Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2017 23:00 - Фелдмаршал Паулус към жителите на Сталинград: "Искам да се извиня". Една много, много интересна история.
Автор: kuschel Категория: Други   
Прочетен: 12578 Коментари: 19 Гласове:
11

Последна промяна: 04.02.2017 19:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ЗАПОМНЕТЕ НАТОВСКИ БЕЗУМЦИ!
  “РУСКИЯТ НАРОД НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОБЕДЕН ОТ НИКОГО!”  

 ФРИДРИХ ПАУЛУС     КАК ЗАВЪРШИЛ ДНИТЕ СИ ФЕЛДМАРШАЛ ФРИДРИХ ПАУЛУС

На 2 февруари се навършиха 70 години от победата при Сталинградската битка.
Бившият фелдмаршал и командващ 6-та армия се грижел за офицерите от СС, четял Чехов и хвалел мъжеството на съветските войници.

…Покрайнините на Дразден. Оберлошвиц се смята за елитен район. Чист въздух, река, гора – пълна релаксация, почти насаме с природата. Вилата на фелдмаршал Паулус се намира на Пройсщрасе, надолу по пътя на трамвая. Голяма двуетажна сграда с двор, беседка. На балкона на втория етаж жена поставя бебето си в количка:

–    Извинете, скъпа ли е тази вила?
–    Не я дават цялата. Стопаните са разделили жилищната площ на три. Всяка струва по 2 500 евро на месец. Вероятно знаете на кого принадлежи този дом, нали? Между другото, сградата е много добре съхранена отвътре. В миналото един бизнесмен от Франкфурт искаше да я купи, за да направи тук пивница…Но не се разбраха за цената. А и Слава Богу…

На 1 февруари 1957 г. тук умрял бившият командващ 6-та армия на вермахта Фридрих Паулус. 14 години преди това той, заедно с щаба си се предал на Съветската армия в Сталинград. Разгромът на войската му и пленяването на почти 100 000 немски войници се превърнали в преломен момент за Втората световна война.

Какво се случило по-нататък с фелдмаршал Паулус?

“Руският народ не може да бъде победен от никого!”

Между 1943-1945 г. Фридрих Паулус бил в лагер Номер 27 в Красногорск, после – в “генералския лагер” Номер 160 около Суздал (в манастир), после – в “спецобектите” в Иваново. От 1946 г. фелдмаршалът живее във вила около Москва като “личен гост” на Сталин. Там имал дори личен лекар, личен готвач и адютант. През 1947 г. Паулус два месеца се лекувал в санаториум в Крим, но СССР не му разрешавал да стъпи на гроба на жена си, както и да общува с децата си. След смъртта на Сталин Паулус успял да замине за ГДР. На 23 октомври 1953 г. той напуснал Москва с влак, правейки следното изявление: “Аз дойдох при вас като враг, но ви напускам като приятел”. Той се заселил в Дрезден, където на бившия автор на плана “Барбароса” била предоставена вила, прислуга и охрана, автомобил “Опел Капитан”, а и правото да носи оръжие. Паулус бил обкръжен с почести…но си оставал пленник.

–    Работех при фелдмаршала от 1953 до 1955 г., – разказва бившата домашна прислужница на Паулус, 82-годишната Гертруда Шталски. – В задълженията, освен почистване на помещенията, влизаше четене на пощата и тайно фотографиране на хората, които пристигаха при “обекта” на гости. Всяка вечер докладвах на офицер от Министерството на вътрешните работи. Разказвах с какво се е занимавал стопанинът на дома през деня. Телефонът се подслушваше, записваха се всички разговори. Не вярваха, че Паулус може да се превъзпита. Макар той да донесе от плена си цяла библиотека с руска литература – Чехов и Толстой, а също и събраните съчинения на Ленин. В разговорите си с гостите фелдмаршалът често повтаряше: “Руският народ не може да бъде победен от никого!”

