Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2016 07:35 - НРБ - най-светлия период в цялата история на България
Автор: kuschel Категория: Други   
Прочетен: 2933 Коментари: 11 Гласове:
2

Последна промяна: 01.06.2016 07:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


  10 причини защо искам да се върне НРБ

 

Първо трябва да направим следното уточнение: животът в НРБ беше далеч от този, за който мечтаехме, имаше и хубави и лоши неща, но на фона на днешния, повечето от тях бяха добри.

 

По-долу са посочени 10 причини “защо искам обратно в НРБ“:

 

Образование

 

image

 

 

 

Българското образование беше абсолютно безплатно и достъпно за абсолютно всички.

 

Няма значение дали си от най-забутаното село, от окръжния град или от София. Който и да е гимназист завършил където и да е, след успешно издържан изпит можеше да постъпи в избрания от него ВУЗ и да живее на общежитие почти за без пари, стига разбира се да има добри оценки, за да се пребори с жестоката конкуренция за всяко свободно място. И не на последно място трябва да обърнем внимание на качеството на образованието, което няма нищо общо със сегашното.

 

Медицина

 

image

 

Медицината в НРБ също беше безплатна и общодостъпна. Един мощен орган съставен от поликлиники, болници, ведомствени лечебни заведения, санаториуми и други. Не се заплащаше за абсолютно нищо свързано с болничния престой на пациента.  Зъболечението също беше безплатно, а лекарствата на символични цени.

 

Безработица

 

image

 

А по-точно нейното отсъствие. Всеки завършил училище- гимназия, СПТУ, техникум или ВУЗ, беше разпределян да работи още преди да е завършил. По време на социализма държавата по закон беше длъжна да намери работа на всеки трудоспособен български гражданин и го правеше, а милицията следеше да няма шляещи се хора по улицата.

 

Равенството

 

image

 

Наистина имаше разлика между “Върхушката“ и пролетариата, но тя не беше както е сега. Средната класа беше почти 95% от населението, а това значи, че на никого не му е липсвало почти нищо.

 

Почивка

 

image

 

Преди 1989 г. в НРБ почивката на всеки български гражданин бе гарантирана от държавата. С карта от предприятието на символична цена, хората пркарваха 14 дневен летен отдих в изградените за тази цел ведомствени почивни станции, санаториуми и други. Правото на почивка не беше “глас в пустиня“ и се спазваше много строго.

 

Армията

 

image

 

По време на социализма България имаше силна и мощна армия, която заедно с братските армии от Варшавския договор, трябваше да ни защити при евентуално нападение от най-голения ни враг тогава Турция. За числеността й, даже няма нужда да се споменава. Казармата също не е за пренебрегване, тя възпитаваше у всеки български младеж чувство за дълг и отговорност пред родината, мъжество, дисциплина и приятелство.

 

Увереност в утрешния ден

 

image

 

Гражданите на НРБ бяха напълно уверени, че нищо няма да се случи с държавата, в която живеят, нито с предприятието в което работят или пък с жилището, в което живеят. Хората си лягаха спокойно вечер без да се притесняват, че утре може да ги уволнят, да вдигнат наема или да повишат цените на всичко.

 

Общественото възпитание

 

image

 

От най-ранна възраст у децата се възпитаваше любов към труда, уважение към по-възрастните, нормите на поведение в обществото. Като следствие нямаше толкова хулигани, градовете бяха чисти и още куп неща които ще отнеме много време да се изброяват.

 

Стоките в магазините

 

image

 

Тук много хора ще попитат, “Какви стоки?“. Така е изборът не беше голям, но качеството в пъти надминава сегашното, всичко се произвеждаше по един стандарт БДС и това наистина значеше нещо, може и да е имало 2-3 вида салам, но той беше салам, а не нещо, което има вкус на салам.

 

Сигурност

 

image

По времето на НРБ престъпността беше сведена до възможния минимум. Хората не знаеха какво е да си заключват вратите на домовете, а ако го правеха често оставяха ключа си под изтривалката. Нямаше страх, че някой може да те нападне, докато се разхождаш до късно вечер. Убийства и грабежи почти нямаше, а престъпниците веднага бяха хващани и получаваха справедлива присъда.

socbg.com/2015/04/10-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BC-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D1%80%D0%B1.html

 

Под материала има стотици коментари, но ще поместя само един.

 


Plamen Kunchev

през 1988 година аз получавах 450 лева заплата .от тази заплата ми одържаха 1лев и 20 стотинки за транспорт до работата , и около 45 лв. данък доход . даваха ни купони за стола за 0.58 стотинки които ние не плащахме . това беше за безплатна храна и купона стигаше за първо основно и десерт . много рядко се налагаше да се доплати някоя стотинка за храната . в стола имаше поне по 3 вида менюта . киселото мляко беше безплатно и без ограничения . имах 20 дни годишен платен отпуск и ходех на море в станцията на предприятието за 15 дни като плащах за мен , съпругата и детето ми общо 58 лева за пълен пансион със закуска обед и вечеря и това при наличие на сервиране на масата . сега за цените относно заплатата ми .бензин -0.45 лв. за 1 литър . хляб добружа-0.26 стотинки за килограм . кисело мляко от краве мляко а не от прах и мазнини - 0.18 лв.илио от истински слънчоглед -1.30 лв,за 1 литър .прясно мляко от жива крава 1.00 лв за и литър. сирене от истинско краве мляко -2.60 лв за и килограм .свинско месо за готвене - 3.50 лв за 1 килограм .домати -0.15-0.20 лв за килограм. картофи-0.20 лв. за килограм. диня забележете 0.03-0.05 лева за килограм говорим за 3 или 5 стотинки ! изобщо нямаше цена на зеленчук над 40 -50 стотинки за килограм . риба скумрия- 1.80 за килограм . грозде -българско- 0.25 лв за килограм .ябълки -златна превъзходна -0.18 лв за килограм . по- скъпите плодове и по редки на пазара бяха портокали и банани които се продаваха в по- скъпите така наречини -показни магазини . за кола- нова при това руска се чакаше около 5-6 години ред , но имаше търгове и свободен пазар за коли втора употреба . и тогава и сега българина кара коли втора ръка без значение чие е производството .




