Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2016 10:19 - Дотук с правенето на Америка отново велика
Автор: asthfghl Категория: Политика   
Прочетен: 7341 Коментари: 26 Гласове:
25

Последна промяна: 14.11.2016 10:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
И така... обещаните промени умряха, още преди да е изтекла първата седмица.

Нали Тръмп щеше да прочиства Вашингтон от статуквото? А всъщност какво се случва? На път е да назначи най-големите поддръжници на статуквото в кабинета си. Нют Гингрич? Хаха! И също полуидиоти и дебили като Сара Пейлин и Руди Джулиани... и разбира се собствените си
деца и роднини - къде без тях. Няма що, очертава се едно забавно президентство!

Ами
обещаните депортации на 11 милиона нелегални имигранти? Поседя, почеса се, бръкна си в носа... и измисли някаква нова цифра. 3 милиона ми звучи добре! Нека тогава бъдат 3 милиона. Само дето собствената му партия още отсега го отряза: "няма да даваме луди пари за депортации!"

Всъщност Обама е
депортирал много повече нелегално пребиваващи от всеки друг президент досега. А да не забравяме и онова досадно нещо, наречено Конституция, която предвижда съдебни процеси за всеки набелязан за депортиране. Това са много пари и време. Освен ако Тръмп не възнамерява да зачеркне Конституцията (след което ще бъде директно изхвърлен с камъни от собствените му хора). Или пък да хвърли тонове новоотпечатани зелени гущерчета на вятъра за създаването на специални имиграционни съдилища. Което е огромен разход - пък той нали обеща да съкрати излишните разходи.

И дори и при най-доброто стечение на обстоятелствата, подобна система за депортации би успяла да обработи най-много до 400 хил. имигранти на година. Това прави повече от 8 години за тези 3 милиона, което е повече дори от 2 президентски мандата (а така, както я е подкарал, изобщо няма гаранция, че ще бъде преизбран). На всичкото отгоре, той явно няма план Б какво ще се прави, ако страните, в които смята да депортира въпросните милиони, просто откажат да си ги приемат обратно. Какво, ще ги изхвърли с парашути над океана ли?
 
image
И това е само по въпроса с имиграцията. Ами омразната Obamacare? Нали Тръмп щеше да премахва системата на Обама за здравеопазване и да я замени с нещо по-ефективно и по-евтино? Той сериозно ли си е мислил, че ще успее да измъдри нещо, което внезапно да не остави десетки милиони хора без здравни грижи? Единственият начин да го постигне (и това е дълбоко в сферата на фантазиите) е, ако напълно елиминира застрахователите, прехвърли всички граждани изцяло на Medicare и позволи на здравните администратори да договарят и да поставят тавани на фармацевтичните доставчици и на цените на медицинското оборудване. Което в един уж свободен пазар (за какъвто претендират, че се борят хората на Тръмп) просто няма как да се случи. Особено предвид факта, че огромната част от постъпленията от този пазар отива право в блатото на Вашингтон, където обитава голяма част от същите онези спонсори, партийни поддръжници, съветници и мозъчни тръстове, които сега формират екипа на Тръмп. Така че... в крайна сметка - всичко ще си е по старому.

Между другото, тоя свободен пазар, дето уж толкова го тачат републиканците, някак не се връзва със заявените намерения на Тръмп да преследва протекционистична търговска политика спрямо основните конкуренти на Щатите - първо, тя ще постави страната в международна икономическа изолация; и второ, веднагически ще предизвика търговска война с Китай, а Китай държи огромна част от американския външен дълг. Сещате се какво следва, нали? Рецесия.
 
image
А всъщност, докато сме на темата застрахователи, Тръмп не би ли могъл, ей тъй, между другото, да се позанимае и с онези измамници от Уол Стрийт, които предизвикаха краха от 2008 г? Явно не. Все пак нали и сред тях си е намерил
нови приятели.