Според архивите на специалните служби на ГДР, Фридрих Паулус е водел затворен живот. Любимото му развлечение било да разглобява и чисти служебния си пистолет. Това той правел толкова често, че един от агентите доложил в Берлин, а ако изведнъж фелдмаршалът се застреля? От МВР пристигнал отговор: “Щом той не се застреля в Сталинград, защо да го прави сега?” 63-годишният Паулус отказал да се пенсионира – той работел като началник на Военно-историческия център в Дрезден, а също изнасял лекции във Висшата школа на народната полиция в ГДР. В интервютата си по вестниците той се нахвърлял да критикува Западна Германия. Особено се възмущавал от факта, че стотици офицери от СС заемали длъжности в органите на властта във ФРГ. При подобни случаи той не пестял думите си. “Есесовците са палачи, – казвал Паулус на колегите си. – Аз съм честен войник, а с есесовците дори не искам да дишам един и същи въздух”. Той хвалел социализма и казвал: “Това е най-добрият строй за Германия…има ред, но не тровят хората в газови камери”. Както отбелязва архивът в Дрезден, Фридрих Паулус винаги се подписвал в писмата си – “генерал-фелдмаршал от бившия вермахт”. Званието му било дадено от Адолф Хитлер два дена преди капитулацията му в Сталинград, на 30 януари 1943 г. Тогава Хитлер написал и следното: “Нито един фелдмаршал от немската армия не се е предавал в плен”. Това бил явен намек за самоубийство, към което Фюрерът подтиквал Паулус.

–    Паулус почти не се усмихваше, помня го като много сериозен човек, – спомня си 76-годишният Вилхелм Баунланд, екс-курсант от Висшата школа на народната полиция на ГДР. – Той постоянно боледуваше и се предвижваше, опирайки се на дървен бастун – направиха му го и му го подариха немските генерали от лагера на военнопленниците. Паулус беше изключително вежлив и любезен към всички, много охотно отговаряше на въпроси за Сталинград. Според него, немската армия “e недооценила мъжеството не само на съветските войници, но и на жителите на града, които защитавали всеки дом – дори жените и децата били готови да им откъснат гръкляните”. Когато запитали Паулус, с какво е запомнил капитулацията, той отговорил: “Нямаше гореща вода, аз се опитвах да се бръсна с един готварски нож. Усещането беше ужасно”.

Понякога Паулус ходел в гората да събира лечебни билки, но и там след него били агентите на специалните служби – за да “избегнат нещастен случай”. От една страна, фелдмаршалът бил необходим – като пример, как верен привърженик на Хитлер може да се превъзпита, а от друга страна – не му се доверявали напълно. Дъщеря му, която пристигала от ФРГ, също била под наблюдение. Денонощно. Паулус не се разбирал със сина си – Ернст-Александър. Той също участвал в Сталинградската битка и не одобрявал “сътрудничеството на баща си с руснаците”.

През ноември 1956 г. Паулус не излизал от дома си, разболял се тежко. Диагнозата била склероза на главния мозък. Парализирала се лявата половина на тялото му. Умрял на 1 февруари 1957 г., в деня на капитулацията на своята армия в Сталинград. Урната с праха на Паулус била пренесена във ФРГ и погребана редом до жена му – в Баден-Баден. Синът му Ернст-Александър се застрелял през 1970 г., изпаднал в тежка депресия. Олга, дъщерята на Паулус доживяла до 2003 г.

…Този човек се предал в плен, викайки “Хайл, Хитлер!”, а след 10 години се върнал в Германия като привърженик на социализма. Той не “се огънал”, както твърдят сега в Германия, а просто бил проникнат от уважение към бившия враг.

Ако Фридрих Паулус не бил проиграл главната битка на XX век, светът вероятно би бил съвсем друг. Фелдмаршалът завършил живота си с нови идейни убеждения, но в това не вярвали нито в СССР, нито в ГДР. Малко преди смъртта му попитали Паулус какво би казал сега на жителите на Сталинград, а той отговорил: “Искам да им се извиня…”.

worldtodaybg.com/2013/02/07/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B8%D0%BB-%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B8-%D1%84%D0%B5%D0%BB%D0%B4%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%88%D0%B0%D0%BB-%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%B4/




Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pando - Много интересна статия
03.02.2017 23:21
Но дължа да отбележа,че решаваща е била битката на Курската дъга. За съжаление соросоидите имат къса памет/а и злобата им е лош съветник/ и ще трябва да им се даде още една Курска дъга.Този път показна,като за ученици затъпели от Холивудски филми и порнография.

