Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2020 07:20 - Звездобройците ще кажат ли нещо по въпроса, м?
Автор: kuschel Категория: Други   
Прочетен: 2045 Коментари: 8 Гласове:
12

Последна промяна: 23.02.2020 07:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Какво е събрано срещу Бойко Борисов в Испания?

Базираният в Каталуня вестник El Periуdico, който съобщи за разследване за пране на пари срещу премиера на България, излезе със серия от публикации по темата. Предлагаме пълен превод на материалите Канонада от четири излезли една след друга статии на базирания в Каталуня испански национален ежедневник El Periуdico разкри днес подробности около започнатото официално разследване на каталунската полиция и на испанската специализирана антикорупционна прокуратура срещу премиера на България Бойко Борисов с подозрения за пране на пари, извършено в Барселона. Изданието публикува и видеообобщение за полицейското разследване:

Първата публикация излиза под заглавието „Разследване за пране на пари в Барселона се фиксира върху министър-председателя на България”. Авторите са Луис Рендуелес и Ванеса Лосано, журналисти, базирани в Мадрид. Ето текста на статията:

Каталунската полиция (Mossos d’Esquadra) и антикорупционната прокуратура разследват дали министър-председателя на България Бойко Борисов е замесен в мрежа „за международно пране на капитали” с краен адрес Барселона. Такава е формулировката в жалбата, която става повод за разследването и в която има „данни за истинност” според заключенията на каталунската полиция. Фактите, според източници от полицията, „сочат за съществуването на престъпна организация”.

Както жалбата, така и разследванията, до които получи достъп El Periуdico, сочат като вероятна облагодетелствана от тази предполагаема мрежа Борислава Йовчева, бивша българска манекенка, чиято възможна връзка с Борисов е под лупата. Йовчева и нейният баща, бивш електротехник, участват в две фирми със седалище в Барселона:  Numin Invest SL y EMA BGS SL , които според полицията. са получили над пет милиона евро от 2013 г. насам. Както смятат разследващите, тези суми идват „от физически лица, които не живеят в Испания”.

На 20 март 2019 г. полицията е получила жалба от една българска неправителствена организация, наречена Гражданско движение „Обединена България” (така е изписано в оригиналната публикация, но става дума за гражданското движение „БОЕЦ – България обединена с една цел“ – б.пр.). В нея се изнася информация за предполагаемата мрежа. Във въпросната жалба се посочва, че Йовчева и нейното семейство живеят в луксозна къща и се засяга предполагаемата ѝ връзка с министър-председателя.

Къщата в Есплугес

Агентите на Централното управление по икономически престъпления са наблюдавали и фотографирали къщата, която определят като „жилище с висок стандарт”. Тя е разположена в квартала Есплугес де Льобрегат „с частна охрана и с модерни системи за наблюдение”. Разследването е открило, че недвижимият имот е закупен за три милиона евро през 2013 г. Къщата с басейн се води собственост на Numin Invest S.L, една от двете компании, които са разследвани от каталунската полиция и прокуратурата.

Между януари и юли 2013 г. бившата моделка е била единствен администратор на споменатата фирма с капитал 3000 евро. След това този пост се заема от баща ѝ – Георги Йовчев, който добавя още 3006 евро. Разследванията установяват съществуването и на втора компания – EMA BGS SL, която е притежателка на магазин за луксозни дрехи на Пасео де Грасия (централна търговска улица в Барселона – б. пр.). Тази компания получава инжекции от най-малко 2 300 000 евро според полицията, като те са дошли от друга фирма, базирана в данъчния рай Кипър. Седалището на EMA BGS SL, в която също участват бившата моделка и баща ѝ, е регистрирано на адреса на къщата, в която те живеят.

Бащата живее и е регистриран в къщата заедно със съпругата си, дъщеря си и внучката си, родена през 2012 г. Полицията изтъква в своите доклади, че единственият законен настойник на детето е Борислава Йовчева. В документите не фигурира друг родител.

В жалбата, въз основа на която започва разследването, е посочено, че ръководителят на българското правителство е имал сантиментална връзка с бившата манекенка. Той го отрече пред телевизия Eurocom TV. Научавайки за разследването, започнато в Барселона, El Periуdico изпрати на 13 февруари въпроси по случая до кабинета на Борисов без да получи отговор.

