакъв празник с просенето на "мангалите". Все едно да го сравните и със сурвакарчетата. Аз в по-горния си дълъг коментар (не бях аднат, затова пише Анинимен), се опитах да обясня, че конкретно българите не ги интересува какво се празнува и как е възникнал празника. Важното е "купон да става".
Съжалявам ако съм ви обидил, но явно по моите критерии настина нещата, които мислите са глупости.
Поздрави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: beasta
Категория: Забавление
Прочетен: 210568
Постинги: 19
Коментари: 228
Гласове: 863
Архив