Тагове:   носталгия,   социализъм,   НРБ,


Гласувай:
10



1. ozgojovan - Че то кой нормален българин със с...
01.06.2016 07:42
Че то кой нормален българин със сърце и душа е против социалистическа България? Реформираните глисти, толерастите и евроатлантите не ги броя нито за нормални, нито за българи, нито за надарени със сърце и ум.
цитирай
2. kuschel - Апостолофф, Джосарян, Сопола, ...
01.06.2016 07:46
Апостолофф, Джосарян, Сопола, Архара, Алибабато и останалите блогови боклуци. Не ги ли познаваш? На тях им харесва мътната вода (наречена демокрация), защото са мошеници.
цитирай
3. ozgojovan - Имам само едно възражение, и то к...
01.06.2016 07:48
Имам само едно възражение, и то касае коментара на Пламен Кунчев- заплатата през 1988 година рядко надхвърляше 250 лева в администрацията, и 300 лева- в реалното производство. Не казвам, че е невъзможно да се вземат и 450 лева, но само при условие, че се работи и нещо "на частно", тоест извън държавната сфера. Лично аз 88-ма като студент съм изкарвал и по 40 лева на ден, но като работник "на бетон" по частните строежи, където имаше голям глад за работници и наемаха хора на ден (обикновено за събота и неделя).
цитирай
4. kuschel - Тук не съм съгласен. В нашия завод, ...
01.06.2016 08:02
Тук не съм съгласен. В нашия завод, дори женските професии получаваха заплати над 500 лв, а в механичните цехове и леярната получаваха над 1000. В администрацията от 280 до 350 средно. Аз си купих "Шкода 120" - 6000 лв за 8 месеца без проблеми.
цитирай
5. pando - Единствено паразитите
01.06.2016 14:37
И наглите простаци(т.н. пета колона) са доволни от сегашната "демокрация". При нормални условия и при нормална държава са осъдени на мизерия. За това сега така усилено лижат задници и подметки...
Комунизмът имаше много трески за дялане,но пред настоящия кенеф е цвете.
цитирай
6. kuschel - И наглите простаци(т. н. пета ко...
01.06.2016 15:55
pando написа:
И наглите простаци(т.н. пета колона) са доволни от сегашната "демокрация". При нормални условия и при нормална държава са осъдени на мизерия. За това сега така усилено лижат задници и подметки...
Комунизмът имаше много трески за дялане,но пред настоящия кенеф е цвете.

Така е. Идеална система няма. Но прилагайки един обективен критерий, ако по-голямата част от хората са осигурени, грамотни и спокойни за бъдещето си, значи това е нашият избор. Демокрацията допада на либерастите, защото в основата и е егоизма, а педалите се интересуват единствено от собствените си задници. За тях другите са досадни гадини.
цитирай
7. podvodni - Това които преди се зовеше НРБ днес е ...
01.06.2016 20:53
Това които преди се зовеше НРБ днес е известно като РФ.
цитирай
8. kuschel - Това които преди се зовеше НРБ днес е ...
01.06.2016 21:26
podvodni написа:
Това които преди се зовеше НРБ днес е известно като РФ.


А нашето какво е? Сомалия?
цитирай
9. leonleonovpom2 - Да, но тогавашният лев не беше този!
01.06.2016 21:44
ozgojovan написа:
Имам само едно възражение, и то касае коментара на Пламен Кунчев- заплатата през 1988 година рядко надхвърляше 250 лева в администрацията, и 300 лева- в реалното производство. Не казвам, че е невъзможно да се вземат и 450 лева, но само при условие, че се работи и нещо "на частно", тоест извън държавната сфера. Лично аз 88-ма като студент съм изкарвал и по 40 лева на ден, но като работник "на бетон" по частните строежи, където имаше голям глад за работници и наемаха хора на ден (обикновено за събота и неделя).



Правих за Апостолов едни сметки преди време
По най- - скромния вариант , свързан с курса на долара тогава и сега и локупателната му възможност, излизаше, че един лев тогавашен се равнява на пет сегашни А реално е на ....10!
Така ,че една заплата от 250 лева тогава се равнява на 1250 сега, в най- скромния вариант
Кои работещи или пенсионери вземат тези пари сега?!
цитирай
10. kuschel - С две заплати всяко лято ходехме в ...
01.06.2016 21:52
С две заплати всяко лято ходехме в чужбина, а зимата на ски в някой курорт. Това е положението. Ще спомена само един факт. Всички апартаменти се отопляваха с парно без вентили за 15 лв. месечно.
цитирай
11. wasp - кух-кух-още по кух
17.06.2016 21:23
Издрънчал педерунгел от минногеоложкия.......
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kuschel
Категория: Други
Прочетен: 2401499
Постинги: 505
Коментари: 4339
Гласове: 3212
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930