Доходите на премиера

Полицията е прегледала данъчните декларации на Борисов, за да провери дали според онова, което е декларирал пред данъчните служби на страната си, той би могъл да бъде източникът на направените инвестиции в тези две компании. Изводът е, че според неговите декларирани доходи, това не би било възможно.

След една година разследване каталунската полиция стига до заключението, че в Каталуня са направени инвестиции, които надхвърлят пет милиона евро. Парите идват в Испания през двете разследвани компании. Агентите не са намерили данни, които да доказват, че моделката и баща ѝ имат „законни доходи, отговарящи на този начин на живот“. В своите доклади пред „Антикорупция” те припомнят твърденията в жалбата, че парите „биха могли да са свързани с недекларирани средства на част от висшите служители на българското правителство“, включително и Борисов.

По тази причина полицията е поискала от антикорупционната прокуратура да разследва доходите, данъчните декларации, осигуровките, кредитните карти, плащанията с чекове и други банкови данни на Борислава Йовчева, на баща ѝ и на още пет лица.

Началото на случая

В края на 2015 г. в България бяха разпространени някои записи, в които фигурира съдийката и председателка на Софийския съд (така е в оригинала – б. пр.) Владимира Янева, както и друга магистратка – Румяна Ченалова. Съдийката Янева бе отстранена от българското правителство и на записите се чува как тя коментира различни случаи на корупция, злоупотреба с власт и влияние, каквито упражняват политиците спрямо българското правосъдие. Също така се споменава съществуването на една „къща в Барселона”, която бил купил министър-председателят Борисов, за да настани там „своята любовница”.

В своя доклад за България за 2016 г. Европейската комисия посочва, че скандалът със записите, известен като „Янева-гейт”, „подхранва съществуващия спор“ относно положението на правосъдието. Докладът на ЕК посочва, че „след многократни настоявания за независимо разследване, правосъдното министерство и българският Съвет на съдебната власт (така е в оригинала, вероятно се има предвид ВСС – б.пр.) обявиха разследвания по повод съдържанието на записите“.

Европейската комисия споменава, че „за доверието в процеса ще е важно да се предприемат всички необходими мерки, за да се гарантира, че разследването се развива по прозрачен и безпристрастен начин”. В документа на ЕК се добавя, че „на 14 януари Съветът на съдебната власт е приключил разследването си, макар и при спорни обстоятелства. Процесът беше критикуван за липса на прозрачност в писмо от Асоциацията на съдиите.“

През лятото на 2018 г. едно анонимно видео, публикувано в социалните мрежи, добавя нови данни за къщата в Барселона. През март 2019 г. случаят стига до каталунската полиция, която го разследва оттогава.

Едно порше за 70 000 евро

Полицията е следила и снимала къщата и магазина за дрехи в Барселона в продължение на дни през 2019 г. Така се доказва, че ексмоделката използва за придвижванията си из града луксозно бяло порше Macan. Агентите я фотографират, когато тя излиза от къщата, шофирайки.

Колата е регистрирана на фирмата EMA_BGS SL – същата, която контролира магазина за дрехи. Докладите на антикорупционната прокуратура твърдят, че колата е оценена на над 70 000 евро и е закупена на лизинг през февруари 2017 г. през банка в Барселона. Полицията сочи, че това „плащане е в дисонанс” със загубите на магазина и на фирмата, които са почти в състояние на фалит.

Втората статия, публикувана по същата тема от El Periуdico днес, е озаглавена „Полицията откри руска връзка в мрежа за изпиране на милиони в Барселона”. Статията е на същите автори – Ванеса Лосано и Луис Рендуелес, и е илюстрирана със снимка на Бойко Борисов и шефа на „ЛукОйл“ Валентин Златев, седнали един до друг на трапеза. Ето текста на статията:

Разследванията на каталунската полиция и на антикорупционната прокуратура за мрежа за пране на пари с произход от България, в които се появява министър-председателят на тази страна Бойко Борисов, водят до руския гражданин Александър Чаушев  (в оригинала на статията името е изписано като Чавсев – б.пр.), който фигурира като мажоритарен собственик на Numin Invest SL, компанията собственичка на луксозната къща в Есплугес де Льобрегат, в която живеят от години българската ексмоделка Борислава Йовчева и нейното семейство.

Кой е Чаушев? Подателите на жалбата по случая – българската НПО Гражданско движение „Обединена България” (БОЕЦ – б.пр. ) посочват, че Чаушев е бил в ръководството за България на руската петролна компания „ЛукОйл”.