Но НАТО много добре знаят,че от една военна конфронтация ще съберат само военни и политически унижения. Единтсвеното им "геройство" остава дрънкането на железа,медийнни заплахи и лъжи,и да се пъчат като папагали и пауни.
Гледай само нашият пожарникар-Маркуч без цистерна. Така както и НАТО....
цитирай
2. kuschel - НАТО без Щатите е жалка компания. ...
03.02.2017 23:30
НАТО без Щатите е жалка компания. Стари, разнебитени бракми, повечето негодни за употреба, напълно немотивирани изнежени войници, които живеят в лукс и едва ли биха оживели три дена в един окоп в руската зима. Руснаците са опазили огромната си държава, защото знаят да воюват и с готови да умрат за родината си. Някога и българите са били като тях. Сега...срам ме е да си го помисля даже.
цитирай
3. kuschel - Боклук фашистки, казал съм да не припарваш тук.
03.02.2017 23:36
Всеки твой минус показва единствено фашистката ти същност. Заплювам те!

23:45 - rosiela
23:33 - rosiela
23:26 - rosiela
23:19 - rosiela
цитирай
4. apostapostoloff - Росето ти вдигна мерника и ще
04.02.2017 06:18
ти бръкне в организЪма! Стой, та гледай! Тя ненавижда вас- варненските графомани и ще ви гони до дупка. Жална ви майка!
цитирай
5. kuschel - ти бръкне в организЪма! Стой, та ...
04.02.2017 06:46
apostapostoloff написа:
ти бръкне в организЪма! Стой, та гледай! Тя ненавижда вас- варненските графомани и ще ви гони до дупка. Жална ви майка!


Хахахахаха. Тоя дърт крокодил ли бе, шарли?! Аре, недей така, знаем се отдавна. Де са Вмирчо, Катана, Пишковица, Камона и другите безчет седераси, м? Състват, а ние пак сме тук и пак сме много. И най-важното е, че сме в непрестанен възход. :)
Шарли, вие с розовия киликанзер сте на един акъл. Що не се вземете, лика прилика сте си и скучаете.
цитирай
6. oia - Силния духом, може да се извини, а ...
04.02.2017 09:34
Силния духом, може да се извини, а слабоумния му търси цаката.
Силния духом--може да преорганизира мирогледа си, а слабоумния никога.
Силния духом--може да носи отговорност, слабоумния не я познава.
Силния духом--има достойнство, слабоумния не знае, че има такова.
Силния духом--има воля, слабоумния разполага с агресията си.
Силния духом--говори дори и когато мълчи, слабоумния--никога не може да стигне тези висини.
Силния духом--може да върви във всички посоки, слабоумния--само назад.
Надявам се, че разбирате съдържанието на предходните редове.
Нищо лично към никой--но : адмираций за написалия постинга.
цитирай
7. kuschel - Така е. Мерси!
04.02.2017 09:59
Така е. Мерси!
цитирай
8. pando - Розалинката
04.02.2017 11:34
Пикае гас,защото никой не я чете. И не знае на кого да си стовари злобата. Интересно дали има нещо общо с дегенератката Роза Люксембург?????
цитирай
9. oia - Към коментар 8 България е изпа...
04.02.2017 12:02
Към коментар 8
България е изпаднала в това състояние благодарение на такива като вас. Нямам нищо общо с никой, още повече с вашето невежеството. Известно на всички е/ поне така предполагам/, вече, че зад разпалването на всички размирици и войни стоят, не тези, които са хвърлени да се избиват. Дали някой ще прочете, какво съм написала, не ме касае, ни най- малко.
А това, че Вие сте неграмотен, е видно от написаното--пишете гаС--дано го видите. По природа съм кротък човек, а злобата прозира от вас, от начина
Ви на изказ. Не пренасяйте уродливите си качества на другите. Научена съм да уважавам, волята на всеки, защото това е неговия мироглед. Явно от злобата си, не проумявате написаното. За Русия се знае, че никога не започва първа, мо винаги успешно завършва, започнатото от другите
цитирай
10. kuschel - ОИА, коментарът не се отняся за теб, ...
04.02.2017 12:24
ОИА, коментарът не се отняся за теб, така че няма от какво да се обиждаш. Става въпрос за някаква патка, която си пъха гагата, там където няма работа.
цитирай
11. deleted-4udovi6teto - Всеки твой минус показва единст...
04.02.2017 12:26
kuschel написа:
Всеки твой минус показва единствено фашистката ти същност. Заплювам те!

