Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2021 14:47 - Как Източна Европа бе превърната в авангард на неолиберализма
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1533 Коментари: 3 Гласове:
10

Последна промяна: 17.01.2021 19:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Официалният разказ на прехода предполагаше, че региона ще се върне към някаква “нормалност” - вместо това бившите социалистически страни се превърнаха в арена за най-радикалната победа на неолибералната идеология

Неолиберализмът не е просто политическа идеология – това е и доктрина на политическата икономия, начин за преразпределение на икономическата и политическата власт. Неолиберализмът се счита за ключова парадигма и градивен елемент на посткомунистическата трансформация. По отношение на икономиката и икономическите политики така нареченият Вашингтонски консенсус действаше като неолиберален сценарий и модел за трансформациите в Централна и Източна Европа.

Тази трансформация, която представлява сложен набор от икономически, социални, политически и културни процеси, често се представя линейно, като преход от и към нещо. Такава линейност обаче игнорира хибридните и непоследователни изражения на този преход в силно специфичния контекст на разнообразния регион на Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

В официалния разказ преходът в страните от бившия социалистически блок бе наречен връщане към “нормалност”. Този разказ обаче включваше една голяма заблуда – че страните от ЦИЕ ще навлязат във някакви времена, които вече са приключили на Запад. Вместо това регионът се превърна в лаборатория за неолиберализма и в следващия основен двигател за неолиберализация в Европа, поемащ ролята на авангард след Великобритания на Тачър.

ЦИЕ всъщност се превърна във враг на модела на “социален капитализъм”, свързван с десетилетията след Втората световна война, вместо да стане място, където този тип капитализъм “се завръща”. В свой анализ, озаглавен “Конструиране на неолибералния субект в „готиния” капитализъм на Централна и Източна Европа”, чешкият историк и политически анализатор Вероника Сушова-Салминен се опитва да постави процесите от изминалите три десетилетия в контекст и да обясни защо точно руините на съветския социалистически експеримент се превърнаха в арена за най-радикалната победа на неолибералната идеология. 

Изследването е изготвено и публикувано с помощта на Transform! europe – мрежа от 34 организации от 22 европейски държави, развиваща дейност в сферите на политическото образование и критическия научен анализ, която си поставя за цел да допринася за трансформацията на сегашния свят чрез преодоляване на господството на капитала над труда, социалната несправедливост и всички видове неравенство..



Гласувай:
11



1. krumbelosvet - Защо
17.01.2021 14:57
"...защо точно руините на съветския социалистически експеримент се превърнаха в арена за най-радикалната победа на неолибералната идеология."
Ами защото Гласът на Америка беше възпитал част от източняците, и защото САЩ ги поведе накъдето иска.
цитирай
2. panazea - Защото ни мразят! Много е просто. И ...
17.01.2021 17:59
Защото ни мразят! Много е просто.
И никога няма да ни простят.
Велик е нашият войник.
Нали така се пееше!
Ето това те никога няма да ни го простят.
Защото имаме много хуваб народ , умен и образован.
Работлив и търпелив , издържащ на всякакви издевателства ! Ето това ги вбесява!
Ние сме живи напук на тях !
цитирай
3. iw69 - "Велик е нашият войник" беше преди >100 год.
17.01.2021 21:34
Прекалено много време е минало от тогава. 99.999% на запад въобще не са и чували за битката при Дойран, а и не се интересуват от нея и от храбростта на бълг. войни тогава. А дори случайно да са чули за ген. Вазов и героизма на наши предци - за тях това е по-скоро екзотика от колкото причина за някаква днешна омраза, след 104 год.
Дори да сме победили в няколко сражения, войната в крайна сметка сме я загубили.
Днешните ни сънародници за съжаление нямат много общо вече с онези героични поколения.
По-скоро днес ни неоколонизират защото в 21 в. като народ сме преобладаващо слаби, наивни, глупави, разединени и мноого продажни.
Наивно е да мислим, че ще бъдат подминати тези наши слабости, без да се облагодетелстват от тях.
Не ни мразят, просто сме лесна и евтина плячка.
А хората, които биха могли да се противопоставят на това развитие са или извън БГ, или вече много стари, или дори в отвъдното.
За съжаление това е реалността сега у нас.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4804049
Постинги: 2483
Коментари: 6254
Гласове: 16351
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031