„Чаушев беше много близък сътрудник на Валентин Златев, който беше шеф на „ЛукОйл” България. Златев и министър-председателят Борисов са приятели много отдавна,” обяснява за El Periуdico Георги Георгиев, председателят на Гражданско движение „Обединена България”. Георгиев твърди, че „Чаушев бе използван като посредник, за да закупи къщата в Барселона. Той е успешен бизнесмен и може да си го позволи. Има доказателства обаче, че той не използва къщата.”

Три хиляди евро и три милиона

Централното управление по случаите за пране на пари към каталунската полиция потвърждава руската връзка с компанията,  която стои зад жилището на българската ексмоделка. Numin Invest, която по начало е фирма за недвижими имоти, е основана през 2012 г. с капитал от 3000 евро, вложен от Борислава Йовчева, която тогава е член на управата.

През 2015 г. в играта влиза тогавашният висш служител на „ЛукОйл”. Чаушев и съпругата му се превръщат в мажоритарни собственици на тази компания, като всеки един от тях внася по 1 450 000 евро. Бащата на Йовчева – Георги Станков Йовчев, става миноритарен собственик, внасяйки 3006 евро. Въз основа на тези данни каталунската полиция заключава, че става дума за фирма (използвано е определение от испанското данъчно законодателство за фирми, които нямат дейност, а само поддържат недвижимост или ценни книжа – б.пр.), създадена, „за да прехвърля средства в трети страни”.

Магазин на Пасео де Грасия

Полицията открива и други инвестиции в Барселона, които не фигурират в жалбата. Докладите ѝ сочат, че ексмоделката ръководи луксозен магазин за дрехи на 140 квадратни метра на Пасео де Грасия в Барселона.

Агентите са наблюдавали мястото и техните дежурства са установили, че жената идва в магазина късно сутринта, но никога не посреща клиенти, а се занимава с „управление и контрол”. Там работят седем души според полицейските доклади.

Собственик на магазина е фирмата EMA BGS S.L., която е основана през юли 2014 г. Йовчева и баща ѝ са били съдружници в нея, внасяйки всеки по 1500 евро. На следващата година Palms Enterprises – компания, регистрирана в данъчния рай Кипър, също се превръща в съдружничка, инжектирайки 1 750 000 евро.

Според представените по случая данни в тази компания фигурира и едно българско семейство – на българския предприемач Йордан Христов и на съпругата му Силвия Николова. Полицията твърди, че „не може да се докаже произхода” на онези 2 300 000 евро, които те влагат в магазина.

Уикилийкс и Борисов

Бойко Борисов, настоящият премиер на България, е избран за кмет на София през 2005 г. Тогава той влиза в шпионския радар на САЩ, както сочат някои грами, разпространени от „Уикилийкс” и сочещи неговата „финансова и политическа близост” с Валентин Златев, който е бил шеф на петролната „ЛукОйл” в България.

В една грама, изпратена на 9 май 2006 г. от посолството на САЩ се обяснява, че Борисов „е бил замесен в поредица от криминални действия и поддържа тесни връзки с „ЛукОйл” и с посолството на Русия”. „Предаността на Борисов и неговата слабост към Златев играят важна роля при взимането на политически решения в България,” обобщават тогавашните американски шпиони.

Третата публикация на El Periуdico от днес е портрет на българския премиер под заглавието „Борисов, Батманът на Балканите” с автор Виктор Варгас Ямас с източник Барселона. Ето текста:

Пожарникар, полицай, офицер от армията, телохранител, черен колан седми дан по карате и български селекционер по тази дисциплина, включително футболист от Б група, прехвърлил вече половин век живот. CV-то на Бойко Борисов е толкова плодовито и разнообразно, та чак е трудно да повярваме, че не той лично, а просто някакъв аматьор и негов почитател е открил миналата година една междузвездна комета и я е назовал с неговото име. Но не, колкото и да не им се вярва на пламенните почитатели на българския министър-председател, неговите разностранни заложби на са достигнали (засега) астрономичните висини.

Онова, което изглежда изключителна траектория за който и да е простосмъртен, е само рутина за свикналия да постига всичко, с каквото се захване. Като например, да се закове в изпълнителната власт на балканската страна от 2009-та насам, само с две малки прекъсвания. Едното – между 2013 и 2014 г., когато социалните протести, същите, които го принудиха да подаде оставка, тласнаха напред крехката коалиция между социалистите и турското малцинство, след което Борисов си върна властта. И второто, приключило през май 2017-та, когато той без много усилия пак си седна в креслото, от което стана няколко месеца по-рано, оттегляйки се от поста, след като кандидатката му в президентските избори се провали.