Та значи, като теглим чертата, какво се получава? Още в първата седмица след избирането си, новият президент Тръмп изведнъж обърна плочата по редица основни свои обещания: сега нямало да отменя плана за здравеопазване на предшественика си, ами щял да осигури приемственост под някаква форма. Щял да депортира само част от обещаните 11 милиона имигранти - нещо, което предшественикът му така или иначе прави от години. И на всичкото отгоре щял да се консултира с предшествениците си Обама и Бил Клинтън по редица въпроси на управлението. Ястребите от статуквото, като видяха, че с Хилъри няма да стане, бързо-бързо се присламчиха към Тръмп. И той ги посрещна с отворени обятия. Същите онези ястреби, които накараха Буш да вкара страната си в две последователни блата - Афганистан и Ирак. И заради чиито изцепки Обама дойде на бял кон.

В крайна сметка, всички опасения (или надежди?) на някои, че наследството на Обама щяло да бъде затрито с един замах, се оказват наивни и погрешни.

А между другото, онази голямата стена, дето Тръмп я обеща по границата с Мексико? Сега се оказва, че нямало да е стена, ами
някаква мижава ограда. Каквато и в момента там има.


Тагове:   политика,   сащ,


Гласувай:
28



1. asthfghl - Списък на троловете-минусчии,
14.11.2016 11:29
...на които им липсват достатъчно мозъчни клетки да формулират собствено мнение, та единственото им останало средство е да помпат с пръстчето:

1. appen13
2. minevv
цитирай
2. milady - 6++++++
14.11.2016 12:15
от мен...
а, от къде е копито ?
цитирай
3. asthfghl - Съгласно политиката на модерация на този блог, изтрити коментари на:
14.11.2016 13:22
1. stanemirkata -- за лични нападки и обидни квалификации
2. stanemirkata -- пак за същото. пробвай ако искаш и трети път
3. kuschel -- поради клеветнически лични нападки
4. apostapostoloff -- поради (нецензурен) офтопик
цитирай
4. asthfghl - 2.
14.11.2016 13:22
От никъде.
цитирай
5. ok3223 - Мнооогу бърза разбра "какво ще прави" ТРЪМП
14.11.2016 18:08
и почна да редиш глупости.
Той сега се ориентира, гледа, вижда, слуша, събира информация и се опитва да разбере как и с какво, и за кого работи цялата таз машинерия, непозната и за него.
ЗА ТОВА МУ ДАДЕНО ТОВА ВРЕМЕ ДО 22 ЯНУАРИ.
нЕ Е ВСТЪПИЛ В ДЛЪЖНОСТ И ЗА ТОВА ОТ НИЩО СТАРО НЕ СЕ Е ОТКАЗАЛ, А С НОВИТЕ НЕЩА ТЕПЪРВА СЕ ЗАПОЗНАВА.
КОГАТО ВСЪПИ В ДЛЪЖНОСТ ЩЕ РАЗБЕРЕМ ТОГАВА ВСИЧКО.
цитирай
6. wasp - Почакай
14.11.2016 19:22
да видиш как ще се смени и "доброжелателния" му тон към путин...
цитирай
7. podvodni - Да де, но Доналд Дък все още не е пр...
14.11.2016 20:15
Да де, но Доналд Дък все още не е президент. Всъщност, даже, не е избран за такъв.
А инак, вечната дъвка на всеки президентски дебат от времето на Картър до днес си остава неосъществената "здравна реформа" - всички обещават, но я оставят за следващият.
И това говори много за качеството на "американците" при положение че всеки път се ловят на една и съща кукичка.
Но при Доналд Дък нещата ще бъдат малко по-така. Т.е. можем да си вземем сбогом със САЩ. Първите признаци за скорощният разпад са на лице - за има, няма 200 години, а особенно за последните 30 , американците изведнъж се сетиха, че изборната им система нещо не е съвсем справедлива. И се юрнаха да стачкуват.
А до година време, финансовата олигархия (ФЕД-Клинтън-БУШ) ще им спретат един маркет плунж, та да им дойде акъля на вероотстъпниците (Рокфелер-Форд-Кенеди респ. Тръмп).
цитирай
8. asthfghl - 5.
14.11.2016 20:38
Ми разбрах, той сам си го казва. Подкрепил съм тезите си с линкове - прочете ли ги?