23:45 - rosiela
23:33 - rosiela
23:26 - rosiela
23:19 - rosiela

Кушел, яловата бездетка и теб ли те е налазила?
Егати смрадливата гнус.
Чу

цитирай
12. kuschel - Не ме интересува. Просто да стои ...
04.02.2017 13:36
Не ме интересува. Просто да стои настрани. Тук не и е мястото и няма никаква работа. Иначе ще инкасира само обиди, защото за нас е фашистки боклук. Ако е мазохистка, да продължава да си търси белята.
цитирай
13. jelezov - Към 8. pando - Розалинката
07.02.2017 00:11
Господин Бъчваров,
Коментарът ви, където наричате Роза Люксембург дегенератка, меко казано, ме озадачи. Прочетох съдържанието на блога ви и останах с впечатление, че сте порядъчен човек, а епитета, който лепвате на Р. Люксембург, се дължи на фрапантно невежество, или може би на мъничко антисемитизъм. Прочетете биографията й, за да научите, че тя е един от най-светлите и велики мъченици на комунизма. Качествата й на теоретик я нареждат непосредствено след Маркс. Нашата епоха не може да бъде разбрана без теорията, изложена в главния й труд „НАТРУПВАНЕ НА КАПИТАЛА”, която е творческо развитие на Марксовото икономическо-философско учение. Тя е най-дълбоката „дисекция на империализма, като етап на капитализма. За съжаление този труд не е превеждан и издаван в България. На руски език, под заглавието НАКОПЛЕНИЕ КАПИТАЛА, може да се чете във Википедия.
цитирай
14. pando - Отговор
07.02.2017 17:38
Съжалявам.Плодното дърво се познава по плодовете. Значи тя е писател,който пише ,но никой не я чете. Правилно ли съм разбрал. Ако тя е от рода на Желю Желев,който като научен работник /при комунизма/ написва научна разработка/финансирана пак от комунизма/ "Фашизмът" и по случайност после става антикомунист капиталист...Бинго.
Кога горната Госпожа е станала "теоретик" преди или след 89 година. Трябва да ви кажа че ВИИ "Карл Маркс" за 24 часа преподавателите/задължително комунисти/ станаха теоретици и пропагандисти на капитализма....
А за оригиналност на трудовете на Карл Маркс може само да се говори след като се прочетат трудовете на неговите съвременници.
цитирай
15. jelezov - Към 14. pando
08.02.2017 12:11
Не може да се отговаря по същество на глупости, написани от неграмотен човек, мислите на когото са каша от няколко стотици банални клишета.
цитирай
16. krumbelosvet - "Някога и българите са били така" (като сталинградци)
09.02.2017 20:39
По-скоро, дали РУСНАЦИТЕ СЕГА са така? Защото Съюза ЗАГУБИ пропагандната война, което са отрази и у нас. Жалко и ЗЛОВЕЩО е, че днес руските журналисти и държавници не наблюдават, даже не гледат, а МОНИТОРЯТ, горките. ЧУЖДОПОКЛОНСТВАТ.!!! Кой след Путин ще удържа страшния "дранг нах остен"? Да помага Бог.!!!
цитирай
17. jelezov - Към krumbelosvet
10.02.2017 02:40
Да! Днес Русия е на кръстопът, с народно стопанство в окаяно състояние. Ако продължи движението си по сегашния неолиберален път, ще загине. Спасението й е в една нова мирна социалистическа революция, започната "отгоре". Такава вече желаят над половината от гражданите й. Обективни условия, способни да прераснат в "революционна ситуация" - вече съществуват. За сега липсва Вожд от калибъра на Сталин. Дали В. В. Путин ще изпълни тази мисия - Историата ще покаже.
цитирай
18. krumbelosvet - След Сталин
10.02.2017 22:34
След Сталин имаше Де Гол, после остана само Кастро... Гениите са рядкост. Според Путин, Русия няма да издържи нова революция. Може би той по-добре познава обстановката.
ПП: Май на Уолстрийт има гении на банкстерството, които са присвоили ЦЯЛАТА ВЛАСТ на света, не за банкови цели, а за живот и смърт на народи и цивилизации.
цитирай
19. bojil - И Сталин щеше да се извини на поля...
22.09.2018 10:12
И Сталин щеше да се извини на поляците,ако го бяха пленили и овързали!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kuschel
Категория: Други
Прочетен: 2376800
Постинги: 505
Коментари: 4339
Гласове: 3212
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031