Удряш, стоиш в готовност и изчакваш, за да намериш слабото място на противника. Така, сякаш става дума за бой, добре усвоеният стил на този ръководител, роден преди 60 години в едно средно семейство на комунистическа България, му служи, за поддържа една от най-дълголетните кариери на първа политическа линия в съвременна Европа.

Властта на мафията

Но блестящото CV на един човек, който се е направил сам, се засенчва при вглеждане в действията му. Неговите критици обръщат внимание на популистките форми, с които той се опитва да прикрие празнините в една програма, съсредоточила се върху завършването на големи инфраструктурни проекти, но неспособна да предприеме необходимите социално-икономически реформи в страната, получила жалкия етикет на най-бедна и най-корумпирана в Европа от влизането си в нея през 2007 г.

Много статистики подсилват тези критики. Един от всеки петима граждани живее оттатък границата на бедността в тази страна, в която средната заплата едва достига 400 евро, а БВП на глава от населението не надвишава 50% от европейския според данните за 2018 г.

На този фон е наложителна, но слабо осъществима ефективната борба с организираната престъпност – една от големите язви на българското общество, която продължава да го разяжда пред подозрителната снисходителност  на властите.

Това е предизвикателство, което върви с Борисов още от кацането му в българската политика през 2001 г. като доверен човек в периода на премиерстването на цар Симеон, възложил му да координира борбата с всяващата страх българска мафия. Преди това беше негов телохранител, какъвто беше години по-рано и за Тодор Живков, след като лидерът на БКП беше свален от труса при падането на Берлинската стена, отекнал в страните отвъд Желязната завеса.

Човек на действието

При липсата на други умения във висшите сфери, неговата слава на човек на действието, прагматизмът му и слабостта му към черния цвят му спечелиха прозвището Батман и го захраниха с предаността на цял легион избиратели, които харесват и него самия, и скромния му произход. Благодарение на всичко това само четири години по-късно той вече лети самостоятелно и печели кметството в София чрез една формация, наречена Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ), създадена първо като НПО.

След като завършва кметският му мандат, той вече се кандидатира да оглави правителството на България, надвивайки самия Симеон (така е в оригинала – авторът очевидно не е бил информиран за междинния кабинет на „тройната коалиция” начело със Сергей Станишев – б.пр.). Неговото правителство показва железен юмрук срещу имиграцията, разширявайки оградата по турската граница, и укрепва отношенията с ЕС чрез своята открито проевропейска позиция, далеч от неподатливите към преговори аксиоми на Вишеградската група. Тази позиция го примирява с Брюксел, който периодично му дърпа ушите заради многобройните натрупани и висящи изисквания. Твърде многобройни дори за Батман.

Четвъртата статия на El Periуdico от днешната серия е озаглавена „Борисов, великият подмазвач”. Авторката Рут Фереро-Турион е преподавателка в мадридския Университет „Комплутенсе”, известен като „люлката” на партията „Подмос”, която влиза в настоящата управляваща в Испания коалиция.

България днес е по-малко свободна и демократична страна, отколкото преди десет години. В същото време се наслаждава на завидна икономическа и данъчна стабилност, та дори е натрупала и излишък през последните години. Бизнесът преобладава над политика – нещо, което наблюдаваме и в съседните ѝ страни. Според проучване, направено през 2018 г. от Института „Отворено общество – България”, показва, че едва 45% от населението счита демокрацията за по-добра форма на управление. А половината от българите не биха гласували за хомосексуални кандидати. Тези данни ясно показват социално-политическата обстановка в страната, в която правителството на Борисов е подкрепяно от три крайнодесни партии, съумели да наложат своя социален дневен ред. Например, те успяха да блокират приемането на Истанбулската конвенция в страната. Няма санитарен кордон в България. (Авторката прави алюзия с обявения в Испания от големите демократични партии „санитарен кордон” спрямо крайната десница – б.пр.)

Тази икономическа стабилност може и да не се окаже дълготрайна. Все по-видимата липса на юридически гаранции срутва чуждите инвестиции, които са паднали 10 пъти след 2007 г. – годината на присъединяването на България към ЕС.  Българските медии са смятани от „Репортери без граници” за най-малко свободните в европейската среда – така, както нееднократно е установявано според различни международни индекси, включително Индекса за свободна преса или Freedom House. Заплахите към медиите, които не подкрепят правителството, видяха не само прекъсване не европейски помощи (така е в оригинала, авторката очевидно не е информирана, че такова прекъсване не е имало – б.пр.), но и различни журналисти бяха подложени на заплахи. Невъзможно е да не припомним изнасилването и убийството през 2018 г. на журналистката Виктория Маринова, разследвала няколко случая на корупция.

А ако има нещо, по което България да е първа в ЕС, това е корупцията. Случаи на корупция в правителството има непрекъснато. Почти всички са свързани със спекулации с недвижими имоти, със злоупотреби на публични средства, в частност и със средства на ЕС, с нелегални подслушвания. Нищо непознато и за нас в Испания. Самият Борисов се видя замесен още през 2016 г. в скандал с купуване на къща в Барселона за 1,5 милиона – скандал, познат като „Случая Янева” или „Янева-гейт”, от който се измъкна невредим.

Без никакво съмнение Бойко Борисов е един от най-сръчните политици в Европа. По думите на Иван Кръстев „той е най-проамерикански, най-проруски и най-проеропейски настроен” от който и да е друг. Гений е в подмазването пред своите събеседници. Успял е да убеди и свои, и чужди, че е перфектният европеист и съюзник. Показателно е, че САЩ го смятат за ключов участник в борбата с международния тероризъм, в Брюксел гледат на него като на един от най-проеропейските лидери в региона и в същото време поддържа топла връзка с Москва. Между Орбан и Макрон предпочита българския път. Всички да са доволни, а Борисов да продължава да командва една страна, която не съумява да повдигне на нужното ниво нито социално, нито политически, докато Европа наблюдава безстрастно.

https://baricada.org/2020/02/21/boiko-borisov-barcelona-razsledvane/?fbclid=IwAR2hxhmyHHqymKh1KGHURKyWp38i1qh5oq7gDXXH
5wCeInLg9VhBc3INwUY

image

 
Гласувай:
13Следващ постинг
Предишен постинг

1. kuschel - Александър Чаушев е роден на 24. 04. ...
23.02.2020 07:38
Александър Чаушев е роден на 24.04.1965 година в София. През 1984 година завършва английската езикова гимназия, а по-късно през 1991 година приключва своето висше образование в Московски държавен институт по международни отношения.
Очевидно е, че момчето си е чисто българче и не може да се говори за "руска връзка" само защото е учил в Москва. Ми, те половината ни управленци за завършили там.
цитирай
2. apostapostoloff - Зарежи ти звездобройците, ами
23.02.2020 07:58
започни отсега да се готвиш за кабинета Борисов 4.

(Гламави драсканици са това: сервираш ни някакви претоплени манджи, които отдавна прокиснаха. Хората на твоите злобни, на много глупави постинги не вярват. Защото ти отдавна си се доказзал като галфон. Червен галфон.)
цитирай
3. kvg55 - kuschel,
23.02.2020 08:06
Колко му е Постоль да метне един хороскоп на Бочко, ама мълчи като Каскет Гешев.
цитирай
4. kuschel - Шарли, ти май не можеш да четеш, т...
23.02.2020 08:12
Шарли, ти май не можеш да четеш, толкова си затъпял. "Претоплената манджа" е съвсем прясна. Това са четири поредни статии в сериозен вестник. Право да ти кажа, малко ми е мъчно за теб и тамплиерката Алена. Чий гъз ще ближете, ако с тиквата се случи нещо неприятно. :) Дилема.
цитирай
5. kuschel - Челвен галфон, жълт ахмак, абе Ш...
23.02.2020 08:15
Червен галфон, жълт ахмак, абе, Шарли, ти добре се справяш с варненския диалект. Да не са те таковали у Варна?
цитирай
6. tikoev - Снимката кърти! :)
23.02.2020 09:59
Снимката кърти! :) Каките са го докарали до оргазъм и нирвана!
цитирай
7. kuschel - "Лели ГЕРБ", недокл...
23.02.2020 10:15
"Лели ГЕРБ", недоклатени, пренебрегнати женички. За тях Бойко е като Брат Пит.
цитирай
8. pando - PRIVET
23.02.2020 11:05
CAMARADE!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kuschel
Категория: Други
Прочетен: 2445578
Постинги: 505
Коментари: 4339
Гласове: 3214
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031