И не е 22-ри, а 20-ти януари.
цитирай
9. htpcl - Мнооогу бърза разбра "какво ...
14.11.2016 21:05
ok3223 написа:
Мнооогу бърза разбра "какво ще прави" ТРЪМП


То си личи какво ще прави бе, брат. По тези дето ги назначава си личи. Давам пример:

https://scontent-otp1-1.xx.fbcdn/v/t1.0-9/15027536_678946255607381_7966858118214039435_n.jpg?oh=c163287aed22cabb03e7e510d0fa3a63&oe=58D04502

Тоя ще е министър на образованието!? Смех...
цитирай
10. asthfghl - 9.
14.11.2016 21:08
И още един пример:

http://edition.cnn/2016/11/14/opinions/trump-failed-first-test-cupp/

Тоя дебил изобщо хал-хабер си няма какво прави.
цитирай
11. milady - varg1.blog.bg/drugi/2016/11/13/ivanka-trymp-e-novata-estir.1489624
14.11.2016 21:36
Браво ,авторе
и ,не ги слушай ,на прав път си
рядко чета нещо авторско тук,
да ме изкефи така..
линковете не се отваря в коментите ..
Юлия
Поздрав!
цитирай
12. starotomagare - Не е ли още твърде рано за такива а...
14.11.2016 21:48
Не е ли още твърде рано за такива анализи?Всъщност такива статии са много полезни за Тръмп -за да успокоят онези фанатизирани мацки и гейове дето заедно с всевъзможни междурасови кръстоски и латиноси излизат на протести и оправдават парите които се хвърлят за заплати на полицаи за да подържат реда.
цитирай
13. wasp - и едно допълнение към предния ми коментар
14.11.2016 22:44
Как Тръмп може да разочарова Путин

Доналд Тръмп би могъл да отмени някои екологични изисквания и да насърчи добива на шистов газ чрез фракинг, за да създаде работни места и да намали зависимостта от вноса. Подобен ход би довел до нов спад на световните цени на петрола. А засиленият добив на шистов газ и същевременното засилване на употребата на въглища за електроснабдяване би позволило на Америка да изнася много повече втечнен газ за Европа, което пък би намалило драстично печалбите на големия руски играч "Газпром".

Казано накратко: аплодисментите в Държавната дума изглеждат прибързани. По всяка вероятност впоследствие ще се окаже, че за Путинова Русия изборната победа на Доналд Тръмп, подобно на Крим, е блестяща тактическа победа и същевременно - унищожително стратегическо поражение.

http://www.dw/bg/как-тръмп-може-да-разочарова-путин
цитирай
14. asthfghl - 12.
14.11.2016 22:47
Повече бих се радвал, ако формулираш някакви аргументи, вместо да приказваш общи приказки за мацки и гейове.

Дали било рано да се анализира? Ами тя кампанията трая година и половина - сега минаваме на следващия етап. Не е като Тръмп изведнъж да се появява от нищото, вече има доста история откъм изказани възгледи и планове, така че не, не е рано да се правят анализи. Даже може би е вече твърде късно.

Както и да е. Все още чакам поне един смислен аргумент по темата. Дотук само заяждания.
цитирай
15. asthfghl - 11.
14.11.2016 22:54
Не знам защо не ти се отваря, ето същата статия в друг източник:

http://wwwtoday/story/33704126/in-first-test-trump-makes-big-mistake
цитирай
16. didanov - здравей поздрави за анализа
14.11.2016 23:33
много точно казано и напълно споделям мнението ти...забрави да споменеш обещанието на Тръмп да вкара в затвора Хилъри ако стане президент, преди ден-два каза, че нямало да я закача. Значи и виновниците за предишните поразии няма да се пипат, което намирисва че цялото теотро на изборите е било за парлама и за да си мислят американосите, че имат избор, а според мен големите акули са заложили и на двамата кандидат-президенти в кампанията - който и да победи все печелят. Правилно каза подводни, че де факто още не е избран -сега всичко е в ръцете на електорите.
Електорите са свободни да гласуват за всеки, годен да бъде президент, но на практика обещават да гласуват за определени кандидати и гласоподавателите подават гласове за предпочитвани президентски и вицепрезидентски кандидати като гласуват за съответно обешалите електори. От електорите не се изисква от федерален закон да почетат обещания, но в огромното мнозинство от случаите гласуват за кандидатите, с които са свързани чрез обет. Много щати имат закони, предназначени да осигурят, че електорите ще гласуват, макар че констутиционността на тези закони никога не е положително установена.
Дванадесетата поправка на Конституцията на САЩ предвижда всеки електор да подаде един глас за президент и един глас за вицепрезидент. Тя също определя как се избират президента и вицепрезидента. Двадесет и третата поправка на Конституцията определя колко електори има Окръг Колумбия.
Според мен именно в способността за оказване на влияние на лобито на Клинтън върху електорите би могло да застраши избирането на Тръмп. Ако това стане определено трябва да чакаме нови размирици(от страна на Тръмп) и предсказанието на Ванга да се сбъдне - американското общество ще бъде окончателно разделено и отделянето на някой щате само въпрос на време, което ще доведе до домино ефект сред по-богатите и независими щати.
Единсвеният начин за промяна на статуковото е да се отнеме от ФЕД правата да печатат еднолично долари и да ги "продават" на американското
цитирай
17. didanov - на американското правителство - ...
14.11.2016 23:35
на американското правителство - това намекна Кенеди в едно от последните си изказвания, за което и бе гръмнат, като назидание за всички следващи президенти.
поздрави
цитирай
18. asthfghl - 16.
14.11.2016 23:45
Електоралният колеж няма да посмее да не последва волята на съответните си избиратели, защото наистина ще стане гражданска война. Макар че тази система на избори е една отживалица (ето сега например Тръмп всъщност спечели по-малък брой гласове, както се случи и с Буш навремето).

Що се отнася до евентуалното отцепване на някои щати, цялото Западно крайбрежие отдавна точи зъби за нещо подобно.
цитирай
19. didanov - всяко нещо си има първи път
14.11.2016 23:58
виж коко хора "ПОСМЯХА" да гласуват за Тръмп въпреки унищожителната пропаганда по всички медии. Историята ни учи че всяка империя се разпада отвътре, аз си мисля че времето на САЩ е дошло. Точката на кипене е достигната, няма връщане назад.въпросът е как да се отървем безболезнено от българските сосросоиди.
цитирай
20. vencivaleri1951 - Понякога
15.11.2016 01:35
си мисля, че кадрово янките минават по стъпките на СССР през 90те.
Намирам общи черти между Обама и Горбачов, между Тръмп и Елцин ...
Дали няма да се получи подобно движение?
цитирай
21. asthfghl - 20.
15.11.2016 09:00
Интересно тогава кой ще изиграе ролята на х'американския Путин :)
цитирай
22. asthfghl - 19.
15.11.2016 09:07
Повечето хора са тъпи, нека си го признаем. По мои наблюдения, средно около 95% са частично или напълно неспособни на самостоятелно критично мислене. При тези условия, дай им оръжията на демокрацията в ръцете и им гледай сеира.
цитирай
23. barin - Време е да се промени статуквото!
15.11.2016 09:20
Време е да се промени статуквото!
цитирай
24. asthfghl - 23.
15.11.2016 09:43
Би ли бил малко по-конкретен?
цитирай
25. barin - Мисля, че трябва да се разгледа с...
15.11.2016 09:59
Мисля, че трябва да се разгледа статуквото на т.н."Велики сили", защото положението отдавна не е същото, както след Втората Световна война. Има други силни държави, като Германия, например. Не може само САЩ и Русия да диктуват събитията и да определят кои са прави и кои са теротисти и сепаратисти. Необходимо е повишаване на ролята и значението на ООН в решаване на спорните въпроси, но не под въздействие на някои.
цитирай
26. asthfghl - 25.
15.11.2016 10:07
Добре, но какво отношение има това към вътрешната политика на Тръмп, което е темата тук?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280481
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив